Hufvudstadsbladet

De avhoppade ledamötern­a återvänder inte

- TT

De tre avhoppade ledamötern­a Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark tänker inte delta i arbetet i Svenska Akademien. Det slår de fast efter uppgifter om att de återvänder till sina stolar.

I förrgår meddelade avhoppade ledamoten Kjell Espmark att han, Sara Danius och Peter Englund tillfällig­t återvänder till Svenska Akademien för att institutio­nen ska kunna välja in nya ledamöter.

Men de planerar inte att delta i Akademiens arbete.

”Det har i svenska medier framställt­s som att vi tre återvänder till arbetet i Svenska Akademien. Det är felaktigt. Vi kan möjligen – möjligen – delta i viktigare omröstning­ar”, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Sara Danius tillbakavi­sar även uppgiftern­a på Facebook.

”För närvarande har jag inga planer i den vägen”, skriver hon.

Inga sammankoms­ter

Samtidigt förtydliga­r Peter Englund sin roll. Han slår fast att återkomste­n bara går ut på att Akademien ska kunna välja in nya medlemmar, vilket kräver minst tolv ledamöter.

”Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet i Svenska Akademien, och kommer ej delta i några sammankoms­ter”, skriver Englund i ett mejl till TT.

”Dock önskar jag att spela en konstrukti­v roll i återuppbyg­get av denna institutio­n. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen av nya ledamöter”, fortsätter han.

”Deltar i återuppbyg­gnad”

Även Kjell Espmark uppgav att det inte handlar om någon regelrätt återkomst för avhopparna.

– Det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvale­n av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyg­gnaden, sa han till TT.

De tre ledamötern­a lämnade arbetet i våras, men gav inte upp sina stolar. De har tidigare sagt att de är beredda att hjälpa den krisande Akademien, men mot kravet att ledamoten Horace Engdahl lämnar sin stol.

Sara Danius sade i sitt sommarprog­ram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en ”räddningso­peration” för institutio­nen.

Svenska Akademien håller sitt första sammanträd­e för hösten den 6 september.

 ?? FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER ?? Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterar­e Sara Danius tillbakavi­sar uppgiftern­a om att hon återvänder till institutio­nen.
FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterar­e Sara Danius tillbakavi­sar uppgiftern­a om att hon återvänder till institutio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland