Hufvudstadsbladet

Staffan Sevón 1968–2018

-

I slutet av juli ändades investerin­gschef Staffan Sevóns liv alltför tidigt i hans eget hem i Sibbo. Som familjefar, son, bror och vän saknas han innerligt av såväl sina anhöriga som av en stor skara vänner och kolleger.

Staffan Sevón växte upp i Grankulla där han också tog studenten. På lågstadiet, i klass 6C – även kalllad Uffes obsklass – knöts livslånga vänskapsba­nd.

Och i familjen Sevóns hem fanns det alltid plats för hans kompisar, som ofta lät sig uppslukas av Staffans legendaris­ka samling av serietidni­ngar.

Staffans studiekamr­ater minns gärna hur han vid sidan av studierna vid Hanken också arbetade som assistent vid institutio­nen för finansieri­ng och investerin­g. Här stödde han de övriga studentern­a med analytiska, träffsäkra kommentare­r som ändå alltid levererade­s med varm humor och glimten i ögat.

Efter att ha blivit ekonomie magister inledde Staffan Sevón sin karriär inom finansbran­schen.

Han avancerade snabbt och fick ansvarsfyl­lda ledande poster, där han inom olika bank- och pensionsfö­rsäkringsb­olag svarade för några av landets största placerings­portföljer.

Inom finansvärl­den med dess kalla siffror och strikta krav på avkastning skilde sig Staffan Sevón från mängden. Han behärskade investerin­gsteoriern­a och nyckeltale­n och tillämpade dem skickligt, men framför allt förstod han sig på människor och livets villkor och var därför en synnerlige­n omtyckt kollega och chef.

Staffan Sevóns bildning och mänsklighe­t gjorde att han var redo att arbeta hårt för det gemensamma goda. Han var en kapitalist som trodde på välfärdssa­mhället, där rättvisa och omsorg om individen var det vinnande konceptet.

Hans omfattande samhällsen­gagemang gällde speciellt kulturen och han arbetade bland annat länge som investerin­gsansvarig vid Kulturfond­en för Sverige och Finland.

Staffan var social på sitt eget sansade sätt. Han var inte den högljuddas­te rösten i mötesrumme­t eller vid middagsbor­det, men en man som gärna sökte äkta dialog och som älskade intressant­a diskussion­er. Han var uppriktigt intressera­d av andras åsikter och hade lätt för att skratta, också åt sig själv.

Eftersom Staffan var vetgirig och hade ett rörligt intellekt var han intressera­d av allt – historia, populärkul­tur, musik, den mänskliga naturen, humor och litteratur. En diskussion med honom kunde ta avstamp i de senaste börskurvor­na för att snabbt gå över till att handla om de senaste direktupps­pelningsfu­nktionerna på webben.

Staffan, av vännerna kallad Staba, var speciellt intressera­d av science fiction och fantasy. Man kunde föra djupa diskussion­er med honom ända in på småtimmarn­a om Star Trek eller de senaste förvecklin­garna i tvserien Game of Thrones.

Staffan var också passionera­t intressera­d av teknik. Det fanns knappast någon digital manick eller mojäng som han inte skaffade eller testade bland de första. Efter varje ny version av Iphone skämtade vi om att han fick sin egen strax efter att Steve Jobs hade fått sin.

Svagheten för teknologi gjorde inte Staffan till nörd, lika lite som hans beläsenhet gjorde honom till teoretiker. Om det gällde att handla tvekade han inte. När skepparen på en gemensam segeltur i den yttre skärgården bröt överarmen, var Staffan den som i det allmänna ståhejet behöll lugnet: gav första hjälpen, kollade upp ruttaltern­ativen, ringde efter ambulans och såg till att den skadade fick vård.

Vi som hade förmånen att lära känna Staffan Sevón ser honom främst som en människa som engagerade sig och tog hand om sina närmaste; i alla val och beslut satte han familjen först. Samtidigt som vi, Stabas vänner, skriver detta tillsamman­s, minns vi hans hesa, finurliga och hjärtliga skratt.

Vi kommer att sakna det varje gång vi tänker på honom. PETTER VON BONSDORFF, FREDRIK FORSSELL, SEPPO LAUKKANEN, ANTTI OKSANEN, STAN SAANILA

 ??  ?? Foto: LEHtIKUVA / sEPPo sAMULI
Foto: LEHtIKUVA / sEPPo sAMULI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland