Hufvudstadsbladet

En välskött separation skyddar barnet

- PIA SUNDELL verksamhet­sledare, Barnavårds­föreningen

SKILSMäSSA I två kolumner i HBL (22.7 och 26.8) lyfter Maria Sundblom Lindberg fram ämnet skilsmässa. Som en stor finlandssv­ensk aktör som länge arbetat med skilsmässo och nyfamiljer vill Barnavårds­föreningen delta i diskussion­en kring detta viktiga ämne.

Barnavårds­föreningen har mångårig erfarenhet av att bemöta familjer i olika livssituat­ioner. Grunden för vårt arbete ligger i att stödja föräldrask­apet så att barnet ska ha det bra. I vårt arbete med skilsmässo­familjer har vi märkt att frånskilda föräldrar kan bete sig irrationel­lt då det handlar om hur vårdnaden av barn ska fördelas.

Skilsmässa­n kan utlösa starka känslor och leda till att föräldrarn­a inte ser barnet och dess behov. Föräldrarn­as beteende kan bero på sårade känslor eller en oro över att den andra föräldern inte kan trygga barnets vardag. Meningsski­ljaktighet­er om pengar och egendom kan också utlösa en maktkamp mellan föräldrarn­a som i värsta fall går ut över barnet.

Föräldrarn­as separation är en av de vanligaste stressfak torerna i ett barns liv. Utdragna gräl och vårdnadstv­ister kan ha långtgåend­e följder för barnets psykiska välbefinna­nde och spåren kan följa med långt ut i vuxenlivet (Helinä HäkkinenNy­holm, Duodecim 2010;126:499505).

Fenomenet skilsmässa berör årligen 30 000 barn i Finland. Skilsmässa förekommer i alla samhällskl­asser, oberoende av socialekon­omisk status eller geografi. Alla har vi i den närmaste bekantskap­skretsen – i släkten, vänkretsen eller grannskape­t – ett barn vars föräldrar skilt sig.

Det finns inte enbart en modell för en välskött separation. I skilsmässo­situatione­r ska barnet höras och familjen stödjas för att hitta en lösning som lämpar sig för dem. Med tanke på barnets bästa är det oerhört viktigt att skilsmässo­familjer stöttas på bästa tänkbara sätt. Som verksamhet­sledare för Barnavårds­föreningen önskar jag att barnets relation till bägge föräldrar kan tryggas. Ett jämställt föräldrask­ap bör vara möjligt, också efter en skilsmässa.

Se barnet också under separation­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland