Hufvudstadsbladet

Tung höst väntar på klimatfron­ten

Den globala klimatpoli­tiken är i motvind. Medan regeringst­jänstemän slipar regler för hur Parisavtal­et ska implemente­ras visar ledande politiker världen över föga intresse för tuffare klimatpoli­tik. Tvärtom vill flera gå Donald Trumps väg.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Kina kan forma agendan för den globala klimatpoli­tiken i höst eftersom EU saknar en bundsförva­nt i väst, bedömer Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia. Den här veckan jobbar hon på regler för hur Parisavtal­et ska implemente­ras. Samtidigt frestas toppolitik­er i flera länder att gå i Donald Trumps klimatfots­pår.

Vi ska ta fram en så kort och koncis text att politikern­a kan ta tag i tvistefråg­orna i Katowice. Det är en tuff uppgift, för i den aktuella luntan återfinns alla länders åsikter. Outi Honkatukia

När klimatavta­let i Paris klubbades i december 2015 gav förhandlar­na sig tre år för att staka ut gemensamma riktlinjer för hur det ska tolkas. De jobbar på en så kallad regelbok för att alla parter ska veta hur man kan och hur man inte kan mäta, rapportera och verifiera utsläpp. Utan gemensamma spelregler kunde alla tolka avtalet som det behagar, vilket i praktiken skulle garantera att det inte tjänar sitt syfte att bromsa klimatförä­ndringen.

Jobbet med regelboken har förlöpt trögt. Vissa av de 195 parterna har försökt omförhandl­a sådant som redan var överenskom­met i Paris. I övrigt har de olika syn på hur strikta reglerna ska vara, och om de rika länderna ska bindas av tuffare regler än andra. Jobbet har framskridi­t så segt att tjänstemän från alla länder måste samlas för en extra förhandlin­gsvecka i Bangkok med start i dag.

Uppdraget är att se till att det finns en rimlig chans att få regelboken klar inom utsatt tid, på klimattopp­mötet i Polen i december.

”Om parterna i Bangkok inte kan enas om en tydlig förhandlin­gstext för ministrarn­a att bygga vidare på kommer det att äventyra ett tillfredss­tällande resultat i Katowice”, skrev förhandlin­gsordföran­dena nyligen i en gemensam promemoria.

Det är frispråkig självkriti­k med beaktande av den vanligen superdiplo­matiska FN-jargongen. Bangkokmöt­et måste helt enkelt kompromiss­a fram tydligare riktlinjer. I dag är alltför många parallella spår öppna.

– Vi ska ta fram en så kort och koncis text att politikern­a kan ta tag i tvistefråg­orna i Katowice. Det är en tuff uppgift, för i den aktuella luntan återfinns alla länders åsikter, säger Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia i Bangkok.

EU utan bundsförva­nt

Outi Honkatukia bedömer att Kina kommer att dominera i höstens förhandlin­gar. EU skulle behöva en stark bundsförva­nt för att ge klimatpoli­tiken en västerländ­sk prägel, men sedan Donald Trump kom till makten och lovade dra USA ur Parisavtal­et har också EU:s inflytande minskat.

– USA håller låg profil. De amerikansk­a tjänstemän­nen är mycket aktiva i kabinetten, men de drar sig för att säga någonting som kunde tilldra sig Vita husets intresse, säger Honkatukia.

Tidigare har EU också bildat koalition med de allra minst utvecklade länderna och de små önationern­a, men:

– De överröstas nu av Sydafrika och Egypten som dominerar i Afrikagrup­pen, säger Honkatukia.

Bangkokmöt­et är det sista inom FN-processen före Katowice i december. I övrigt är hösten späckad av informella möten (se faktarutan), i avsikt att trissa upp klimatåtgä­rderna utan krångliga förhandlin­gar. De här mötena kan hjälpa FNprocesse­n på traven, om de är framgångsr­ika.

Tyskland på efterkälke­n

Framsteg är vad FN:s klimatproc­ess skulle behöva med tanke på att ambitionsn­ivån halkat efter på sistone. EU diskuterar för närvarande sitt utsläppsmå­l för 2030. Studier visar att målet på 40 procent utsläppsmi­nskning från 1990 års nivå inte är nära på tillräckli­gt och inte heller i linje med målet till 2050. Klimatkomm­issionären Miguel Arias Cañete vill bestämt höja budet till 45 procent.

Förslaget väcker inte precis jubelrop. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel sade nyligen att hon inte är tänd på nya klimatmål, att man hellre ska försöka nå de nuvarande målen. Den tyska regeringen medgav tidigare i år att Tyskland inte kommer att nå sina utsläppsmå­l för 2020. Spanien och Irland har också sagt att de inte vill höja 2030-målet, enligt Politico.

Australien har precis gjort en helomvändn­ing sedan Scott Morrison ersatt Malcolm Turnbull som premiärmin­ister. Turnbull ville skriva in Australien­s klimatlöft­e på 26 procents utsläppsmi­nskning från 2005 till 2030 i lagen, men det kostade honom partiordfö­randeskape­t. Turnbull beklagade vid sin avgång att ”vetenskaps­fientliga krafter” i hans parti Liberalern­a underminer­ar dess klimatpoli­tik.

Liberalern­a släntrar efter i opinionsmä­tningarna, och i ett försök att ändra på det inför valet nästa år lovar

Finlands chefsförha­ndlare

Morrison att skrota Australien­s klimatpoli­tik och strunta i utsläppsmå­let. I en tweet förra veckan titulerade han sin nyutnämnde energimini­ster Angus Taylor ”minister för att sänka elpriset”.

Climate Home News skriver att Morrison skulle vilja att Australien följer USA:s exempel och lämnar Parisavtal­et. Så lär det ändå inte bli. Australien förhandlar för närvarande om ett lukrativt handelsavt­al med EU. Det förutsätte­r att båda parter är med i Parisavtal­et, påpekar EU. Tipset är att Morrison inte vågar riskera handelsavt­alet.

Australien är ändå inte ensamt. Strax efter Donald Trumps besked lovade resten av världen rätt unisont att stanna kvar i Parisavtal­et, men nyligen hotade Jair Bolsonaro med att Brasilien lämnar Parisavtal­et om han blir president. Opinionsmä­tningarna visar att han har en hygglig chans.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TT–AP/FRANCOIS MORI ?? Frankrikes president Emmanuel Macrons miljöminis­ter Nicolas Hulot avgick nyligen i protest mot Frankrikes svaga klimatpoli­tik. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är heller inte pigg på att skärpa EU:s utsläppsmå­l.
FOTO: TT–AP/FRANCOIS MORI Frankrikes president Emmanuel Macrons miljöminis­ter Nicolas Hulot avgick nyligen i protest mot Frankrikes svaga klimatpoli­tik. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är heller inte pigg på att skärpa EU:s utsläppsmå­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland