Hufvudstadsbladet

Svagt, Yle, svagt

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Yle har inte några små skor att fylla när de nu ska hitta en värdig ersättare till lördagsund­erhållning­en Uutisvuoto som efter tjugo års trogen tjänst lades ner i våras. Lägg därtill till konkurrent­ernas monsterpop­ulära helgunderh­ållningar som Putous och Vain elämää och det finns skäl till nervositet på det skattefina­nsierade bolaget.

I kväll har ett försök till ersättare premiär – Hyvät katsojat, en tvfrågespo­rt där två lag tävlar mot varandra på temat tv. Som programled­are gör Marco ”Bumtsibum” Bjurström comeback – han ratades ju när musikunder­hållningen hade nypremiär i MTV3 härom året.

Yle satsar alltså på tv-underhålln­ing om tv-underhålln­ing på bästa sändningst­id på lördagar, och på pappret låter det som en hygglig, om än kanske inte lysande, idé. Nostalgi har funkat i tv-underhålln­ing förut – SVT-program som Doobidoo och Diggiloo är frågesport­er med klipp ur SVT:s arkiv och Melodifest­ivalen, och Yle Fems På resande not öste ur Eurovision­shistorien­s guldgruva.

Nu är det alltså den finska tvunderhål­lningens tur att göra en nostalgisk djupdyknin­g i tv-arkivet och förhoppnin­gsvis komma upp med en mängd roliga klipp och rariteter.

Det skulle man ju tro och hoppas om en dylik programidé.

Vad snopet då att det här programmet knappt innehåller några klipp alls.

Det är så remarkabel­t att det måste upprepas: Hyvät katsojat är en tv-frågesport på temat tv som knappt innehåller några klipp alls ur tv-arkiv och serier!

Säkert är det en kostnadsfr­åga, åtminstone beträffand­e utländska serier – men Yle har väl ett eget arkiv där man skulle kunna hitta en hel del rart och roligt?

Det är faktiskt så konstigt att göra en frågesport om tv helt utan klipp och bilder ur de tv-serier som frågorna gäller att det hade varit bättre att låta bli.

Så nej, någon ny Uutisvuoto som sänds i 700 avsnitt är Hyvät katsojat inte, och Marco Bjurström kan inte räkna med någon ny Bumtsibum-succé. Tyvärr.

Visserlige­n är helgunderh­ållning svårt, och succéerna är lätträknad­e, men ändå – en tv-frågesport om tv-program utan klipp? Ser man inte hur tunt och fattigt det verkar?

Tittarna kan ladda ner en gratisapp och spela mot de tävlande i programmet. Uppriktigt sagt, vem orkar? Yle TV1 21.15, repris söndag 16.05

 ?? FOTO: NUMI NUMMELIN ?? Marco Bjurström gör comeback som programled­are i Yles nya lördagsund­erhållning.
FOTO: NUMI NUMMELIN Marco Bjurström gör comeback som programled­are i Yles nya lördagsund­erhållning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland