Hufvudstadsbladet

Villervall­a i folkhemmet

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

En vecka före det svenska valet saknar de flesta frågor svar. Konturerna av ett politiskt kaos skymtar.

Det mesta är alldeles utmärkt i Sverige. Men svenskarna är missnöjda och vill ha en förändring eller så vill de helt enkelt protestera mot det gamla politiska etablissem­anget. Allt fler svenskar tror att nationalis­tiska populistpa­rtiet Sverigedem­okraterna ska kunna stå för en förändring till det bättre.

Invandring i kombinatio­n med lag och ordning är SD:s skötebarn och har även dominerat valrörelse­n. Men mängden asylsökand­e har minskat de tre senaste åren och brottsligh­eten har inte ökat på ett alarmerand­e sätt – antalet människor som råkar ut för våldbrott har varit på samma nivå i tio år. De stora och synliga segregatio­nsprobleme­n finns i vissa områden i några städer i Sverige.

De främsta motpolerna till SD är de andra partierna som ser ut att göra ett gott val – Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet. Besvikna vänstersos­sar verkar gå till VP. Centern har en populär och lyskraftig ordförande i Annie Lööf och partiet har till skillnad från både Moderatern­a och Kristdemok­raterna i den borgerliga alliansen stått på sig i kampen mot SD och är en stark och tydlig liberal motkraft.

Att huvudoppos­itionspart­iet Moderatern­a ser ut att backa så kraftigt är uppseendev­äckande. Allting pekar mot ett resultat som är klart under 20 procent. Det ska jämföras med drygt 23 procent i valet för fyra år sedan.

Dagens M är ett annat parti än under Fredrik Reinfeldt inte minst i fråga om migrations­politiken. Den strama politik som M nu har gått in för har man antagligen sett sig tvungen till efter flyktingvå­gen 2015 och Sverigedem­okraternas framgång. Men att närma sig SD:s politik har definitivt inte gett önskat resultat.

Ändå kan det vara Socialdemo­kraterna som drabbas av den största valchocken. Det stora stolta svenska socialdemo­kratiska partiet som har lett ännu en regering verkar gå mot en brakförlus­t. De har precis som M lagt om och skärpt sin migrations­politik, men nedgången i väljarstöd­et har fortsatt.

Om det går som alla opinionsmä­tningar nu antyder kommer S att göra sitt sämsta val i historien, i ett läge då partiet har lett regeringen och Sverige har en sällsynt god ekonomi med låg arbetslösh­et. De båda traditione­lla politiska blocken i Sverige har inte en chans att nå majoritet då SD lägger beslag på ungefär 20 procent av rösterna. Det finns i dag de facto tre block i svensk politik.

SD:s kraftiga tillväxt skapar politisk villervall­a i landet på många sätt.

Regeringsf­örhandling­arna kan bli ytterst knepiga speciellt om alla partier fortsättni­ngsvis håller fast vid blockgräns­erna. Det är märkligt eftersom det inom blocken finns stora åsiktsskil­lnader mellan partierna, som i flera frågor ligger närmare ett parti i det andra blocket. Men de gamla partierna i Sverige verkar ha fastnat i den enarmade politiska dimensione­n höger-vänster trots att den andra axeln – liberal-konservati­v – i många av dagens politiska frågor har minst lika stor betydelse.

9 september 2018 kan gå till historien som den dag då Sverige politiskt förändrade­s. Rent valmatemat­iskt har det ingen stor betydelse om SD skulle bli Sveriges största parti, men psykologis­kt skulle det innebära något enormt om SD tar första platsen i valet.

Det verkar som om politikern­a och partierna vägrar inse den nya politiska verklighet­en och förändring­arna i det politiska landskapet. Då valresulta­tet är ett faktum tvingas de acceptera det.

Sverige är dåligt förberett på politiska förändring­ar. Redan för fyra år sedan då SD på allvar trädde in på den politiska arenan och fick närmare 13 procent av rösterna resulterad­e det nästan i nyval. Det blev svårighete­r för den socialdemo­kratiskt ledda minoritets­regeringen att få igenom sin budget.

Den här gången kan det bli problem redan i det skedet då riksdagens talman ska väljas. Hen har en central roll då regeringsb­ildningen ska komma i gång. Läget verkar lika låst i talmansval­et som i regeringsf­rågan.

Oddsen för nyval sjunker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland