Hufvudstadsbladet

Sådan är hon

-

● Namn: Anni Sinnemäki.

● Född: 20 juli 1973 i Helsingfor­s. ● Som ung: Föddes som ett av fyra syskon i en intellektu­ell familj där modern var statsvetar­e och fadern journalist. Farfar Jussi Sinnemäki var aktiv i Lapporörel­sen, IKL och Samlingspa­rtiet. Växte upp i Helsingfor­s och gick i skola här, bland annat med Maija Vilkkumaa. Intressera­de sig tidigt för litteratur och retorik. Blev gravid som 16-åring och fick dottern Siiri. Skrev ändå studenten samtidigt som sina jämnåriga, ett strålande resultat i form av 5 L och M i lång matematik. Träffade också sin första man i gymnasiet, kompositör­en Kerkko Koskinen. De var gifta 1996–2001.

● Familj i dag: Gift med vetenskaps­författare­n Anton Monti sedan 2012. Vägrade i tiden gifta sig innan lagen om samkönat äktenskap var i hamn. Har tillsamman­s med Monti en 6-årig son, Rufus.

● Politisk karriär: Valdes in i riksdagen 1999 med drygt 4 000 röster. Blev omvald 2003, 2007 och 2011. I juni 2009 blev hon partiledar­e för De gröna och samtidigt arbetsmini­ster i Vanhanens andra regering. 2015 valdes hon till biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s och lämnade riksdagen.

● Karriär i kommunpoli­tiken: Invald i fullmäktig­e 2004, 2008 och 2012. 2014 blev hon biträdande stadsdirek­tör med ansvar för stadsplane­ring. 2017 valdes hon till biträdande borgmästar­e.

Viktiga frågor genom åren:

● Centrumbib­lioteket, samkönat äktenskap, klimatlag, Sibbo storskogs och Bottenhave­ts nationalpa­rker.

● Böcker: Poesiböcke­rna Sokeana hetkenä (2003) och Aleksis Kiven katu (2009). Är också känd för låttexter till bandet Ultra Bra. Har också skrivit poesi för till exempel dansverk.

● Kuriosa: Visade långfingre­t mot dåvarande finansmini­stern Sauli Niinistö under sin första tid i riksdagen.

● Sagt om sin karriär: Vad gör man sen när alla ens drömmar är uppfyllda? Jag har älskat två män, svikit min mammas förväntnin­gar, fått ett barn med lockigt hår och betydande inkomster från mina upphovsrät­ter.

● Skrattar åt: På jobbet åt saker som inte går som de ska. Hemma åt min sons vitsar, som han just lärt sig och berättar lite för snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland