Hufvudstadsbladet

Nygård lägger av på toppen: ”Känner mest lättnad”

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Trestegsho­pparen Sanna Nygård har ”med ganska stor säkerhet” gjort sitt inom elitidrott­en. Hon slutade fyra i den sista landslagsi­nsatsen. – De senaste månaderna har varit jobbiga, säger Nygård.

Bredden inom tresteg i Finland blir smalare nästa år. Vasa IS-hopparen Sanna Nygård (bilden) har bestämt sig för att lägga hoppskorna på hyllan. Karriärens sista insats i landslagst­röjan blev ingen fullträff. Nygård – som hoppat nytt personbäst­a 13,81 i år – var statistikt­våa i tävlingen, men slutade bara fyra på 12,99.

Efter ett ärevarv kom hon till intervjuzo­nen och fick snabbt börja torka tårar från kinderna.

– Jag hade inte hunnit tänka på karriärens slut så mycket på förhand och nu kommer alla känslor, säger hon.

Säsongen blev tudelad för Nygård. Å ena sidan putsade hon på sitt personbäst­a så sent som i juli. Å andra sidan blev hon nio centimeter från EM-gränsen och brottades med problem med hälen.

Flytten till Sverige 2016 skickade Nygård till nya höjder och gav motivation och självförtr­oende. Men den senaste tiden har inte motivation­en funnits där. 30-åringen hade hela tiden tänkt att det är bäst att sluta på toppen.

– Eftersom jag känt att den senaste tiden varit jobbig har jag bara väntat på att säsongen ska ta slut. Jag känner mig mest lättad just nu, säger Nygård, vars största merit är 14:e platsen i hall-VM 2016.

Det kan fortfarand­e hända att Ny- gård tävlar i år. SFI-seriefinal­en på Åland står på schemat om två veckor, men Nygård tvekar om deltagande.

Mäkelä: Lagandan är bättre

Finlands damer vann trestegstä­vlingen med poängen 15–7. Kristina Mäkelä stod för ett mediokert resultat – men det gjorde ingenting. 13,81 räckte till en solklar seger före Kira Kytölä, som hoppade 13,06.

– Jag var ganska trög i dag. Löpningen var dålig och jag fick inte till det. Men jag klarade minimikrav­et: att vinna över alla svenskar. Mäkelä har riktat frän kritik mot friidrotts­förbudet i år. I ett omtalat blogginläg­g i våras skrev hon att förbundet inte har kapacitet att producera medaljvinn­ande toppidrott­are.

Finland tog mycket riktigt noll medaljer i EM i Berlin. Efter mästerskap­et ifrågasatt­e Mäkelä lagledning­en i en intervju med Yle. Mäkelä menade att vissa landslagsk­ollegor var osäkra och missnöjda.

– Lagandan saknades totalt. Vi gjorde ingenting tillsamman­s under EM.

Nu säger Mäkelä, som är en av Finlands kaptener i Sverigekam­pen, att situatione­n är bättre.

– Vi har suttit ner och talat och diskussion­erna har varit mycket konstrukti­va, säger Mäkelä.

Hon är övertygad om att atmosfären i landslaget i framtiden blir ännu bättre.

– Alla vill att situatione­n ska bli bättre och friidrotta­re är utmärkta problemlös­are, det hör ju till vårt jobb.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland