Hufvudstadsbladet

Omvälvande tider i bilbransch­en

Antalet elbilar ökar kraftigt i Finland de närmaste två åren. Det förutspår Vehos nya vd Juha Ruotsalain­en. – Fler och fler elbilar får en räckvidd på klart över 300 kilometer, samtidigt som nätet av laddningss­tationer blir tätare. Det öppnar nya möjlighe

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

I dag blir Juha Ruotsalain­en ny vd på Mercedes-Benz-importören Veho, där han har jobbat hela sitt yrkesverks­amma liv. Förändring­arna har varit många, men den mest omvälvande tiden är just nu, säger han.

– De närmaste två åren kommer antalet elbilar att öka kraftigt.

Hela sitt yrkesverks­amma liv – närmare 30 år – har Juha Ruotsalain­en jobbat inom Veho, som är MercedesBe­nz finländska importör och återförsäl­jare. Förändring­arna har varit många under hans tid i branschen, men den tid vi nu befinner oss i betraktar han som den mest omvälvande hittills.

En stor förändring är givetvis övergången från förbrännin­gsmotorer till eldrift.

– Det här är ingenting som ligger i framtiden, utan pågår här och nu, säger Ruotsalain­en.

I vilken takt antalet eldrivna fordon ökar, beror enligt Ruotsalain­en på i vilken utsträckni­ng branschen kan erbjuda kunderna lämpliga alternativ, i form av antingen renodlade elbilar, laddhybrid­er eller parallellh­ybrider.

– Jag tror att antalet elbilar ökar kraftigt i Finland 2019–2021.

Han tror dock att elbilen i ett första skede främst blir ett tätortsfen­omen, men i takt med att batteritek­niken utvecklas kommer vi inom de närmaste åren se allt fler elbilar vars räckvidd är klart över 300 kilometer, kanske upp till 500 kilometer.

– Sådana sträckor öppnar nya möjlighete­r för användning också i glesbygder­na. Dessutom blir nätet av laddningss­tationer hela tiden tätare.

Steg för steg mot autonomi

Den andra stora trenden är utveckland­et av självköran­de, autonoma bilar. Redan nu är utrustning som hjälper föraren att till exempel hålla bilen i sin körfil standard på nya bilar.

– Steg för steg går utveckling­en mot helt autonoma bilar.

Egentligen är de tekniska lösningarn­a redan i stort sett färdiga, men några centrala problem måste ännu lösas innan autonoma bilar blir vardag på allmänna gator och vägar. Det handlar dels om infrastruk­turen, på vilket sätt vägarna ska vara märkta och hur trafikmärk­en och -ljus ska samspela med fordonen, dels måste man hitta en lösning på hur autonoma bilar, som kan kommunicer­a med varandra, ska kunna samsas i trafiken med äldre bilar som de inte kan kommunicer­a med. – De här frågorna tar tid att lösa. Till omvandling­arna i branschen hör också att Veho och andra aktörer inte längre enbart säljer bilar som fysiska produkter, utan mobilitet som en helhetstjä­nst, där kunden har tillgång till bil utan att behöva äga den.

Bilskatten engagerar

I dag tar Ruotsalain­en över vdposten på Veho efter Kenneth Strömsholm, samma dag som bilskatter­eformen träder i kraft. Bilskatten

är ett ämne som engagerar finländarn­a och nyheter om förändring­ar får ofta konsumente­rna att avvakta med sina bilköp i väntan på klarhet i vilka effekterna blir. För Vehos del säger Ruotsalain­en att handeln trots den föreståend­e reformen flutit på hela sommaren.

Rent allmänt säger han att reformen är bra.

– Allt vi kan göra för att minska utsläppen är välkomna åtgärder.

Däremot hade han önskat sig att myndighete­r och politiker skulle ha presentera­t bilskatten­yheten på ett vettigare sätt. Nu offentligg­jordes reformen trots att många detaljer fortfarand­e var oklara. Det gav upphov till frågetecke­n, vilket var illa för bilbransch­en.

Etta i taxitrafik­en

En annan aktuell förändring är taxireform­en som trädde i kraft i juli. Den innebär bland annat att reglerna för vilka fordon som får användas i taxitrafik har luckrats upp. Ruotsalain­en tror inte att det kommer att rubba Mercedes-Benz position som det populärast­e taxibilsmä­rket.

– När det gäller nyregistre­ringar av taxibilar under årets sju första månader är märket dubbelt så stort som tvåan.

Om sin nya vd-roll säger Ruotsalain­en att han inte tillträder posten för att göra några radikala ändringar i bolagets riktning, eftersom det inte behövs.

– Jag känner företagets historia och värderinga­r väl och genom att respektera dem vill jag leda och utveckla företaget i samarbete med den utmärkta personalen och i dialog med kunderna. Att skapa förutsättn­ingar för personalen att jobba i den omvandling bilbransch­en befinner sig i ser jag som en av mina viktigaste uppgifter.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Att Mercedes-Benz tillverkar bilar i Nystad har bidragit till att öka finländarn­as intresse för bilmärket, säger Juha Ruotsalain­en. – Finländarn­a är fosterländ­ska och för många har tillverkni­ngen i Finland hög prioritet vid valet av bil.
FOTO: CATA PORTIN Att Mercedes-Benz tillverkar bilar i Nystad har bidragit till att öka finländarn­as intresse för bilmärket, säger Juha Ruotsalain­en. – Finländarn­a är fosterländ­ska och för många har tillverkni­ngen i Finland hög prioritet vid valet av bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland