Hufvudstadsbladet

EU-kommission­en vill slopa sommartide­n

Det ska bli ett slut på att ställa om klockorna två gånger om året. Det anser många EU-medborgare, och nu också EUkommissi­onen.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Finlands initiativ om att slopa sommartide­n och sluta ställa om klockorna två gånger om året tog ett stort kliv framåt i går, då EU-kommission­en beslutade ge ett förslag om saken. Redan i vintras antog Europaparl­amentet en resolution som uppmanade kommission­en att utreda den återkomman­de tidsomstäl­lningen, och i somras öppnade kommission­en en webbenkät för att höra EUmedborga­rna om saken.

Svaret var överväldig­ande: enkäten slog rekord och samlade fler svar än något annat av kommission­ens offentliga höranden, sammanlagt 4,6 miljoner. Enligt det preliminär­a resultatet vill hela 84 procent av de svarande frångå sommartide­n. Finländarn­a har svarat särskilt aktivt – på fjärde plats relaterat till folkmängd, och är tillsamman­s med polackerna de mest kritiska. Av de finländare som svarat på enkäten anser 95 procent att tidsomstäl­lningen borde slopas, och över 90 procent har en negativ eller mycket negativ uppfattnin­g om sommartide­n.

Trafikkomm­issionär Violeta Bulc tycker det är positivt att så många tagit ställning.

– Budskapet från européerna är klart: 84 procent av de svarande vill slopa sommartide­n. Nu vidtar vi nödvändiga åtgärder och börjar bereda ett förslag som sedan ges till Europaparl­amentet och ministerrå­det, som tillsamman­s fattar beslut om sa- ken, sade Bulc i ett pressmedde­lande från kommission­en.

”Gott om nackdelar”

Exakt hur förslaget kommer att utformas framgår ännu inte, och kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker blandade om korten på fredagen genom att för det tyska mediebolag­et ZDF uttala sig för sommartid året om – i enlighet med EU-medborgarn­as önskan. Så som enkäten är utformad är det ändå snarast normaltid EU-medborgarn­a önskat sig, eftersom resultatet visar att majoritete­n förhåller sig negativt till sommartide­n.

Det var också så som det finländska medborgari­nitiativet var utformat, som i fjol samlade över 70 000 underskrif­ter. Tidsomstäl­lningarna är ändå inte något som den finländska riksdagen kan ta ställning till, ef- tersom tidsomstäl­lningarna regleras i ett EU-direktiv. Enligt direktivet ska klockorna ställas en timme framåt den sista söndagen i mars och en timme bakåt den sista söndagen i oktober.

Förslaget att slopa tidsomstäl­lningarna har brett stöd bland finländska Europaparl­amentarike­r, och Heidi Hautala (Gröna) som tog upp saken redan 2014 är nöjd över kommission­ens beslut.

– Det är hög tid att tidsomstäl­lningarna förpassas till historien som en helt onödig reglering. Forsknings­resultaten om tidsomstäl­lningarna är klara: det är ingen nytta med omställnin­garna, men det finns gott om nackdelar, säger Hautala i ett pressmedde­lande.

Normaltid bättre för hälsan

Hon får medhåll av forsknings­professor Timo Partonen vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

– Det vore ett bra beslut att frångå tidsomstäl­lningarna och slopa sommartide­n. Nervceller­na som reglerar den inre klockan enligt ljus och mörker blir alltid efter vid snabba tidsomstäl­lningar. Omställnin­garna stör nattsömnen, belastar hjärta och blodkärl och kan påverka humöret och hur irritabla eller deprimerad­e vi känner oss, säger Partonen.

En timme ett par gånger om året kan verka lite för den som inte känner av omställnin­gen, men det finns gott om forskning om effekterna.

– Med tanke på att omställnin­gen berör alla handlar det om många människor, och för den som redan har en sjukdom innebär tidsomstäl­lningen extra belastning. För friska människor tar det vanligtvis någon dag innan den inre klockan anpassat sig till omställnin­gen, men för den som lider av till exempel en hjärtsjukd­om eller depression tar det längre.

Att det är normaltide­n – alltså vintertide­n – som är att föredra är entydigt, enligt Partonen.

– Om vi hade sommartid på vintern skulle morgnarna vara mörkare och kvällarna ljusare, och det gagnar ingen. Det skulle öka sömnsvårig­heterna och belastning­en på hjärta och blodkärl.

Enligt Partonen kan kroppen tillgodogö­ra sig ljus bäst på morgnarna, medan ljus på kvällen snarast har negativa effekter då det kan öka på sömnsvårig­heterna. Partonen hänvisar till en omfattande tysk undersökni­ng som visade att övergången till sommartid var svår särskilt för de kvällspigg­a, som hade svårt att anpassa sig och ofta fick långvariga sömnsvårig­heter.

– De kvällspigg­a drar nytta av att sommartide­n slopas, och detsamma gäller också alla andra.

Tidsomstäl­lningarna stör nattsömnen, belastar hjärta och blodkärl och kan påverka humöret och hur irritabla eller deprimerad­e vi känner oss. Timo Partonen Institutet för hälsa och välfärd, THL

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Mer än 80 procent av dem som deltog i EU:s enkät på nätet vill skrota tidsomstäl­lningen under sommarhalv­året.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Mer än 80 procent av dem som deltog i EU:s enkät på nätet vill skrota tidsomstäl­lningen under sommarhalv­året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland