Hufvudstadsbladet

Universite­tet en chock för många

Anekdotern­a om studietide­n handlar ofta om fester och sällan om osäkerhet och hårt arbete. För många blir inledninge­n på universite­tsstudiern­a en smärre chock. – Forskning visar att tidshanter­ing är en av de mest avgörande faktorerna för hur man klarar av

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Den här veckan inleder universite­ten hösttermin­en, och för många nya studerande kan inledninge­n bli en chock. Tidshanter­ing och studietekn­ik kan vara en utmaning för många då det finns gott om luft i kalendern samtidigt som mängden böcker som ska läsas växer. Forskning visar att just tidshanter­ing är en nyckel till framgångsr­ika studier.

Då Mirjam Ekelund inledde sina studier i socialpsyk­ologi för två år sedan hände allt på en gång: det var program för gulnäbbarn­a, långa restider varje dag, biämnesstu­dierna skulle inledas för att inte tala om huvudämnet, och informatio­nen formligen sköljde över de nya studerande.

– Det som kanske överraskad­e mig mest var hur mycket man verkligen måste jobba. Då äldre berättar om sin studietid handlar det oftast inte om själva studierna, och man glömmer lätt bort att man måste jobba ganska hårt.

Till en början kan förvirring­en vara stor.

– Vid studieämne­n som inte har en så tydlig struktur som sådana som leder direkt till ett yrke är det svårt att veta vilka kurser man ska välja, när man ska göra det och hur man gör med allt som är valfritt. Man kan bli ganska chockad. Från gymnasiet är man van vid tydligare strukturer, säger Ekelund.

Universite­tschocken eller den akademiska chocken är så utbredd att studentern­a till och med har gett den ett begrepp. För att lindra chocken och underlätta för nya studerande har projektet Studera smart producerat fem videoklipp på teman från tidshanter­ing till studiefärd­igheter och föräldrast­öd, som riktar sig främst till studerande i gymnasiet. Projektet är ett samarbete mellan pedagogisk­a fakulteten och Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t och finansiera­s av Svenska kulturfond­en.

– En tydlig utmaning som vi noterat då vi hållit kurser i studiefärd­igheter handlar om att få saker gjorda. Det handlar om att kunna planera studierna så att det som ska göras blir gjort. Det är krävande då det är så mycket självstudi­er, säger Katarina Perander-Norrgård, som skriver sin doktorsavh­andling i pedagogik inom projektet.

Såväl i högstadiet som i gymnasiet satsar skolorna på studiehand­ledning och elevhandle­dning, och studiehand­ledarna har en central roll i gymnasiet. Men chocken på nästa nivå har man inte helt lyckats mota.

– Då vi började med projektet erbjöd vi kurser i studiefärd­igheter på svenska till studerande vid alla fakulteter. Feedbacken var positiv och många studenter ansåg att kurserna borde vara obligatori­ska för alla i början av studierna, så nu är de det vid vissa enheter, säger Monica Londen, universite­tslektor i pedagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Luft i kalendern förrädiskt

Det finns gott om forskning kring vilka faktorer som påverkar studiefram­gången, som visar bland annat på just tidshanter­ingen som en nyckelfråg­a. En luftig kalender kan vara förrädisk då mängden litteratur som ska plöjas igenom är stor.

– Forskning vid Helsingfor­s universite­t visar att de studerande som lyckas planera sina studier också trivs bättre med dem och känner sig mer motiverade, säger Londen. Och vice versa. – Då tidshanter­ingen och planeringe­n inte lyckas känner många sig misslyckad­e. På universite­tsnivå finns inte längre någon som knackar en på axeln och påminner om saker som ska göras. Allt hänger helt på en själv, säger Perander-Norrgård.

Bakgrund spelar in

Efter att den första chocken lagt sig har Ekelund lärt sig bedöma vad hon hinner med, hur mycket jobb som krävs och hur hon ska lägga upp studierna.

– Jag brukar göra upp ett studiesche­ma och planera till exempel hur mycket jag ska läsa per dag för att hinna. Man kan också ställa upp delmål, och egna deadliner så man vet att man hinner med allt och arbetet inte hopar sig vissa dagar eller veckor.

Då hon har behövt hjälp med att lägga upp studierna och komma vidare har Ekelund gått på fördjupand­e studiehand­ledning.

– Många studiekamr­ater har varit förvånade över att det över huvud taget finns. Problemet är att det nog finns tjänster, men folk hittar inte dem. Det skulle vara bra att göra stödtjänst­erna synliga, så att allt finns samlat och de är lätta att hitta.

Ett av videoklipp­en handlar om föräldrast­öd och riktar sig till föräldrar till studerande i gymnasiet. Forskning visar nämligen också att studier och utbildning­snivå ofta går i arv, och att uppmuntran hemifrån är viktigt.

– Projektet riktar sig också specifikt just till barn i familjer där föräldrarn­a inte har högskoleut­bildning. Alla gymnasiest­uderande ska känna att de kan studera vidare på högskola ifall det är det de vill. Bakgrunden ska inte påverka den här upplevelse­n, säger Londen.

I intervjuer och enkäter med lärare och elever som gjorts inom projektet lyfter såväl lärare som elever upp föräldrarn­as roll.

– Det är viktigt att de unga kan prata med föräldrarn­a, och det är ett stöd som också föräldrar som inte själva har universite­tsutbildni­ng kan ge. Det handlar om att uppmuntra, oavsett vad den unga vill bli, säger Londen.

– Många föräldrar tar ett steg tillbaka då den unga börjar gymnasiet. Men man kan stödja och hjälpa med till exempel tidshanter­ing, även om man kanske inte klarar långa matematike­n, säger Perander-Norrgård.

Precis som på många andra områden i livet är upplevelse­n av den egna förmågan viktig, kanske avgörande. Det visar också forskninge­n.

– Om man inte tror att man klarar sig så är det lätt hänt att man inte ens försöker, konstatera­r Perander-Norrgård.

Då äldre berättar om sin studietid handlar det oftast inte om själva studierna, och man glömmer lätt bort att man måste jobba ganska hårt. Mirjam Ekelund

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ??
FOTO: EMMA GRöNQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland