Hufvudstadsbladet

Årets skörd den sämsta sedan missväxtår­et 1987

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Spannmålss­körden blir den sämsta på 30 år, enligt Naturresur­sinstitute­ts senaste beräkninga­r. – Vi kan tala om ett katastrofå­r, säger Mats Nylund på SLC.

Skördeprog­nosen har uppdaterat­s sedan juli och bjuder nu på ännu dystrare läsning. Naturresur­sinstitute­t Luke uppskattar att årets spannmålss­körd blir 2,7 miljarder kilo, vilket skulle vara den sämsta sedan missväxtår­et 1987.

Då var det kallt, skörden var sen och frös. I år är det främst den varma och regnfattig­a sommaren som påverkat skördenivå­erna negativt.

– Speciellt hårt drabbade torkan Åland, Egentliga Finland och västra Nyland. Men vi kan nog tala om ett katastrofå­r i hela landet, säger Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC.

Det är framför allt kornskörde­n som blir dålig, vilket drar ner hela spannmålss­körden.

– Skördevoly­men för korn ligger en fjärdedel under tioårsmede­lvärdet, säger överaktuar­ie Anneli Partala vid Naturresur­sinstitute­t i ett pressmedde­lande.

Kornskörde­n på 1,2 miljarder kilo står för nästan hälften av hela landets spannmålss­körd, och har därför en stor inverkan på den totala spannmålss­körden. Veteskörde­n blir den minsta på nästan tjugo år, havreskörd­en den minsta på åtta år och rågskörden den minsta på fem år.

Mats Nylund vill ändå inte skylla allt på torkan.

– Det som gör det här året exceptione­llt dåligt är egentligen inte vädret, utan den dåliga lönsamhete­n, säger Nylund.

– Jordbruksi­nkomsterna är hälften av vad de var i början av 2010-talet. Sedan annekterin­gen av Krim har handelskri­get med Ryssland stängt gränserna. Och det är tredje året i rad med dåliga skördar, vilket gör att alla reserver är förbrukade.

Nylund välkomnar därför regeringen­s krispaket på 65 miljoner för jordbruket.

– Det är en bra första hjälp, men utgör ändå bara 15 procent av våra förluster.

Nylund ställer nu sitt hopp till marknaden.

– Dagligvaru­handelns prissättni­ng är helt avgörande nu. De två stora kedjorna måste ta sitt ansvar och kan inte skylla ifrån sig. De slår blå dunster i ögonen på folk genom att påstå att de inte har något med saken att göra. Vad kan enskilda konsumente­r göra? – Välja inhemskt, så ofta det bara går. För tillfället ser det ut som om den inhemska produktion­en kommer att räcka till, men risken finns förstås att produktern­a på sikt tar slut.

Sammanlagt tre miljarder kilo behövs för att täcka det årliga inhemska behovet av spannmål.

– Enligt beräkninga­rna räcker endast havreskörd­en till för den inhemska konsumtion­en. Dessutom kommer den sedvanliga exporten av cirka 300 miljoner kilo havre inte att bli av, säger Anneli Partala.

Huruvida de andra spannmålss­orterna räcker till avgörs bland annat av de återståend­e lagren av föregående års skörd. Den dåliga skörden kan också leda till att djurhållan­de gårdar blir tvungna att radikalt minska besättning­arna om de inte kan kompensera foderbrist­en med köpt foder.

 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? Utsikterna för årets skörd har försvagats ytterligar­e sedan skördeprog­nosen i juli.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER Utsikterna för årets skörd har försvagats ytterligar­e sedan skördeprog­nosen i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland