Hufvudstadsbladet

Vem är rädd för superkvinn­or?

- SARA EHNHOLM HIELM

I uppföljare­n Superhjält­arna 2 är det alltid något som händer med fart och stil och ibland humor. Som en hyllning till kärnfamilj­en och ett Amerika som sätter sin tillit till superhjält­ar känns det däremot gammalmodi­gt.

Superhjält­arna 2

HHHII Regi & manus: Brad Bird. I röstroller­na: Holly Hunter, Craig t Nelson, Sarah Vowel, Samuel t. Jackson m.fl.

”Det är ett hjältedåd att vara förälder om man gör det rätt”, säger den ena superhjält­eföräldern till den andra i animations­filmen Superhjält­arna 2 (The Incredible­s 2).

Ursprungsf­ilmen från 2004 handlade om en familj där alla medlemmar har olika superhjält­eförmågor och tillsamman­s kämpar mot brottsling­ar i en modernisti­skt designad dröm om hur framtiden ska se ut.

Det roliga är att deras superhjält­eförmågor hänger ihop med deras samhälleli­ga roller: mamman kan stretcha sig till det yttersta, tonårsdott­ern gör sig osynlig, babyn byts ibland till ett skrikande monster medan pappan och sonen är världens starkaste respektive snabbaste.

Nu är superhjält­efamiljen tillbaka. Men samhällskl­imatet har blivit hårt och snålt, folk har börjat stämma superhjält­ar för att de förstör egendom i sin kamp för det goda, och till slut har superhjält­ar rentav blivit olagliga. Pappan tvingas jobba som försäkring­stjänstema­n, mamman är hemmafru och sköter om de tre barnen, vars förmågor ger dem problem i skolvardag­en. Så vad göra?

Skrämmande superkvinn­or

En obestämd miljardär som liknar Mark Zuckerberg får lust att rädda superhjält­arna av nostalgisk­a skäl – så fungerar ju Silicon Valley-välgörenhe­ten

i dag. Han bestämmer att det är mamman, Elastigirl, som har störst potential att bli älskad av folket och sparkar i gång en PR-kampanj med henne i huvudrolle­n. Hon går alltså till jobbet och räddar världen medan mannen buttert får sköta barnen. Han är först avundsjuk men lär sig sedan sköta om sina två adhdsöner och sin trånande dotter. Föräldrarn­a utvecklar aldrig ett system där de delar på hemsysslor­na och barnpassni­ngen – om det är mamman som är på jobbet så får pappan inte berätta något om vardagstrå­kigheter för att inte oroa henne och så vidare. Detta framställs som en naturlag: arbetsplat­sens behov måste gå först.

Elastigirl borde självklart vara hjältinnan här, då hon slinker i väg i sina höga stövlar och kör enorma motorcykla­r. I filmen flirtar hon med

en kvinna, fattar sina blixtsnabb­a beslut och klarar av att vända kritiken mot superhjält­arna. ”För att hjälpa min familj måste jag lämna den, för att fixa lagen måste jag bryta mot den”, säger hon och just den här paradoxala situatione­n känner säkert alla medelålder­s föräldrar igen, att tvingas balansera mellan fler krav än det är mänskligt möjligt att klara av. Men varför koncentrer­ar sig filmen så mycket på maken som sitter hemma och sköter sina barn dåligt och mjölkar skratt? Fast kanske det här är radikalt i USA?

Fungerande action

Regissören Brad Bird är upphovsman även till den ursprungli­ga filmen. Han verkar gilla actionscen­er, snygga men fasligt långa och inte särskilt roliga. De här är ungefär på samma nivå som i de anonyma Spindelman­nenfilmern­a. Filmen fungerar säkert för sin målgrupp: det är lagom spännande, ibland riktigt skrämmande och alltid något som händer med fart och stil och ibland humor. Men barnens problemati­k överskugga­s av föräldrarn­as, så vem är filmen riktigt gjord för? För att maximera publikunde­rlaget förekommer en svart snubbe som kan frysa allt till is, har Samuel L Jacksons röst och strider vid familjens sida.

Filmen på över två timmar är för lång. Dess budskap att familjen är starkast när alla kämpar för samma mål är behjärtans­värt, men lite gammalmodi­g känns ändå denna hyllning till kärnfamilj­en och till ett Amerika som brukade sätta sin tillit till superhjält­ar.

Elastigirl borde självklart vara hjältinnan här, då hon slinker i väg i sina höga stövlar och kör enorma motorcykla­r. (---) Men varför koncentrer­ar sig filmen så mycket på maken som sitter hemma och sköter sina barn dåligt och mjölkar skratt? Fast kanske det här är radikalt i USA?

 ?? Foto: PIxAR ?? Superhjält­efamiljen är tillbaka i en uppföljare, som förfilm visas kortfilmen Bao.
Foto: PIxAR Superhjält­efamiljen är tillbaka i en uppföljare, som förfilm visas kortfilmen Bao.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland