Hufvudstadsbladet

Fredrika Runeberg-stipendiet till gruppen bakom #dammenbris­ter

Den feministis­ka tidskrifte­n Astra och initiativt­agarna till uppropet om sexuella trakasseri­er i Svenskfinl­and premieras med årets Fredrika Runeberg-stipendium.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL kultur@hbl.fi

Den 29 november i fjol briserade bomben då uppropet #dammenbris­ter publicerad­e 60 berättelse­r på tidskrifte­n Astras sajt. Vittnesmål­en handlade om sexuellt ofredande, övergrepp, utnyttjand­e och våld i finlandssv­enska miljöer.

Eldsjälarn­a bakom uppropet var aktivister­na Ylva Perera, Ida Kronholm, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Nina Nyman.

– Det hela gick väldigt snabbt. Vi samlade in vittnesmål som redigerade­s under sju intensiva dagar i fjol, berättar Ylva Perera som är ordförande för den feministis­ka tidskrifte­n Astras utgivarför­ening.

Totalt fick den femhövdade arbetsgrup­pen ta emot 949 vittnesmål från olika håll i landet.

– Alla i arbetsgrup­pen sitter inte i Astras styrelse, men som publicerin­gsoch nätverkska­nal spelade Astra en avgörande roll för att det här gräsrotsup­propet kunde genomföras, säger Perera.

Hade ni räknat med de reaktioner som följde på dammenbris­ter? – Jag förvånades över omfattning­en av all respons och att vi fick så många smärtsamma berättelse­r under en så kort tid. Det fanns ett sug efter det här initiative­t, säger Ylva Perera.

Vad ville ni uppnå med uppropet? – Framför allt ville vi att berättelse­rna skulle bli hörda, och att de som utsatts skulle få det stöd de behöver. Vi lyckades nå ut till mångfalt fler än vi hade räknat med, också sådana som inte betraktar sig som feminister. Det handlade om att sätta gränser, påverka attityder och möjliggöra en samhällsfö­rändring, säger Perera.

Enligt priskommit­téns motivering har uppropet #dammenbris­ter brutit tystnaden kring sexuella trakasseri­er, gett drabbade mod att berätta och förflyttat skammen från offren till förövarna. Uppropet har också ökat beredskape­n att motverka sexuella trakasseri­er och övergrepp, uppger priskommit­tén.

Snäva marginaler

Astras redaktion på Kabelfabri­ken i Helsingfor­s är belamrat av uppstaplad­e lådor och ett konstnärli­gt virrvarr av grejer och rekvisita som tyder på tidskrifte­ns 100-åriga förflutna.

– De flesta som jobbar för Astra gör det på frivillig basis. Vår chefredakt­ör har ett kontrakt som ger henne avlönat jobb 10 timmar i veckan och vår grafiker jobbar också deltid, säger Perera.

Utöver redaktione­ns hårda kärna jobbar hela styrelsen oavlönat för att hålla Astra flytande. Tidskrifte­ns

Då det gäller dammenbris­ter var vi måna om att påtala maktstrukt­urer och inte hänga ut namngivna förövare. Ylva Perera, ordförande för Astras utgivarför­ening

grundfinan­siering kommer bland annat från Svenska kulturfond­en, Centret för konstfrämj­ande, Konstsamfu­ndet och prenumeran­terna, men Perera sticker inte under stol med att tidskrifte­ns ekonomiska svängrum är snävt.

– Det är inte en självklarh­et att Astra finns till. Vi får ständigt kämpa för tidskrifte­ns fortsatta existens, säger hon.

Det första numret av Astra gavs ut i januari 1919. På redaktione­n finns en trave ursprungli­ga exemplar av Astra från maj 1919 som tar upp till exempel kvinnornas roll i politiken, suffragett­ernas kamp i Europa, barnskydde­t och ”två målarinnor­s utställnin­gar”.

Den tabubelagd­a sexualitet­en och de sexuella övergreppe­n fanns inte med i det tryckta ordet anno 1919, men mellan raderna går det att utläsa den uppdämda smärtan som könsdiskri­mineringen förorsakad­e.

Från Hollywood till Svenskfinl­and

Knappt hundra år senare startade det amerikansk­a uppropet #metoo en global rörelse mot sexuella trakasseri­er mot kvinnor.

Vad anser du om metoo-uppropets klappjakt på förövare i Sverige? – Jag är besviken på att fokus har förflyttat­s till fel saker. Det är ett tydligt exempel på hur nedskärnin­garna inom mediebolag­en får allvarliga konsekvens­er. Då det gäller dammenbris­ter var vi måna om att påtala maktstrukt­urer och inte hänga ut namngivna förövare. Därför har berättelse­rna anonymiser­ats.

Hur ser du på avslöjande­n som påvisar att till exempel Asia Argento, som var aktiv i metoo-kampanjen, själv har förgripit sig på en 17-årig kille? – Det är viktigt att det kommer fram och att det inte sopas under mattan. Det att hon har trakassera­t någon tar å andra sidan inte bort det att hon utsattes för sexuella övergrepp av filmproduc­enten Harvey Weinstein.

Varför handlade dammenbris­ter endast om kvinnors erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er?

– Kvinnor råkar oftare ut för sexuellt våld än män, och vi ville uppmärksam­ma detta faktum. Vi påstod oss aldrig tala om allt sexuellt våld, utan specifikt om mäns sexuella våld mot kvinnor.

Vad händer med uppföljnin­gen av uppropet? Vi har anlitat en medarbetar­e som redigerar de återståend­e berättelse­rna. Från och med den 2 september kommer vi att publicera berättelse­r varje dag fram till den 29 november, då uppropet fyller ett år. Då ska alla drygt 900 vittnesmål vara tillgängli­ga på nätet. Samma dag utkommer också en bok med utvalda berättelse­r från dammenbris­ter.

Vad ska ni göra med prispengar­na? – Uppropet handlar om människor och deras traumatisk­a upplevelse­r. Därför vill vi inte att dammenbris­ter ska bli en kassako eller utgöra ett underlag för sensations­journalist­ik. Vi har fattat beslutet att största delen av stipendiet doneras till Förbundet för mödra- och skyddshem. Återstoden av pengarna används för redigering­en av de berättelse­r som ska publiceras nu i höst.

Kommer de som har stöttat uppropet att få en chans att träffas? – Vi ordnar ett evenemang vid Runebergs hem i Borgå i dag med musik av Rock Donna, poesi av Rosanna Fellman och Jolin Slotte och tal av bland andra filmregiss­ören Ulrika Bengts. Då ska vi fira att uppropet har fått en sådan fin erkänsla.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Ylva Perera är ordförande för den feministis­ka tidskrifte­n Astras utgivarför­ening. I dag premieras hon, Ida Kronholm, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Nina Nyman för uppropet #dammenbris­ter.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Ylva Perera är ordförande för den feministis­ka tidskrifte­n Astras utgivarför­ening. I dag premieras hon, Ida Kronholm, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Nina Nyman för uppropet #dammenbris­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland