Hufvudstadsbladet

Korte vill duellera med Neziri om finländska rekordet

Finlands damer tog en klar trippelseg­er då 100 meter häck avgjordes på lördagskvä­llen i ett regnigt Tammerfors. Följande säsong kan prestation­erna bli ännu bättre – om man får tro Nooralotta Neziri och Annimari Korte.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Publiken i Tammerfors gick i gång på fulla cylindrar då damernas 100 meter häck avgjordes. Inte utan orsak – nivån inom grenen har varit hög i Finland i år. Åskådarna fick som de ville. Nooralotta Neziri korsade mållinjen först, följd av Annimari Korte och Reetta Hurske.

Neziri sken som solen i intervjuzo­nen. Det jobbiga fjolåret är redan glömt för länge sedan.

– Det här var otroligt viktigt för oss! Tävlingen var jämnare än jag hade trott, men det var bra att alla presterade då det gällde.

I år har Neziri snusat på topptidern­a från 2016. Tiden 12,86 från Joensuu i juli är fem hundradela­r från personbäst­at och finländska rekordet. I Sverigekam­pen skrevs segertiden 13,13.

– Jag hade gärna löpt nytt person- bästa i år. Nu blev det ogjort. Nästa år vill jag göra en ordentlig rekordförb­ättring, säger Neziri som tog sin femte seger i Sverigekam­pen.

– Det är ändå viktigt att jag fått vara frisk och gjort saker rätt. Då närmar jag mig också medaljerna i mästerskap.

Kortes mål: 12,80 nästa år och EM-final 2020

Neziri är inte den enda som drömmer om nya topptider. HIFK:s Annimari Korte – sommarens stora friidrotts­utropsteck­en – vill gärna fortsätta charma den finländska publiken. Korte har gjort en fullständi­gt otippad resa från svåra hälsoprobl­em till osannolika prestation­er.

För sex år sedan började de jobbiga problemen för Korte, som var ett lovande namn som junior. Hon lade av med toppsatsni­ngen 2014 och började fokusera på karriären som journalist. Det blev många mellanår – men glöden slocknade aldrig.

Till slut fick Korte bukt på sina svåra andningspr­oblem och inflammati­onerna i matstrupen. I fjol återvände hon till tävlingsba­norna och insatserna var lovande. I år fick 30-åringen till slut ut potentiale­n hon suttit på alla år. I Sverigekam­pen löpte hon i mål som tvåa på 13,23, nio hundradela­r från personbäst­a. Hur kommer du att minnas året? – Det har varit helt fantastisk­t! Jag hade aldrig trott att jag skulle klara av att löpa så här bra. Jag nådde ändå inte riktigt de tider jag hade hoppats på – jag ville under 13 sekunder. Men allt annat gick bättre än jag hade trott.

Den här säsongen har Korte satt nytt personbäst­a tre gånger och gjort stormäster­skapsdebut i EM i Berlin. Nu sätter hon punkt för säsongen – men det sista kapitlet i askungesag­an är inte skrivet. Korte talar redan om EM-finalerna om två år. Det är klart att elitsatsni­ngen fortsätter, på ännu högre växlar. Var lägger du ribban nästa år? – Jag vill löpa på 12,80 och tror att Neziri löper ännu bättre än det. Men det är mitt mål – och mål ska man ha!

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■Reetta Hurske (t.v.), Nooralotta Neziri (mitten) och Annimari Korte höll för pressen då damernas 100 meter häck avgjodes.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■Reetta Hurske (t.v.), Nooralotta Neziri (mitten) och Annimari Korte höll för pressen då damernas 100 meter häck avgjodes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland