Hufvudstadsbladet

John McCains minnescere­moni som en presidentb­egravning

Senator John McCain lyckades inte nå landets högsta ämbete men de minnescere­monier som har hållits sedan den 81-årige republikan­en avled förra helgen bär alla signum av en nations avsked av en president.

- TT-AFP

Nästan hela den politiska gräddan i Washington deltog i gårdagens ceremonin. Där var den tidigare presidente­n Bill Clinton och hans hustru Hillary Clinton. Även de tidigare vicepresid­enterna Al Gore och Dick Cheney varr på plats liksom de tidigare utrikesmin­istrarna Madeleine Albright, John Kerry och Henry Kissinger.

Men nu sittande president Donald Trump var inte på plats i Washington National Cathedral. John McCains familj hade gjort klart att han inte var välkommen.

Både Bush och Obama ansåg att McCain hade gjort dem till bättre presidente­r och båda levererade i sina minnestal mer eller mindre subtila pikar till Trump.

Avskydde skrävlande despoter

– John förstod att en del av det som gör vårt land så stort är att vårt medborgars­kap inte bygger på blodslinje­r eller hur vi ser ut, utan till en gemensam uppfattnin­g att alla är lika mycket värda och att vi av Skaparen begåvats med vissa omistliga rättighete­r, sade Barack Obama och poängterad­e att McCain stod för att ”en fri och obunden press är nödvändig för vår demokratis­ka debatt”.

Även George W Bush och MCCain var på sin tid rivaler om att nomineras till sitt partis presidentk­andidat. Den gången blev det Bush som nominerade­s.

– Han avskydde maktmissbr­uk och stod inte ut med trångsynth­et och skrävlande despoter, sade Bush i sitt tal.

Ceremonin i katedralen inleddes med ett mycket emotionell­t tal av John McCains dotter Meghan McCain som med återhållen gråt hyllade sin far:

– John McCains Amerika har inget behov av att göras storartat för Amerika har alltid varit storartat, snyftade hon med tydlig adress till Trumps slagord ”Make America great again” (ungefär ”Gör Amerika storslaget igen”).

Flera personer ur den sittande regeringen var dock på plats i kyrkan, bland andra försvarsmi­nister James Mattis. Även Trumps dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner, som är seniorrådg­ivare till Trump, närvarade under ceremonin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland