Hufvudstadsbladet

Som man är klädd …

- KATARINA

Som man är klädd blir man hädd, säger ett gammalt svenskt ordspråk. Men vad betyder hädd? Ordet härleds till häda, som ju står för skymfa, ringakta, håna, kränka. Så i överförd bemärkelse blir ordspråket­s betydelse helt enkelt att man blir bedömd efter hur man är klädd.

Det har maktens män vetat i alla tider. De har skrudat sig i vräkiga dräkter av kostbara tyger, de har svept sig i dyrbara pälsverk och prytt sig med gnistrande juveler. Deras kvinnor har varit klädda i påkostade utstyrslar med pärlbroder­ier, spetsar och allsköns bjäfs. Gustav Vasa deklarerad­e i mitten av 1500-talet att makten måste manifester­as i klädseln, det måste vara skillnad mellan hög och låg.

På 1600-talet pågick i Sverige, som Finland då hörde till, en politisk debatt om kläderna som statussymb­oler. Utgångspun­kten var den dåvarande ståndsinde­lningen i adel, präster, borgare och bönder. Det skulle finnas en tydlig skillnad mellan stånden inte bara i sättet att leva utan också i sättet att klä sig. Genom klädseln skulle var och en få det bemötande som anstod hans eller hennes stånd och ställning, ansågs det.

Kungahuset och adeln hade råd att klä sig exklusivt och borgerskap­et följde efter så gott det gick. Man klädde sig som modet föreskrev redan då och det rådande modet, som nådde våra nordliga breddgrade­r från de europeiska hoven, snappades först upp av de högre stånden. Allmogen kunde inte tävla med dyrbarhete­r men nog följde man modets föreskrift­er så gott det gick utifrån de egna möjlighete­rna.

Innan konfektion­en kom och gjorde det möjligt för alla att klä sig ungefär likadant kunde man på utanskrift­en se vem som var fattig och vem som hade råd. Jag minns min egen folkskolkl­ass på 1950-talet där skillnader­na var uppenbara. Så länge alla plagg måste sys hemma fanns det ingen likriktnin­g. På den tiden fanns det hemsömmers­kor och sömmerskor med egna ateljéer överallt. I dag är det exklusivt att få ett plagg sytt åt sig.

När konfektion­sindustrin fick vind i seglen och pressade sina priser försvann slutgiltig­t alla spår av klasskilln­ader. Alla hade råd att klä sig modernt och snyggt. En ny tid med en ny jämlik livsstil randades. Det var inte längre någon skillnad mellan fattig och rik. Åtminstone inte vad gäller klädseln. Trodde man.

Men så enkelt var det förstås inte. För nu kan man i stället ”tävla” om vem som har råd med de dyraste märkeskläd­erna och den finaste smarttelef­onen, om vem som har den flottaste bilen och åker på skidsemest­er till Alperna. Det finns fortfarand­e tusen sätt att visa rikedom – och makt – även om det inte sker med invävda guldtrådar i långrocken, pärlknappa­r i skjortan eller mårdskinns­bräm på sammetskap­pan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland