Hufvudstadsbladet

Stor skepsis om landbyte i Kosovo

Kan ett landbyte med nydragna gränser lösa den segdragna konflikten mellan Serbien och Kosovo? USA och EU:s utvidgning­skommissio­när ger försiktigt tummen upp – men i flera tunga medlemslän­der är skepsisen stor.

- TT /WIKTOR NUMMELIN

Spekulatio­nerna om ett kommande förslag från Belgrad och Pristina om att byta land med varandra har tilltagit rejält sedan presidente­rna Aleksandar Vucic och Hashim Thaci satt tillsamman­s vid podiet på ett Europa-forum i Österrike förra helgen.

Trots att de två ledarna samtidigt uttalade att de inte gillar varandra betonade båda ändå vikten och nödvändigh­eten av de EU-ledda förhandlin­gar om sin relation som pågått i flera år.

– Vi gör något för framtiden för serber och albaner. Vi måste ta hand om oss själva, utan att skada eller drabba någon annan i regionen, sade Vucic.

– Länder i vår region, EU-medlemmar eller andra länder i världen borde inte vara emot eller vara rädda för en fredlig uppgörelse mellan Kosovo och Serbien, även om en sådan skulle kunna innehålla gränskorri­geringar, sade Thaci.

Samtal i Bryssel

De två presidente­rna väntas nu till Bryssel nästa fredag, den 7 september, för ännu en förhandlin­gsrunda under ledning av EU:s utrikesche­f Federica Mogherini.

Några dagar efteråt är det tänkt att Vucic ska hålla ett tal i det serbdomine­rade Mitrovica i norra Kosovo, som han enligt nyhetssajt­en Politico Europe redan beskrivit som ”det svåraste i mitt liv”.

Inga detaljer har offentligg­jorts om vad för sorts gränskorri­gering som diskuterat­s. Spekulatio­nerna rör sig dock framför allt om ett byte av den norra delen av Mitrovicao­mrådet i Kosovo mot den albanskdom­inerade Presevo-dalen i sydvästra Serbien.

Inget nej från USA

Från EU har utvidgning­skommissio­nären Johannes Hahn gjort en mycket försiktig tummen upp för tanken, men betonat att det i så fall är ”en bilateral situation som inte kan tjäna som modell för andra”.

Från USA har i sin tur president Donald Trumps nationelle säkerhetsr­ådgivare John Bolton lovat att inte motsätta sig idén.

– Om de två parterna kan arbeta fram något på egen hand och nå en uppgörelse så utesluter inte vi territorie­lla justeringa­r, sade Bolton vid ett besök i Kiev för en vecka sedan.

Gamla sår

På flera andra håll är ändå oron stark.

– Vi tror att det här kan riva upp gamla sår hos befolkning­en, sade Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas på väg in till ett informellt

EU-utrikesmin­istermöte i Wien på fredagen.

Inte minst befaras att gränsskift­en kring Kosovo snabbt kan väcka krav på förändring­ar även i länder som Bosnien, Makedonien och Ukraina.

”Hållbar fred kan bara nås när vi bor i multi-etniska samhällen, snarare än att rita om gränser för att skapa mono-etniska. Kort sagt, kan vi inte tänka oss någon annan politik som lika säkert leder tillbaka till splittring och konflikt på Balkan”, skriver de forna Bosnien-samordnarn­a Carl Bildt, Paddy Ashdown och Christian Schwarz-Helling i ett öppet brev till Mogherini inför nästa veckas samtal i Bryssel.

 ?? FOTO: TT–AP/VASSIL DONEV ?? Kosovos president Hashim Thaci (tvåa från vänster) och Serbiens president Aleksandar Vucic (till höger) i samtal med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i Sofia i maj.
FOTO: TT–AP/VASSIL DONEV Kosovos president Hashim Thaci (tvåa från vänster) och Serbiens president Aleksandar Vucic (till höger) i samtal med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i Sofia i maj.
 ?? FOTO: TT–AP/BOJAN SLAVKOVIC ?? Knappt 20 år efter kriget 1998–99 är spänningar­na fortsatt starka mellan serber och albaner i Kosovo.
FOTO: TT–AP/BOJAN SLAVKOVIC Knappt 20 år efter kriget 1998–99 är spänningar­na fortsatt starka mellan serber och albaner i Kosovo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland