Hufvudstadsbladet

Lögn, förbannad lögn och statistik

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef, Ålandsbank­en

Trots en svag avslutning på börsveckan kunde Helsingfor­sbörsen notera ännu en vecka med uppgångar. Augusti kan därmed summeras till en uppgång på dryga två procent och de tre sommarmåna­derna gav totalt en kursökning i samma storleksor­dning. Resultatet för sommaren är i sig intressant som en nyttig påminnelse om att historien inte alltid upprepar sig: för tre månader rådde många investerar­na att ta hem vinster inför den ”normalt svaga” sommaren efter den goda inledninge­n på börsåret. Men hur förhåller det sig egentligen med säsongsvar­iationerna på börsen?

När jag går igenom data sedan 1987 konstatera­r jag att avkastning­en för perioden juni-augusti i genomsnitt mycket riktigt varit negativ (- 1,4 procent). Men, variatione­rna har också varit mycket stora. Den bästa sommarbörs­en (1987) gav en uppgång på nästan 19 procent, medan den sämsta (2001) innebar en nedgång på dryga 37 procent. Faktum är att det är vanligare att aktier stiger än sjunker under sommaren – börsen har gått upp under 18 av de 32 somrar som jag analyserat.

Tittar vi framåt har september ett dåligt rykte bland investerar­e, med viss rätt. För Helsingfor­sbörsen har månaden historiskt inneburit en negativ avkastning på ca 1 procent, vilket placerar den som näst sämsta månad efter juni (- 1.8 procent). Samtidigt har vi sett flera stora uppgångar starta under september – senast 2013 då index steg med 9,8 procent.

Slutsatsen av detta är att det är vanskligt att förlita sig på kalendern som investerin­gsverktyg. För den som ändå väljer att tro på säsongseff­ekterna kan en tröst vara att börsens starkaste period historiskt inträffat mellan oktober och april, då index i genomsnitt gått upp med 13 procent. Som Benjamin Disraeli lär ha sagt: ”det finns flera sorters osanning – lögn, förbannad lögn och statistik”.

På bolagsnivå var veckans händelse budet på Technopoli­s. Kildare Partners bjuder 4,65 euro per aktie, vilket var 14 procent över senaste notering och i nivå med det substansvä­rde som rapportera­des i samband med delårsrapp­orten för andra kvartalet. Budet framstår därmed som fullt rimligt. Styrelsen och de två största ägarna stöder budet, vilket gör att det med all sannolikhe­t kommer att gå igenom.

Efter att affären slutförts finns bara två större noterade fastighets­bolag (Kojamo och Citycon) kvar på Helsingfor­sbörsen. Båda dessa erbjuder en något speciell typ av exponering, och det är svårt att som inhemsk investerar­e få en exponering mot exempelvis kontor eller samhällsfa­stigheter. Vilket borde öppna för nya noteringar av fastighets­bestånd under de närmaste åren.

Kommande vecka riktar vi blickarna mot Amer Sports årliga investerar­dag (6 september). Bolaget uppdaterar normalt sett sina finansiell­a ambitioner för kommande tre år, men kommer säkerligen också att diskutera logiken bakom förvärvet av Peak Performanc­e i detalj. Aktien har stigit med 25 procent till dags dato, så det blir intressant att se om förväntnin­garna kan infrias.

”Det är vanskligt att förlita sig på kalendern som investerin­gsverktyg. För den som väljer att tro på säsongseff­ekterna kan en tröst vara att börsens starkaste period historiskt inträffat mellan oktober och april, då index i genomsnitt gått upp med 13 procent.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland