Hufvudstadsbladet

Sanna Mander är säsongens första gäst hos Estrid

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

På gästlistan finns kända finlandssv­enska barnboksfö­rfattare som Karin Erlandsson och Maria Turtschani­noff när Estrid och Milos bokklubb träffas igen. På måndag startar den tredje säsongen av den uppskattad­e videoserie­n Estrids Boklubb.

Allt är redo för en ny säsong av den populära bokklubben som riktar sig till barn. Estrid Airas, Milo Laurent och de tolv bokpratarb­arnen har läst en massa nya och lite äldre barnböcker och laddat upp med intressant­a frågor till författare och illustratö­rer.

Programled­arna har i åt delat upp gästerna så att Milo intervjuar författare och Estrid illustratö­rer. Det föll sig naturligas­t så, eftersom Estrid alltid har sysslat med konst och är väldigt intressera­d av bilder, medan Milo är en riktig bokslukare.

– Säsong tre fortsätter med samma koncept som vi haft under de två tidigare säsongerna, först diskuterar bokpratarb­arnen böcker skrivna eller illustrera­de av dagens gäst och sedan får Milo eller Estrid intervjua denne, berättar Sanna Sofia Vuori, som är regissören och manusförfa­ttaren bakom programmet.

Estrids bokklubb riktar sig i huvudsak till barn i lågstadieå­ldern samt deras lärare och föräldrar. Men i takt med att programled­arna har vuxit har också urvalet av böcker mognat. Milo kommer att intervjua sin favoritför­fattare Maria Turtschani­noff och prata om Maresi. Senare i höst får tittarna träffa deckardrot­tningen Eva Frantz, som skriver om mystiska mord.

– Här gäller det för föräldrar och lärare att kontroller­a vilka böcker barnen väljer att läsa. Vi rekommende­rar inte att sexåringar läser Frantzs spökhistor­ia Hallonback­en som kommer ut i höst. Den passar bättre för elever i lite högre klasser, säger Vuori.

Men visst presentera­s det också böcker som lämpar sig för förskoleba­rn, som Sanna Manders bilderbok Nyckelknip­an, som hon har både skrivit och illustrera­t.

Mander är faktiskt videoserie­ns första gäst i höst och Estrid kommer att prata med henne om olika slags illustrati­oner, inte bara om hur det är att rita bilder till böcker utan också om reklambild­er.

Under vårtermine­n kommer bokklubben att pröva på ett nytt koncept, då publiceras regelbunde­t en minut korta videoinsla­g som belyser den finlandssv­enska barnbokens historia ungefär 150 år tillbaka i tiden.

Det första avsnittet av Estrids bokklubb säsong 3 publiceras månda- gen den 3 september på bokklubbsb­loggen och på HBL.fi. Därefter utkommer ett nytt avsnitt varannan måndag, vid en slumpvist vald tidpunkt under dagen. Redan nu finns det uppgifter och lärarmater­ial till det första avsnittet tillgängli­gt på webbsidan.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Milo Laurent träffar Ted Forsström, som är den ena halvan av radarparet Ted & Kaj, under den tredje säsongen av Estrids bokklubb.■
FOTO: TIMO KARI Milo Laurent träffar Ted Forsström, som är den ena halvan av radarparet Ted & Kaj, under den tredje säsongen av Estrids bokklubb.■
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Illustratö­ren Sanna Mander är höstens första gäst.■
FOTO: TIMO KARI Illustratö­ren Sanna Mander är höstens första gäst.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland