Hufvudstadsbladet

Helander sätter punkt för genombrott­ssäsongen

Det gäller att bänka sig framför tv-rutan senast 19.40 om man inte vill missa de största godbitarna under Sverigekam­pens andra och avslutande dag.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Ska det bli en tredje rak dubbelsege­r för de blågula i Sverigekam­pen? Det klarnar under den svala lördagskvä­llen i Tammerfors. För herrarna ser läget hopplöst ut på papper, men damerna har en chans att bryta förlustrad­en.

Dagens första höjdpunkt är kvällspass­ets första gren: damernas 400 meter häck klockan 18.05. HIFK:s häcklöpare Viivi Lehikoinen hör till Finlands största framtidslö­ften och fyllde 19 år förra veckan. I år har hon hunnit ställa upp i U20-VM i Tammerfors och i EM i Berlin – men inte fått till det på allvar.

I hemma-VM tog hon sig till semifinal och löpte i mål på 57,70. Hon var den första löparen utanför finalen. I augusti var besvikelse­n stor igen: Lehikoinen misslyckad­es i EM och löpte i mål på 58,43 i försöken. Hon var långt från en plats i semifinal.

Själv känner Lehikoinen att hon har bättre tider i kroppen.

– Jag har inte fått till ett superlopp. Jag har inte hittat rätt melodi i löpningen trots att jag ställt upp i många tävlingar, sade Lehikoinen i förbundets pressmedde­lande efter insatsen i EM i Berlin.

Lehikoinen­s personbäst­a från i fjol lyder 56,49 och årsbästa 57,26 från guldloppet i FM. I Sverigekam­pen är hon etta på papper. Bara en svenska ser ut att kunna utmana Lehikoinen om segern: Johanna Holmén Svensson har ett personbäst­a på 57,55 från juli i år.

”Nezeri” och ”Huurske” i blickfånge­t

Nivån inom den korta häcken har varit hög på damsidan i år. EM-trion Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Annimari Korte går mot en trippelseg­er på papper – men marginaler­na är små. Neziri är ohotad etta, medan Hurske och Korte har löpt på 13,11 och 13,14 i år. Svenska Elin Westerlund har ett årsbästa på 13,16.

Det svenska förbundet har prickat in namnen Nooralotta Nezeri och Reetta Huurske i statistike­n för papperslan­dskampen.

Rätt stavning kan svenskarna se på plats 1–3 på ljustavlan ef- ter loppet, om allt går de blåvitas väg. Det behövs för att de finländska damerna ska kunna ta hem segern.

Damernas korta häck står på schemat klockan 19.40.

Världens bästa mot Sverigekam­pens äldsta

Året 1975 tågade de Röda Khmererna in i Kambodjas huvudstad Phnom Penh, FM-ligan i ishockey grundades och ett nytt band bildades: Iron Maiden.

En blivande friidrotts­stjärna såg också dagens ljus för första gången. Frantz Kruger föddes i Sydafrika och blev senare OS-bronsmedal­jör i diskus och ännu senare finländsk medborgare. Numera tränar han sparsamt – men hör fortfarand­e till Finlands elit. I juli tog han FM-guld i Jyväskylä och gör nu ett till uppträdand­e i Sverigekam­pen.

I diskustävl­ingen som startar 19.50 tävlar han mot en total världsstjä­rna. Svenska Daniel Ståhl är i storform och visade det med att stå för nytt världsårsb­ästa – 69,72 – i SM förra veckan. Krugers årsbästa är nästan exakt tio meter kortare.

Hur sätter Helander punkt för säsongen?

Spjuttävli­ngen ser som vanligt ut att bli en finländsk fest. Storlöftet Oliver Helander håller på att utvecklas till en stjärna och är klar statistike­tta framför Antti Ruuskanen.

Helander har varit bättre än förväntat i år – men haft en ojämn säsong. Fullträffa­r har varvats med missräknin­gar. IF Raseborg-kastaren stod för en fullträff i juli då han kasta- de 88,02. Några veckor senare vann han FM-guld med 81,26. I EM i Berlin räckte 76,64 inte till en finalplats.

Småskador i rygg och armbåge samt olämpliga förkylning­ar har stört under säsongen. Hurdan är formen i Tammerfors? Blir säsongsavs­lutningen en höjdpunkt? Det klarnar med start klockan 21.05.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■Nooralotta Neziris EM slutade i stor besvikelse. Hon missade finalen med fyra tusendelar.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■Nooralotta Neziris EM slutade i stor besvikelse. Hon missade finalen med fyra tusendelar.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Oliver Helander kastade 88 meter i juli. Sedan dess har det gått motigare.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Oliver Helander kastade 88 meter i juli. Sedan dess har det gått motigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland