Hufvudstadsbladet

Belgrad visar upp sin slitna charm

Även om Belgrad har varit i ropet de senaste åren är det fortfarand­e ett relativt ovanligt resmål. Trots stadens många tilltufsad­e hus är maten både utsökt och prisvärd vilket får varje besökare att trivas.

- TEXT & FOTO: TT/JOHAN ÖBERG

Mitt i sommaren är Balkanvärm­en påträngand­e het när termometer­n skjuter i väg mot 40 grader. Från Belgrad är det är långt till kusten och skön svalkande havsbris. Men förutom flera centralt belägna swimmingpo­oler finns faktiskt också en trevlig sjö att bada i.

Floden Sava bildar en smal vattenfick­a som har utrustats med strandbad, gräsmattor och hopptorn. Soliga dagar är stranden fullbelagd och överallt syns färgglada handdukar och parasoll.

– Men det svalkar inte så värst, säger Mira som kommer upp från det ljumma vattnet.

Matställen duggar tätt

Ön på ena sidan av badet heter Ada Ciganlija och är Belgrads främsta friluftsom­råde, med skog, cykelvägar, sportanläg­gningar och trevliga matställen. Här ligger bondgården Ada Safari som har matserveri­ng, levande djur och en egen damm fylld med karpfiskar.

Menyn består av traditione­ll mat som lättrökt skinka, dalmantins­ki pršut, lammgrytor, kebab och den välkända köttfärsbi­ffen pljeskavic­a. Allt smakar gott till de goda balkansall­aderna med syrade grönsaker och kål. Det lokala mineralvat­tnet läskar fint i hettan och Serbien gör också utmärkta viner och lageröl. Men brännvinet šljivovica som görs av plommon tar tid att lära sig uppskatta.

Mera blommor

Centrala Belgrad vilar på kullar, inklämd mellan floden Sava och Donau. Sedan jag var här för sex år sedan har optimismen ökat i staden. Det syns på fasaderna som ser mer välvårdade ut och fler blommor finns planterade längs gatorna. Serbien betraktade­s länge som en skamfläck på Europakart­an åren efter Jugoslavie­ns upp- lösning. Nu kandiderar landet för EU-medlemskap.

Därför är det förvånande att flera statliga byggnader som förstördes av amerikansk­a bomber under kriget i Kosovo inte har blivit restaurera­de. De största hålen i fasaderna är täckta med banderolle­r.

Trots att tydliga spår från kriget finns kvar i stadsmiljö­n är mitt första intryck av Belgrad att det ändå har skett en upprycknin­g. Men många av husen, både de från 1800-talet och de nyare, är påtagligt slitna. Samtidigt utgör det charmen i staden. Det är oerhört rogivande att sätta sig på en enkel uteserveri­ng vid en gata där tiden tycks ha stått stilla.

Vackra ikonmålnin­gar

Även om man är på blixtvisit finns det några sevärdhete­r förknippad­e med landets 1900-talshistor­ia som inte bör missas. En är den pampiga Sankt Savakyrkan som har varit under byggnation i över hundra år. Men låt inte det halvfärdig­a kyrkorumme­t lura er, utan gå ned i kryptan och häpnas över av alla vackra ikonmålnin­gar.

En annan turistattr­aktion är mausoleet Blomsterhu­set över Josip Broz Tito som var det forna Jugoslavie­ns diktator från 1945 till sin död 1980. Under sin tid vid makten odlade han en stark personkult. Förutom Titos gravsten går det att se några av de märkliga stafettpin­narna som fördes runt i Jugoslavie­n för att uppmärksam­ma hans födelsedag.

Jugoslavie­n hann även vara en monarki mellan världskrig­en. Lite längre ut från centrum finns ett kungligt palats – där tiden tycks ha stannat precis som i de slitna Belgradkva­rteren.

 ??  ?? Belgrads fort bjuder på mäktiga försvarsve­rk.
Belgrads fort bjuder på mäktiga försvarsve­rk.
 ??  ?? Bygget av den stora ortodoxa kyrkan Sankta Sava har pågått i över hundra år. Nu är den klar utvändigt.Heta sommardaga­r lockar besökare till badstrande­n på ön Ada Ciganlija.
Bygget av den stora ortodoxa kyrkan Sankta Sava har pågått i över hundra år. Nu är den klar utvändigt.Heta sommardaga­r lockar besökare till badstrande­n på ön Ada Ciganlija.
 ??  ?? Skadarlija är en av Belgrads mysigaste gator full av restaurang­er.
Skadarlija är en av Belgrads mysigaste gator full av restaurang­er.
 ??  ??
 ??  ?? Mausoleet till det forna Jugoslavie­ns diktator Josip Broz Tito hör till Belgrads främsta turistattr­aktioner.
Mausoleet till det forna Jugoslavie­ns diktator Josip Broz Tito hör till Belgrads främsta turistattr­aktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland