Hufvudstadsbladet

There is no business like shoe business

Publiken är extatisk under premiären för Broadwaysu­ccén Kinky Boots på Helsingfor­s stadsteate­r. Showen är av internatio­nell toppklass och kanske teaterns största succé genom tiderna.

- MATS LILJEROOS

Kinky Boots.

Manus: Harvey Fierstein efter Geoff Deanes & Tim Firths filmmanus. Musik och sångtexter: Cyndi Lauper. Orkestreri­ng: Stephen Oremus. Översättni­ng: Kari Arffman & Hanna Kaila. Regi: Samuel Harjanne. Musikalisk ledning: Eeva Kontu. Koreografi: Gunilla OlssonKarl­sson. Scenografi: Peter Ahlqvist. Dräkter: Tuomas Lampinen. Masker och frisyrer: Henri Karjalaine­n. Ljus: William Iles. Ljud: Kai Poutanen. I rollerna: Lauri Mikkola, Petrus Kähkönen, Anna Victoria Eriksson, Tero Koponen, Raili Raitala, Joachim Wigelius, Sanna Saarijärvi, Laura Alajääski, Samuel Vihma, Atte Halinen, m.fl. Premiär på Helsingfor­s stadsteate­r 30.8.

Att acceptera andra sådana som de är kan vara svårt. Att acceptera sig själv sådan som man är är, om möjligt, ännu svårare. Och för att förmå acceptera andra måste man, som bekant, först förmå acceptera sig själv.

Där i ett nötskal budskapet i Broadwaysu­ccén Kinky Boots. Liksom många musikaler baserar den sig på en film, som i sin tur baserar sig på verkliga händelser, och när den nu görs för andra gången i Norden – Malmöopera­n var först för två år sedan – står det klart att Helsingfor­s stadsteate­r träffat rakt på en guldåder.

Färggrann publik i extas

Aldrig har jag bevittnat en sådan publik extas i samband med en musikalpre­miär och aldrig, för den delen, en så färgrann publik. Det kryllade av de mest fantasiful­lt utstyrda drag queens och transvesti­ter – samt röda skor och stövlar – och jublet efter den inledande scenen skvallrade om att detta skulle utforma sig till något utöver det vanliga.

Såväl vad sången och agerandet som det visuella förverklig­andet beträffar rörde vi oss snubblande nära internatio­nell toppklass men kanske var det ändå den vokala biten som, trots att det handlar om marginaler på detaljplan­et, röjde att det i vårt land fortfarand­e inte finns en musikalutb­ildning på högsta nivå.

Feelgod med mörkare undertoner

Det mesta var, som sagt, dock virtuost genomfört och nog måtte varje koreograf, scenograf och dräktmakar­e känna sig som barnet i godisbutik­en inför uppgiften att realisera Kinky Boots med sin uppsjö av spektakulä­ra dragnummer och, inte sällan, dramaturgi­skt mångbottna­t uppbyggda ensembler.

Framför allt är det ändå en allmängilt­ig story om familjerel­ationer, uppbrott, ansvarstag­ande och en möjlig väg till insikt och acceptans. Charlie flyr Northampto­n och pappas skofabrik, men faderns död får honom att återvända till en konkursfär­dig firma. Enda chansen är att nischa sig och här kommer formidabla drag queenen Lola (Simon) in i bilden. En stövel med en sylklack som håller även en mans tyngd är melodin och efter diverse, mer och mindre förutsägba­ra, förvecklin­gar är det dags för grande finale på modeshowen i Milano.

En sedvanlig feelgoodko­medi, alltså? På sätt och vis, men Harvey Fiersteins manus bjuder även på en del mörkare undertoner som balanserar upp helheten och det är egentligen endast vissa passager i andra akten som till tonen blir onödigt pekpinneak­tigt predikande på ett lätt klichémäss­igt sätt, som tycks så typiskt amerikansk­t.

Poängen är förstås att låta en eng- elsk fabriksvar­dag med dansanta förtecken (Billy Elliot, The Full Monty) möta dragtemati­ken i exempelvis La Cage aux Folles, och Samuel Harjannes regi suger ut varje uns av dramatisk och emotionell must och slagkraft ur materialet. Allt flyter som smort och för en gångs skull känns även de talade partierna skönt longörbefr­iade.

Som i alla musikaler av det här slaget är koreografi­n sömlöst integrerad i regin och Gunilla OlssonKarl­sson har sannerlige­n satt sprätt på sitt gäng med en gruppdynam­ik som söker sin like vad ren och skär energiutle­velse anbelangar. Peter Ahlqvists scenografi pendlar på ett lyckat sätt mellan stämningsm­ättat retrofärga­de fabrikssce­ner och glamorös catwalk och Tuomas Lampinen har tagit ut svängarna med en garderob av det klart mer extravagan­ta slaget.

Fräscht partitur

Att låta popikonen Cyndi Lauper skriva musiken kan te sig överraskan­de, men hon fick som första kvinna någonsin en Tony för bästa musik och även om Stephen Oremus insats är mer omfattande än den redovisade orkestreri­ngen handlar det om ett överlag fräscht partitur, som trots att det plockar härifrån och därifrån ändå känns märkligt enhetligt. Helt har Lauper inte lyckats undvika vissa av genrens klichéer, som slår igenom inte minst i powerballa­derna, men de riviga disconumre­n klingar oemotstånd­ligt nostalgisk­t för dem som var med när det begav sig.

Det säger sig självt att Kinky Boots står och faller med sin leading lady och vilken tur då att man nosade reda på Lauri Mikkola, vars Lola tar för sig med besked och fyller ut varje vrå av rummet. Likaså på kornet sittande Petrus Kähkönen är en välsjungan­de Charlie, medan borna komedienne­n Anna Victoria Eriksson är obetalbart festlig som den i chefen betuttade Laureen.

Raili Raitala och Sanna Saarijärvi är känslomäss­igt trovärdiga som Charlies karriärsug­na fästmö Nicola respektive frejdiga knegaren Trisch. Joachim Wigelius och Tero Koponen är i sin tur mitt i prick som Charlies högra hand George och insnöade machomanne­n Don, medan Christoffe­r Strandberg utgör en spektakulä­r sjättedel av Lolas lika vidlyftiga som väloljade dansänglar.

Kapellmäst­aren Eeva Kontu har en benhårt proffsig 12-personerse­nsemble till sitt förfogande och gör ett styvt jobb med att synkronise­ra skeendena i orkesterdi­ket med den sceniska ruljangsen. Kinky Boots är med sin mix av glittrande underhålln­ing och ett rykande aktuellt budskap en grann fjäder i stadsteate­rhatten och nog skall det mycket till för att den inte skall bli en av alla tiders succéer vid Första linjen.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA ?? Lauri Mikkolas Lola tar för sig med besked i stadsteate­rns musikal Kinky Boots.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA Lauri Mikkolas Lola tar för sig med besked i stadsteate­rns musikal Kinky Boots.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland