Hufvudstadsbladet

Protester i Kampala – politiker greps igen

Protester har brutit ut i Ugandas huvudstad Kampala sedan polisen gripit två opposition­spolitiker när de försökte lämna landet för att få sjukvård. De två hävdar att de blivit misshandla­de av säkerhetss­tyrkor när de nyligen hölls fängslade.

- TT-REUTERS

Den ena av dem som nu återigen gripits är parlaments­ledamoten och popstjärna­n Robert Kyagulanyi, även känd under namnet Bobi Wine. Han släpptes på fri fot mot borgen på måndagen, efter att ha suttit fängslad anklagad för bland annat högförräde­ri. Enligt Kyagulanyi­s advokat var han då i mycket dåligt fysiskt skick, efter att ha blivit torterad och misshandla­d.

Polisen meddelar att Kyagulanyi och den andra politikern, Francis Zaake, har tagits till sjukhus efter att ha gripits på flygplatse­n i förrgår då de försökte lämna landet.

Beskedet om gripandena har lett till demonstrat­ioner runt om i Kampala mot president Yoweri Museveni, och människor har bränt däck och byggt barriärer på gatorna. Kravallpol­is och soldater rensar gatorna i förorten där Kyagulanyi har sin studio och där protestern­a var som mest intensiva, berättar en lokal radiorepor­ter.

Enligt polisen har man läget under kontroll och bevakar staden för att upptäcka nya, olagliga demonstrat­ioner.

 ?? FOTO: TT/AP/RONALD KABUUBI ?? Säkerhetss­tyrkor i Kampala använder tårgas mot anhängare till Robert Kyagulanyi, känd som popstjärna­n Bobi Wine.
FOTO: TT/AP/RONALD KABUUBI Säkerhetss­tyrkor i Kampala använder tårgas mot anhängare till Robert Kyagulanyi, känd som popstjärna­n Bobi Wine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland