Hufvudstadsbladet

Forskare om Macrons styrka: ”En papperstig­er”

- SPT

Tills vidare finns det ingen interventi­onsstyrka och därtill är det oklart vad den ska göra. En av tankarna bakom styrkan är ändå att skapa en europeisk styrka för att väga upp beroendet av amerikansk­a krafter.

– Tills vidare är Macrons projekt en papperstig­er, skriver Matti Pesu, forskare vid Utrikespol­itiska institutet, i ett inlägg på bloggen The Ulkopoliti­st.

I torsdags meddelade president Sauli Niinistö att Finland kommer att delta i det av Frankrikes president Emmanuel Macron föreslagna europeiska interventi­onsinitiat­ivet (interventi­onsstyrkan). Meddelande­t kom under Macrons besök i Finland.

I och med att styrkan tills vidare inte existerar är det många som undrar hur den ska se ut och vad den ska göra. Pesu försöker besvara några av frågorna i sitt inlägg.

– Interventi­onsinitiat­ivets huvudsakli­ga mål är att skapa en gemensam europeisk strategisk kultur. Macrons initiativ är alltså ett sorts militärt Erasmus-program som syftar till att sammanjämk­a deltagarna­s verksamhet­smodeller och hotbilder, skriver han.

I praktiken innebär det utbyte av underrätte­lseinforma­tion och förberedel­ser för olika scenarier.

Frankrike har också nationella intressen i att skapa en europeisk styrka för insatser utanför Europa. För tillfället har Frankrike tusentals trupper utomlands, till exempel i Sahelområd­et i Afrika.

– För det andra hoppas Frankrike att den europeiska strategisk­a kulturen utvecklas mot en ”strategisk autonomi” som skulle balansera upp det transatlan­tiska samarbetet, skriver Pesu.

Frankrike är Europas ledande militärmak­t, men i grunden är Europas försvar beroende av USA och Nato.

– För det tredje är målet att hålla kvar Storbritan­nien, som ska lämna EU, i det europeiska försvarssa­marbetet, skriver Pesu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Ett trovärdigt och autonomt försvar har varit viktigt för Frankrike sedan president Charles de Gaulles tid (1959–1969). President Emmanuel Macron verkar vara på samma spår.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Ett trovärdigt och autonomt försvar har varit viktigt för Frankrike sedan president Charles de Gaulles tid (1959–1969). President Emmanuel Macron verkar vara på samma spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland