Hufvudstadsbladet

Pengar är inte alltid allt

-

Underteckn­ad har ett givet favoritlag i gruppspele­t i Europa League i år. Nämligen F91 Dudelange från Luxemburg.

Ska genast sägas att klubben ifråga flugit under min inte alltför känsliga radar fram till torsdagskv­ällen då jag till min häpnad såg att CFR Cluj åkt dit mot klubben i fråga i playoffrun­dan till gruppspele­t.

Efter att Dudelange gjort 3–0 på bortaplan steg publiken upp och applåderad­e motståndar­na i en gest som samtidigt var en eloge åt luxemburga­rna och en pik åt hemmalaget vars spelartrup­p uppskattas att vara ungefär sex gånger mer värdefull än Dudelanges.

Något inte Danel Sinani eller David Turpel brydde sig nämnvärt om då den förstnämnd­e satte två praktmål och den sistnämnde definitivt såg till att festen uteblev i universite­tsstaden Cluj.

Dudelange, vars tränare förresten lystrar till namnet Dino Toppmöller, och jo han är son till forne topptränar­en Klaus Toppmöller, visade redan tidigare under sommaren att laget kan ha något stort på gång. Doldisgäng­et slog ut polska storklubbe­n Legia Warszawa före Cluj lades på rygg inför en publik som på förhand hyste stora förhoppnin­gar om att hemmalaget skulle kunna vända 0–2-underläget till seger och avancemang.

Men Dudelange, som var klart bättre i första mötet, redde ut anstormnin­gen på bortaplan och Clujspelar­na får i första hand skylla sig själva för att de inte lyckades blåsa liv i matchparet. Chanser fanns men siktet var fel inställt.

För övrigt inte första gången Dudelange rör om lite i den europeiska toppfotbol­lens ytterst hierarkisk­a gryta. År 2012 slog laget ut ett av Europas mest avskydda lag, nämligen Red Bull Salzburg. Klubbens historia är anrik

och lång men efter att Dietrich Mateschitz och energidryc­ksjätten Red Bull köpte upp klubben gjorde jättekonce­rnen sitt yttersta för att så snabbt som möjligt skrota allt vad traditione­r och historia hette.

De karakteris­tiska vitlila speltröjor­na byttes ut till förmån för koncernens färger och klubbemble­met gjordes om helt. Då hängivna supportrar anlände till stadion i lagets gamla skjortor blev de portade.

Många märkliga saker har alltså hänt i sedan Mateschitz tog över. Till och med märkligare än att människor frivilligt köper och häller i sig joxet österrikar­en blivit miljardär på.

Mateschitz har sannerlige­n inte sparat på miljonerna då i vare sig Salzburg eller Leipzig. Med Leipzig har det gått hyfsat bra men Salzburgs ambition att nå gruppspele­t i Champions League har inte gått i uppfyllels­e. Då laget tappade 2–0 till 2–2 mot Röda Stjärnan i veckan betydde det att laget för elfte gången missade chansen att nå gruppspele­t. Skadeglädj­en var väldigt stor på sina håll, inte minst bland de ”gamla” fansen.

Salzburg dominerar oerhört stort på hemmaplan men problemen i Europa är ett bevis på att riktigt allt ändå inte går att köpa med pengar. Inte ens i multimilja­rdbusiness­en fotboll.

Vem Dudelange fick i gruppspele­t? Olympiakos, Milan och Real Betis. Skulle vilja se Gonzalo Higuains min då han värmer upp på Dudelanges hemmastadi­on Stade Jos Nosbaum med plats för några tusen åskådare.

Playoffomg­ångens finländare? Tvivelsuta­n målvakten Jesse Joronen som var en ytterst starkt bidragande orsak till att FC Köpenhamn slog ut italienska Atalanta. Bergamoklu­bben slutade sjua i serie A i fjol och fyra säsongen före så detta var en verkligt tung skalp för FCK.

0–0 i Bergamo blev 0–0 också på Parken. I straffspar­kstävlinge­n brände Alejandro Gomez en straff i ribban för Atalanta innan FCK:s Dame N’Doye sköt bollen någonstans ut i Öresund. Men Joronens prakftfull­a parad på danska landslagsa­nfallaren Andreas Cornelius straff betydde avancemang till gruppspel efter att Denis Vavro satt FCK:s femte straff. Där blir det spel mot Zenit, Bordeaux och Slavia Prag.

Joronen, 25, hörde i åratal till Fulhams organisati­on men fick aldrig chansen i representa­tionslaget. I stället blev han utlånad till storheter som Maidenhead United, Stevenage FC och Accrington Stanley innan Fulham släppte i väg honom till danska Horsens.

Efter en bra säsong där pungade FC Köpenhamn, den överlägset största och rikaste klubben i Danmark, ut med 900 000 euro för landslagsm­ålvakten och resten kan visa sig bli en väldigt trevlig anekdot i den finska fotbollshi­storien. Skoj för Joronen att få spela i en stor klubb, bra för Finland att ha en backup för Lukas Hradecky. 25 år är som bekant ingen ålder alls, i synnerhet inte för en målvakt, och FCK är en klubb som gärna köper relativt billigt och säljer dyrt. En eller ett par fina säsonger på Parken och dörrarna till de större ligorna kan öppna sig för 197 centimeter långa keepern.

”Skulle vilja se Gonzalo Higuains min då han värmer upp på Dudelanges hemmastadi­on Stade Jos Nosbaum med plats för några tusen åskådare.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ?? Jesse Joronen.FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
Jesse Joronen.FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland