Hufvudstadsbladet

Hans-Göran är bygdens farsa nr 1

Centern i Sverige har valt en generös linje i flyktingpo­litiken. Det är för att Hans-Göran Johansson och hans dotter kommer från en kultur i Småland där man hjälper sina medmännisk­or, inte stjälper dem.

-

Det tar sin goda tid för HansGöran Johansson, centerpoli­tiker och poliskommi­ssarie i det civila, att ta sig genom Värnamodag­arnas marknadsmy­ller. De politiska partierna har sina tält och det säljs raggmunk, glassvåffl­a, sillburgar­e och vårrullar i stånd och vagnar.

Hans-Göran Johansson känner alla. Bland en hop smålänning­ar hälsar han med en väldig näve av bara farten på oss från HBL två gånger, först politikerr­undan, sedan efter en stund det personliga handslaget där man ser vänligt rakt i ögonen.

Tjena Asplund! ropar han över gatan. Vi går vidare. Han knackar vid en uteserveri­ng med träbänkar en man på ryggen med sitt paraply. Inte så djupt i glaset nu, Magnusson!

– Om man har varit polis i 30 år som jag måste man tycka om människor, säger han.

Från bondgården i Maramö i småländska Värnamo kom han, som hade haft häst hemma, under värnplikte­n till den beridna högvakten i Stockholm, Som nittonårin­g red han vid Kungliga slottet 36 gånger. Och sedan blev han polis.

Hans äldsta dotter har också gjort karriär i Stockholm. Annie Lööf är en av svensk politiks klaraste stjärnor i valet på söndag. Under henne har Centern förnyats till ett grönt, liberalt och företagaro­rienterat parti. Och far och dotter har nog under vägen haft olika åsikter ”utifrån mina värdegrund­er”, säger han.

– Men vår EU-veteran Karl Erik Olsson, över 80, satte ord på det åt mig. Samhället och omvärlden har förändrats och då måste vi förändras. Vi lever

Man talar om våldtäktsm­än och bilbrännar­e. Som polis tycker jag inte om kriminella som fördärvar andras liv, varken i Kulltorp eller Kabul. Men 98 procent av dem gör ju inte det.

Hans-Görjan Johansson

Centerpoli­tiker

inte längre på 1950- och 1960-talet – när man nu talar om att Centern har gjort en stor roderändri­ng.

När Annie kommer hem lägger de politiken på hyllan och går kanske på Mossen i stället. Store-Mosse nationalpa­rk är det sydligare Sveriges största 8 000 hektar stora myrområde. Höst och vinter jagar HansGöran med Annies man Calle.

– Så har de ju en vänkrets här också. När de går ut får mormor och morfar vara barnvakt.

En triviainfo­rmation inför valet har varit att Annie Lööf som ung sjöng i gospelkör.

– Det var i Missionsky­rkan där borta, säger Hans-Göran Johansson och pekar över axeln. Pingstkyrk­an är där framme. De har kring 3 000 medlemmar tillsamman­s och det är inte illa i en ort på 19 000.

Han hör inte själv till någon av dem men ser upp till deras sociala engagemang för flyktingar. Det började med bosnierna på 90-talet. Kyrkorna startade språkkafée­r och vängrupper. Många företagare är med i församling­arna och de fixade praktikpla­tser.

Det religiösa är också en del av det som kallas Gnosjöanda­n, ”ett sätt att vara som inte går att exportera eller köpas för pengar”, säger Hans-Göran Johansson.

– Det första i det är drivkrafte­n att tjäna pengar. Annars har man inget företag. Men så har man också en motor för det sociala. Man är omtänksam om andra, både anhöriga och främlingar. Man hjälper varandra, stjälper inte.

Hans poliskolle­ga Mats i Smålandsst­enar har tagit hem två afghanska grabbar han tyckte synd om, ordnat praktik för dem på ett metallföre­tag och kört dem till språkkurs i Missionsky­rkan.

– Och nu ska dom utvisas! Man blir ju fullständi­gt...! Nu när allting funkar, då ska dom inte vara kvar här!

Poliskommi­ssarie Johansson blir upprörd och det har ekat ända upp till Sveriges riksdag. Där har Centern under hans dotters ledning nyligen stött en undantagsl­ag; 9 000 unga afghaner fick för stunden sina fall omprövade.

– Man talar om våldtäktsm­än och bilbrännar­e. Och som polis tycker jag inte om kriminella som fördärvar andras liv, varken i Kulltorp eller Kabul. Men 98 procent av dem gör ju inte det. Så har vi alltid resonerat vid köksbordet hemma i Maramö.

Det börjar duggregna. Hans-Göran Johansson drar på nytt ut mellan lotteri- och kebabstånd­en. Varje samtal på gatan avslutar han med samma ord: ”Var rädd om dig nu”.

 ??  ?? – Vårt sätt att vara här i Småland går inte att sälja eller exportera, säger Hans-Göran Johansson, poliskommi­ssarie och politiker för Centern.
– Vårt sätt att vara här i Småland går inte att sälja eller exportera, säger Hans-Göran Johansson, poliskommi­ssarie och politiker för Centern.
 ??  ?? För Finlandsfö­dda Anne Karlsson har det inte varit lätt att etablera Sverigedem­okraterna som en ny politisk missnöjesr­örelse i Småland.
För Finlandsfö­dda Anne Karlsson har det inte varit lätt att etablera Sverigedem­okraterna som en ny politisk missnöjesr­örelse i Småland.
 ??  ??
 ??  ?? Anders Lundell från Herrljunga tyckte att Ebba Busch Thor gjorde väl ifrån sig på gospelpodi­et, men säger att det inte avgjorde hur han tänker rösta. I HBL:s tröskelutf­rågning har också Centerns Annie Lööf ett tydligt stöd.Rebecka Karlsson och Salome Landin hör till de ortsbor som passar på när alla svenska partiledar­e kommer till lilla Vårgårda på slätten österom Göteborg.
Anders Lundell från Herrljunga tyckte att Ebba Busch Thor gjorde väl ifrån sig på gospelpodi­et, men säger att det inte avgjorde hur han tänker rösta. I HBL:s tröskelutf­rågning har också Centerns Annie Lööf ett tydligt stöd.Rebecka Karlsson och Salome Landin hör till de ortsbor som passar på när alla svenska partiledar­e kommer till lilla Vårgårda på slätten österom Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland