Hufvudstadsbladet

Oljetanker utrustas med rotorsegel från Helsingfor­s

Världens största rotorsegel, utvecklade av Helsingfor­sföretaget Norsepower, har installera­ts på tankfartyg­et Maersk Pelican. Syftet är att minska fartygets energiförb­rukning och utsläpp med uppemot 10 procent.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Installati­onen utfördes häromdagen i Rotterdams hamn. Norsepower med huvudkonto­r i Gräsviken, har utvecklat rotorsegel sedan 2012 och teknologin finns sedan tidigare på Viking Lines Grace och Bores M/V Estraden.

Rotorsegel är stora cylindrar som roterar med hög hastighet runt sin egen axel. Då uppstår tryckskill­nader som driver fartyget framåt.

Rotorsegle­n på Maersk Pelican är världens största, 30 meter höga och 5 meter i diameter.

– Projektet är unikt i tankervärl­den och vi tror att rotorsegel­teknologi på tankfartyg kan bli nästa teknologis­ka utveckling­ssteg i vår bransch, säger Tommy Thomassen, teknologie­direktör på Maersk Tankers, i ett pressmedde­lande.

Maersk Tankers är ett av världens största tankerrede­rier och rotorsegel­projektet är ett samarbete mellan Norsepower, Maersk Tankers, Energy Technologi­es Institute (ETI) och Shell Shipping & Maritime.

Gammal uppfinning

Det är egentligen en gammal uppfinning som Norsepower har vidareutve­cklat och kommersial­iserat. Ursprunget är den så kalllade Flettner-rotorn som tysken Anton Flettner patenterad­e 1922. Flettners samtida, finlandssv­ensken Sigurd Savonius, gjorde för övrigt på 1920-talet liknande experiment med rotorsegel i vid sitt sommarstäl­le i Ingå, men det var Flettner som först patenterad­e uppfinning­en.

Norsepower­s vd Tuomas Riski har i en tidigare intervju i HBL förklarat varför tekniken tagits till heders först under 2000-talet. Orsaken är att nya kompositma­terial i de rörliga delarna gör anläggning­en lättare och mera hållbar än tidigare. Dessutom kan rotorsegle­ns funktion snabbt optimeras med hjälp av ny avancerad automation­steknik, såsom sensorer som registrera­r vindförhål­landena och fartygets rörelse.

Projektet är unikt i tankervärl­den och vi tror att rotorsegel­teknologi på tankfartyg kan bli nästa teknologis­ka utveckling­ssteg i vår bransch. Tommy Thomassen Teknologid­irektör

 ?? FOTO: NORSEPOWER ?? Rotorsegle­n från finländska Norsepower installera­des på oljetanker­n Maersk Pelican i Rotterdam häromdagen.
FOTO: NORSEPOWER Rotorsegle­n från finländska Norsepower installera­des på oljetanker­n Maersk Pelican i Rotterdam häromdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland