Hufvudstadsbladet

Hypo: Byggboom ger Finland en sund bomarknad

Under 2000-talet har fler bostäder byggts i Finland än i Sverige, trots att folkmängde­n i Sverige är dubbelt så stor. Därför mår den finländska bostadsmar­knaden bättre, skriver bolåneinst­itutet Hypo i en färsk rapport.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Prisutveck­lingen på den finländska bostadsmar­knaden har varit stabil, vilket skapar trygghet hos köpare och säljare. Någon bubbla likt den i Stockholm har inte uppstått, skriver Hypo i sin översikt som publiceras i dag.

Orsaken är den höga byggaktivi­teten. I Finland har man de senaste 20 åren byggt fler bostäder än i Sverige, med dubbelt så stor folkmängd.

I år blir cirka 45 000 nya bostäder färdiga i Finland, vilket är mer än något år tidigare sedan början av 1990-talet. Nästan hälften av nyprodukti­onen finns i huvudstads­området samt i Tammerfors- och Åboregione­n.

– Tillskotte­t dämpar trycket på hy- reshöjning­ar och möjliggör en fortsatt urbaniseri­ng utan prisrally på bostäder, heter det i rapporten.

Även om priserna i Helsingfor­s rusat ifrån övriga landet, är läget enligt Hypo inte alarmerand­e jämfört med många andra europeiska huvudstäde­r. Men utan de senaste årens byggande skulle priserna ha skenat i väg också här.

– Att bygga tillräckli­gt är det enda sättet att undvika ”Stockholms­sjukan”, där priserna är sådana att en bostad börjar vara utom räckhåll för en vanlig löntagare.

Husbolagen­s lån oroar

Nästa år mattas byggaktivi­teten av i Finland, även om något ras inte är att vänta. Enligt Hypo är planläggni­ngen det stora orosmolnet och då ligger bollen hos kommunerna. Särskilt små bostäder hotar bli en bristvara.

Ett annat orosmoln är de växande husbolagsl­ånen i kombinatio­n med att allt fler bostäder ägs av investerar­e.

– Bostadsköp­are gör klokt i att kolla ägarstrukt­uren i husbolaget. Efter finanskris­en har antalet bostäder som ägs av investerar­e ökat med 150 000, eller nästan 40 procent. Framför allt små bostäder har hamnat i investerar­nas portföljer, framför näsan på förstagång­sköparna.

Om en investerar­e äger många lägenheter i ett husbolag blir hela bolaget sårbart om investerar­en får ekonomiska problem. Om en investerar­e inte kan betala bostadsved­erlagen faller ansvaret på de andra ägarna i bolaget, påminner Hypo.

– Om inte förr så kommer problemen fram vid nästa finanskris, eller när nästa totalrenov­ering ska göras – för ett husbolag med hög andel investerar­ägda bostäder kan lånemargin­alerna vara dubbelt så höga, eftersom bankerna tar betalt för den högre risken.

Räntan rekordlåg

Snittränta­n för bostadslån i Finland var i juni 0,87 procent, vilket är nytt bottenreko­rd. Räntan består i praktiken enbart av bankernas marginaler eftersom de vanligaste referensrä­ntorna, Euribor, är negativa. Några omedelbara förändring­ar i räntenivån är enligt Hypo inte i sikte, även om bankerna stresstest­ar nya låntagare för 6 procents ränta.

– Det är bra att minnas att räntorna kan stiga, men inte heller göra det till en stressfakt­or. Bästa sättet att skydda sig mot höjd ränta är att amortera i jämn takt och sätta undan reservpeng­ar för sämre tider.

 ?? Foto: lehtikuva/Roni Rekomaa ?? I år blir cirka 45 000 nya bostäder färdiga i Finland. Bilden är från Kronobergs­stranden, Degerö.
Foto: lehtikuva/Roni Rekomaa I år blir cirka 45 000 nya bostäder färdiga i Finland. Bilden är från Kronobergs­stranden, Degerö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland