Hufvudstadsbladet

Bittert för Räikkönen i Monza

Kimi Räikkönen tog pallplats nummer 100 i karriären – men det värmde inte mycket. Ferrariför­aren hade längre greppet om segern, men förlorade till slut duellen mot Lewis Hamilton. Valtteri Bottas slutade trea och gjorde Räikkönen sällskap på pallen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Kimi Räikkönen kvalade in som etta och hade siktet inställt på sin första F1-seger på 1995 dagar. Han får fortsätta vänta. Efter en långa kattoch råtta-lek i Italien fick Räikkönen ge upp. Däcken höll helt enkelt inte.

Inlednings­vis såg det ljust ut för Räikkönen, som fick en smakstart. Det första varvet var högdramati­skt. Räikkönen försvarade aggressivt förstaplat­sen mot en attackeran­de Sebastian Vettel – och höll undan.

I den fjärde svängen small det till mellan toppbilarn­a. Som tur var höll sig Räikkönen utanför dramatiken. Lewis Hamilton tog sig förbi Vettel, som svängde in i brittens sida och snurrade. Säkerhetsb­ilen kallades in.

Direkt efter omstarten trissade Hamilton upp tempot och svepte förbi Räikkönen. Men glädjen blev kortvarig. Räikkönen svarade direkt och återtog ledningen efter en klinisk omkörning.

Bottas lade krokben

Hamilton sög sig fast vid Räikkönen som en blodigel och vägrade släppa greppet. Räikkönen kallades in till ett depåstopp först av alla och Hamilton trampade på gasen för att öka på marginalen.

– Nu är det kritiskt – du måste trycka på, fick Räikkönen höra i stallradio­n efter depåstoppe­t.

Det gjorde han medan Hamilton stannade ute – länge. Till slut kallades Hamilton in och återvände till banan 5,5 sekunder bakom Räikkönen.

Valtteri Bottas gick upp i ledning efter Hamiltons depåstopp och stannade ut för att bromsa upp Räikkönens framfart. Taktiken lyckades för Mercedes. Räikkönens däck slets snabbt och Hamilton knappade in, tiondel för tiondel. Till slut blev ekvationen ohållbar. Med åtta varv kvar lade Hamilton in en sista stöt och gick upp i ledning.

Britten hade mycket fräschare däck och hade inga problem att hålla i förstaplat­sen. Räikkönen fick kämpa för att hålla bakdäcken vid liv och korsade mållinjen som tvåa. Därmed tog han sin sjätte pallplacer­ing på de sju senaste loppen.

Valtteri Bottas fick också stiga upp på prispallen. Mercedesfi­nländaren var fyra i mål, men flyttades upp till trea efter loppet. Max Verstappen körde in i Bottas bil och straffades för det i efterskott.

Tävlingsre­sultatet betyder att Hamilton drygar ut ledningen över Vettel i sammandrag­et. Räikkönen är trea i sammandrag­et och Bottas fyra.

Hätskt vid prisutdeln­ingen

När God save the queen spelades efter tävlingen var stämningen på Monza rentav fientlig. De italienska fansen hade förväntat sig att få höra Vårt land och buade för full hals. Då Lewis Hamilton greppade mikrofonen på podiet steg busvisslin­garna ytterligar­e i kraft. Britten gav svar på tal.

– Publiken här är fantastisk. Negativite­ten ger mig bara mer bensin.

De italienska fansen har väntat i åtta år på en Ferrariseg­er på Monza. Nu var det nära. Däcken var rejält slitna – det var ett smärre mirakel att de höll ihop till rutflaggan.

– Jag förde ett förlorande krig med mina däck. Det gick inte helt enkelt, men vi fortsätter fajtas. Det här var svårt att svälja, sade en sammanbite­n Räikkönen.

Räikkönen har inte vunnit en tävling sedan 2013, men får en ny chans då F1-säsongen fortsätter i Singapore om två veckor.

– Tack för allt stöd och förlåt för att det inte blev någon seger. Jag vinner nästa gång i stället, sade Räikkönen innan han steg ner från prispallen.

Om Räikkönen avsåg nästa tävling eller Monzas GP nästa år med sin kommentar förblev oklart. Enligt de senaste ryktena har Räikkönen gjort sitt i Ferrari efter säsongen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMANUEL DUNAND ?? Kimi Räikkönen gav precis allt han hade i Monzas GP – men det räckte inte.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMANUEL DUNAND Kimi Räikkönen gav precis allt han hade i Monzas GP – men det räckte inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland