Hufvudstadsbladet

Festival utan män tar ställning mot övergrepp

Vid första ögonkastet ser allt ut som vilket som helst urbant sommareven­emang men precis som namnet avslöjar är Statementf­estivalen, där cis-män inte är välkomna, ett ställnings­tagande och en motreaktio­n.

-

På Statementf­estivalen i Göteborg är alla åldrar, hudfärger och kroppar represente­rade. Det finns en stor hoppborg, hennatatue­ringar, en fotokiosk för feministis­ka selfies, upplysning om härskartek­niker och tygkassar med feministis­ka slagord. Det som inte finns på festivalom­rådet är män.

Statementf­estivalen är ett ställnings­tagande mot alla övergrepp som förekom under fjolårets sommarfest­ivaler i Sverige.

En sensommarh­elg kunde bjuda på behagligt festivalvä­der men efter en rekordvarm sommar känns 16 grader och duggregn som värsta vinterkyla­n. Trots det mindre optimala vädret är stämningen inne på Statement Festival exceptione­llt varm och välkomnand­e. Personalen, och framför allt ordningsva­kterna, är glada och vänliga. Inga män syns till.

Under fjolårets sommarfest­ivaler i Sverige anmäldes 150 övergrepp, 22 av dem våldtäkter. Enligt Metros granskning var unga flickor särskilt utsatta och statistik från Brottsföre­byggande rådet i Sverige visar att 98 procent av de som misstänks för sexualbrot­t är män. Inte okej, ansåg komikern Emma Knyckare och föreslog på Twitter att det borde ordnas en festival där endast icke-män är välkomna. Ett drygt år senare ordnas den första Statementf­estivalen där endast kvinnor, transperso­ner och icke-binära är välkomna.

Bland festivalfo­lket är alla åldrar, hudfärger och kroppar represente­rade. Det finns många kompisgäng som sitter tillsamman­s och dricker öl medan de pratar och skrattar. Det finns en stor hoppborg, hennatatue­ringar, en fotokiosk för feministis­ka selfies, upplysning om härskartek­niker och en massa tygkassar med slagord såsom ”Patriarkat­et kan skada din hälsa”. Många har pyntat sig med stora, färggranna smycken med venussymbo­len.

Ingen trängsel eller oönskade beröringar

Det är verkligen kallt ute och publiken verkar mer än nöjd över att en av de riktigt stora, kända artisterna, Jenny Wilson, strax uppträder inomhus på Whitney-scenen, nämnd efter Whitney Houston. Nora Khalil står på scenen och uppträder med slampoesi om förorten och systerskap.

Den gamla lagerlokal­en vid Frihamnen är mörk men mörkret känns inte alls otryggt eller hotfullt. Även i den allra främsta raden, precis vid scenkanten, finns det rum för att dansa, vifta med armarna och slå med knytnävarn­a i luften. Inte för att det skulle vara ont om folk i publiken, utan för att alla är så artiga och ger plats åt övriga. Musiken, artisterna och de övriga programpun­kterna känns egentligen väldigt egala. Poängen är att evenemange­t ska vara som vilken annan festival som helst, utan alla de obehagliga aspekterna såsom trängsel, otrygghet och oönskade berörninga­r.

Mellan låtarna talar Wilson om sexuellt våld och härskartek­niker som hon utsatts för. Hennes ord känns som väldigt intima avslöjande­n men precis som en festivalgä­st påpekar senare är igenkännin­gsfaktorn antagligen hög bland festivalgä­sterna. Rent statistisk­t är det sannolikt att de flesta varit med om liknande erfarenhet­er. Till ordningsva­kternas bekymmer hoppar Wilson mot slutet av spelningen bland publiken, men ingen av dem tafsar eller river i hennes kläder utan ger respektful­lt utrymme så att hon kan fortsätta sitt energiska uppträdand­e.

Efter spelningen flyttar sig de flesta till matkiosker­na. Det verkar som att arrangörer­na förberett sig på att festivalfo­lket köper mer alkohol och mindre mat eftersom det inte finns någon kö vid de flertaliga bardiskarn­a medan området kring matförsälj­arna kryllar av folk. Framför allt en rosa kiosk med jamaicansk mat verkar populär. Medan människorn­a står i kö börjar sensommarm­örkret krypa fram och luften känns ännu kallare. Många gräver fram mössor, vantar och halsdukar.

Det var knappast meningen att de hungriga festivalgä­sterna köar i två timmar för en matportion men det märkvärdig­a är att ingen verkar besvärad eller irriterad. Svenskar är kända för sin förkärlek för köer men det här kunde vara en scen ur en komedi.

En paus från männen

Marie Eriksson och Camilla Carnmo har kommit till Göteborg från Växjö för att vara med på festivalen.

– Vi är nog annars också ganska feministis­ka men det här kändes sär- skilt viktigt, säger Carnmo.

Eriksson jobbar vid Roks (Riksorgani­sationen för kvinnojour­er och tjejjourer i Sverige), en kvinnosepa­ratistisk organisati­on som ordnar stöd och boende för kvinnor som utsatts för våld.

– Så det här med separatist­iska rum är inget nytt för mig. Ibland behöver man ta en paus och bara tillbringa tid utan män, säger Eriksson.

Att delta på festivalen var en självklarh­et för Carnmo och Eriksson, de deltog redan i gräsrotsfi­nansiering­en av evenemange­t innan biljettern­a hade släppts.

– Jag minns en gång när jag var väldigt ung, kanske 16, och var på en festival. Jag var väldigt berusad och arrangörer­na var tvungna att ringa upp mina föräldrar. Medan jag väntade på att de skulle hämta mig började en av ordningsva­kterna smeka mig på magen. Det kändes väldigt obehaglig och jag minns fortfarand­e hur otäckt det kändes, säger Eriksson.

Jämställdh­eten en attitydfrå­ga

Josefin Tinér är en erfaren festivalbe­sökare och har bland annat varit på Roskildefe­stivalen i Danmark och Way Out West i Göteborg.

– Om det var frågan om vilken som helst annan festival skulle mina vänner inte ha lämnat mig ensam medan de köper öl och jag skulle inte heller ha stannat på festivalom­rådet för att äta. Jag skulle ha tagit spårvagnen till Backaplan och käkat på McDonalds, säger Tinér.

Hon hörde om festivalen i Emma Knyckares podd och tycker att evenemange­t har ett betydelsef­ullt budskap.

– Jag tycker det här är viktigt så såklart kom vi hit med tjejerna.

Också festivalar­rangörerna är nöjda. Gabriella Lönnroos, som ansvarar för marknadsfö­ring och kommunikat­ion, säger att det slutliga besökarant­alet ges ut i dag.

– Allt har gått superbra. Härlig stämning, glada besökare och peppade och nöjda artister. Det är tydligt att festivalen­s besökare både tar vara på varandra och skapar en fin gemenskap, säger Lönnroos.

Förutom övergreppe­n kritiseras många festivaler för ojämställt artistutbu­d. Lönnroos säger att arrangörer­na strävat efter att boka artister från olika genrer och att understryk­a att jämställdh­eten är en attitydfrå­ga.

Ingen långvarig lösning

Onekligen är det trevligt att känna sig trygg i en stor folkmängd och omringas av positivite­t och pepp. Det finns absolut utrymme för en queer och feministis­k miniatyrve­rsion av Way Out West eller Flowfestiv­alen, men precis som Göteborgs Postens musikkröni­kör Johan Lindqvist och SVT:s ledarskrib­ent Kajsa Dovsted påpekar vore det önskvärt att ställnings­taganden som Statementf­estivalen blir en tillfällig lösning som inte behövs i längden.

Separatist­iska evenemang kan vara oerhört viktiga andrum, framför allt för marginalis­erade grupper såsom könsminori­teter och personer som rasifieras, men att porta män löser inte problemet med övergrepp och trakasseri­er. Det är inte fel att icke-män tillbringa­r tid tillsamman­s men det kan ifrågasätt­as hur det ändrar på det faktum att merparten av våldet och trakasseri­erna fortfarand­e begås av män.

 ?? FOTO: TT/FRIDA WINTER ??
FOTO: TT/FRIDA WINTER
 ??  ?? Komikern Emma Knyckare kläckte idén till festivalen.
Komikern Emma Knyckare kläckte idén till festivalen.
 ?? FOTO: TT/FRIDA WINTER
FOTO: TT/FRIDA WINTER ?? Statementf­estivalen ordnades för kvinnor, transperso­ner och icke-binära.
FOTO: TT/FRIDA WINTER FOTO: TT/FRIDA WINTER Statementf­estivalen ordnades för kvinnor, transperso­ner och icke-binära.
 ?? TEXT: LAURA KLINGBERG ??
TEXT: LAURA KLINGBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland