Hufvudstadsbladet

Anne från Vanda vill inte lalla

Också i det präktiga, flitiga Småland får man höra otrevlighe­ter på gatan. Det vet Anne Karlsson som är sverigedem­okrat i Värnamo. Och invandrare från Finland.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Vintern 1969 var förfärligt kall när den finska familjen Kurki invandrade till Värnamo i en VW-kleinbuss, från Räckhals i det nuvarande Vanda. Elvaåriga Anne hade vuxit upp där med kompisarna kring Elanto, kiosken och den bruna tågvagnen utan hjul som var postkontor.

– Man var ju utsatt då, säger Anne Karlsson som hon heter i dag. Jag kunde ingen svenska, men farsan har sagt att jag lärde mig på två månader.

I skolan flyttade Sverige automatisk­t ner finska invandrade barn en klass; Anne från femman till fyran. Deras namn försvenska­des. Pappa Kurki hade som före detta krigsbarn i Eskilstuna gett barnen svenska andranamn. Så Anne blev AnneKarin, Tuovi Margit blev Margit och Klaus Aleksanter­i blev Klaus.

– – – I lobbybaren på hotell Tre Liljor kommer en man ursäktande fram till Anne Karlsson, 60 i dag. I Sverigedem­okraternas vita kampanjjac­ka är hon i dag SD-ledare i fullmäktig­e och medlem i partistyre­lsen på riksnivå.

Mannen säger att det nog inte ordnar sig med SD-valvaka på sportpuben, ”vi har ingenting emot er, men det passar liksom inte ihop”.

Anne Karlsson rycker på axlarna. Så där är det här. Fast det har varit tuffare, särskilt före SD:s stora valseger för fyra år sedan.

– Man har blivit kallad det mesta på gatan, rasist, nazist, dödsknarka­re och en massa könsord; gått hem och gråtit många gånger.

Det frikyrklig­t flitiga och präktiga Småland har kunnat visa andra sidor också, till och med i de parlamenta­riska rummen, säger hon. SD anklagas för att konstruera motsättnin­gar och göra politik på myter och rädslor. Fast under en paneldebat­t på Värnamodag­arna har en kristdemok­rat sagt att det får vara slut på att ”vuxenmobba” SD.

Anne Kurki slutade skolan tidigt. Hon blev ensamståen­de mamma vid 18 och hade sitt första jobb på en restaurang.

– Jag var nissa, den lägsta nivån innan man blir kallskänka och servitris, säger hon. Och jag röstade på Socialdemo­kraterna.

I Småland kan inte alla vara företagare, utan en del är löntagare också. Anne gifte sig med Boo Karlsson som är billackera­re hos Holmgrens bilhus och jobbade själv i 18 år på Forsheda Gummi som maskinsköt­are, maskinstäl­lare, arbetsleda­re...

– ... i kundtjänst, med inköp, med data. Genom interna kurser var min titel till sist logistikin­genjör, utan någon grundutbil­dning.

År 2006 värvades hon till Sverigedem­okraterna av ortens skickliga SD-ålderman.

– Migration och integratio­n intressera­de mig. Jag hade ju varit arbetsleda­re för en del muslimska män som inte kunde ta order av mig som kvinna. Som inte trodde mig när jag sa att så här spelar vi boll i dag.

Inför valet 2014 tog Anne Karlsson långledigt för att vara SD-valombudsm­an i Jönköpings län. När hon kom tillbaka fanns hennes jobb vid företaget som gör sjukhussän­gar inte kvar.

Var det politiskt, tror du?

– Jag är nästan säker på det. Men det här med rasism, är det inte knepigt att hålla styr på det när ni är invandrark­ritiska... – Vi är inte kritiska till invandrare. Vi är kritiska till invandring­spolitiken. Vi har absolut nolltolera­ns med att säga rasistiska saker. Men vi behöver kunna ta hand om dem som bor här innan vi tar in flera.

Har man inte fått uppehållst­illstånd tycker hon man ska vara glasklar, och stödja dem som flyttar hem igen.

– Vi kan ju inte blöta, stöta, tugga och smacka om att man ska få stanna här i alla fall. Ge dom raka besked. Annars får du lalla med nästa om du har lallat med en. Har du själv tänkt flytta hem till Finland någon gång? – Haha, nej jag har nog bott här för länge. Men jag är ju invandrare så länge jag lever. Jag jobbar för Sverige, men jag har den finska flaggan hemma.

Några rötter i Finland har Anne Karlsson inte längre. Utom en moster i Malm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland