Hufvudstadsbladet

Rörelseutr­ymmet för Aung San Suu Kyi är inte stort. Men hon har en position och ett moraliskt ledarskap. Dem har hon inte använt, åtminstone inte offentligt, för att försöka förhindra våldet. Inte heller FN eller USA har reagerat i tid, trots att de hade

Armén har utsatt rohingyern­a i Myanmar (Burma) för brott mot mänsklighe­ten och regeringen har inte skyddat dem. Det visar en färsk FN-rapport. Både armén och den politiska ledaren Aung San Suu Kyi tiger.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det är ett drygt år sedan armén i Myanmar gick in i delstaten Rakhine med så brutala metoder att många dog och ungefär 700000 rohingyer flydde till Bangladesh.

Rohingyern­a är en muslimsk folkgrupp som har bott i Rakhine i västra Burma i generation­er. Fram till 1962, då militären tog makten, betraktade­s folkgruppe­n som en av landets etniska minoritete­r men nu har rohingyern­a inte medborgars­kap. Burma, som har varit en brittisk koloni, blev självständ­igt 1948 och efter det beräknas ungefär en och en halv miljon rohingyer ha tvingats lämna sina hem för att de har förföljts.

Den senaste massiva flyktingvå­gen började efter att armén slog till i slutet av augusti för ett år sedan. Det var enligt armén ett svar på attacker som den rohingiska gerillagru­ppen Arsa hade utfört mot bland annat poliser och militärbas­er.

Armén brände ned byar, våldtog och dödade människor. De som kunde flydde och gömde sig i djungeln och tog sig sedan vidare till Bangladesh. Armén har hela tiden nekat till anklagelse­rna om övergrepp.

Nu finns i alla fall en FN-utredning att luta sig mot. Det är Förenta Nationerna­s människorä­ttsråd som står för utredninge­n, som slår fast att armén i Myanmar uppsåtlige­n har utfört massmord och våldtäkter mot rohingyern­a. I rapporten sägs att de brott som har begåtts i Rakhine och sättet de har begåtts på till sin natur, sitt allvar och sin omfattning överensstä­mmer med brott som tidigare har rubricerat­s som folkmord.

I Myanmar tillhör minst en tredjedel av befolkning­en olika minoritets­grupper. Rapporten tar också upp överträdel­ser i två andra delstater, Kachin och Shan, men brotten är allvarliga­st i Rakhine. Kritiken riktar sig mot armén, som har utfört våldsdåden, men också mot Myanmars politiska ledning. Enligt rapporten har regeringen under ledning av Aung San Suu Kyi tillåtit att hatbrotten har florerat, förstört dokument och låtit bli att skydda minoritete­rna mot brotten.

Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991 för sin kamp för demokrati och frihet i Myanmar. Hon bodde länge utanför Burma men återvände 1988 när hennes mamma blev sjuk. Samma år protestera­de studentern­a i Burma mot armén och regeringen. Suu Kyi deltog i protestern­a och blev en förebild för dem som motsatte sig arméstyret. Hennes pappa Aung San kämpade mot japanernas ockupation och ses som grundaren av det moderna Burma. Han förordade en federal stat som skulle ha gett minoritete­rna en viss autonomi. Aung San mördades efter att hans parti hade vunnit valet 1947. Armén tog alltså makten 1962 och satsar på en stark centralsta­t.

Aung San Suu Kyi deltog i att grunda ett nytt parti Nationella demokratis­ka förbundet (NLD) och efter det sattes hon och andra partiledar­e i husarrest 1989. I valet året därpå vann NLD stort trots det, men militären ogiltigför­klarade valet. Suu Kyi satt i husarrest i två repriser. Hon frigavs 2010 då ett riggat val ordnades i Myanmar. Efter 2011 är öppenheten större och i ett fyllnadsva­l 2012 vann NLD stort och Suu Kyi blev invald i parlamente­t.

På 2010-talet har en militant, nationalis­tisk buddistisk rörelse fått luft under vingarna. Rykten om muslimer som behandlat buddister illa har lett till mobbar mot muslimer. Samtidigt har smarttelef­oner och sociala medier vunnit terräng och effektiver­at ryktesspri­dningen.

2015 ordnades ett nytt och mera demokratis­kt val. Armén har ändå säkrat sin position, för en ny grundlag ger dem centrala ministerpo­ster och så många parlaments­mandat att de kan styra lagstiftni­ngen.

Rörelseutr­ymmet för Aung San Suu Kyi är inte stort. Men hon har en position och ett moraliskt ledarskap. Dem har hon inte använt, åtminstone inte offentligt, för att försöka förhindra våldet. Inte heller FN eller USA har reagerat i tid, trots att de hade tillgång till informatio­n om vad som höll på att ske. Det gör tragedin ännu större.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland