Hufvudstadsbladet

London får svävande borgmästar­e

- TT

Londons borgmästar­e Sadiq Khan skickas i dag upp över regeringsk­varteren i Westminste­r i London – i form av en jätteballo­ng. Aktionen är ett svar på den sex meter höga ballongbeb­is föreställa­nde Donald Trump som användes vid protestern­a mot den amerikansk­e presidente­n vid hans besök i London i juli. Efter att från början ha varit tveksam gav Khan till sist sitt godkännand­e till ballongen, vilket upprörde Trumps anhängare.

En gräsrotsfi­nansiering­skampanj har samlat in över 58 000 pund, närmare 65 000 euro, till hämndballo­ngen föreställa­nde en butter borgmästar­e iklädd gul bikini, skriver tidningen The Guardian.

– Mot bakgrund av ”bebis-Trump-ballongen” som tilläts sväva över London under hans besök i Storbritan­nien, låt oss skaffa fram en ”bebis-Khan” och se om yttrandefr­ihet gäller alla, skriver initiativt­agaren, som också framställe­r aktionen som en protest mot det stigande antalet våldsbrott i huvudstade­n.

Organisatö­rerna har fått tillstånd att skicka upp ballongen vid Parliament Square Garden, uppger en talesperso­n för Londons stadshus, enligt The Guardian.

– Om folk vill tillbringa sin lördag med att betrakta mig iklädd en gul bikini är man välkommen att göra så. Jag tycker dock inte att gult riktigt är min färg, kommentera­r Khan tilltaget.

 ?? FOTO: TT–AP/YANNY BRUERE ??
FOTO: TT–AP/YANNY BRUERE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland