Hufvudstadsbladet

Besvikelse innanför och utanför

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

En rad riksdagsle­damöter har redan meddelat att de inte ställer upp i valet i april. Många av dem har också uttryckt en viss besvikelse och oro kring hur politiken har utvecklats. Det är en oro som många väljare delar.

Det är fullständi­gt naturligt att en del av de 200 folkvalda inför ett val beslutar att ta ett steg åt sidan. Under sommaren eller redan lite tidigare har vi fått det beskedet av flera långvariga riksdagsle­damöter som Seppo Kääriäinen (C), Pertti Salolainen (Saml) och Stefan Wallin (SFP). Också Lauri Ihalainen (SDP), Maria Lohela (Blå), Riitta Myller (SDP), Mats Nylund (SFP) Lenita Toivakka (Saml), Tapani Tölli (C), och Kari Uotila (VF) har kommit med samma besked.

En del av dem har också gett uttryck för en viss besvikelse över hur politiken i dag ter sig, beskrivs och bemöts. Andra kan dra sig tillbaka med ålderns rätt. Till dem hör utan vidare både Seppo Kääriäinen och Pertti Salolainen. Kääriäinen citerar och omformar sin kollegas Hannes Manninens ord då han före det förra valet meddelade att han slutar. Kääriäinen säger att 50 år som allmän spottkopp får räcka.

Lenita Toivakka skriver på sin webbsida om hur det har blivit vanligare att politiker lever i sin egen lilla bubbla, hur man med avsikt missförstå­r varandra och hur aggressivi­teten och kortsynthe­ten har blivit allmännare.

Också Tapani Tölli säger i en intervju i Helsingin Sanomat att riksdagsle­damöterna med flit tolkar varandra fel, spetsar till konflikter­na och också sårar varandra. Tölli säger att vissa diskussion­er i plenum har varit sådana att han helst bara hade velat gå ut ur plenisalen. Både Toivakka och Tölli är besvikna på att det är så svårt att få till stånd beslut, och hänvisar inte särskilt överraskan­de till vårdreform­en.

De flesta politiker, och särskilt sådana som har beslutat sätta punkt, konstatera­r att politik handlar om ett lagspel, särskilt om man verkligen vill få något till stånd. En riksdagsle­damot, eller ett parti, förmår inte på egen hand driva genom förändring­ar. Man måste förankra och samarbeta. Det är ett tidskrävan­de arbete som kräver seghet. Det blir definitivt svårare om man är ute efter kortsiktig­a triumfer och gör det genom att skälla ut och såra andra.

Under den här riksdagspe­rioden har ovanligt många ledamöter bett om avsked mitt i perioden. Det började med SFP:s Carl Haglund som ville lämna riksdagen bara ett drygt år efter att han hade blivit invald. Det fortsatte med bland andra Olli Rehn (C), Sanna Lauslahti (Saml), Outi Mäkelä (Saml) Susanna Huovinen (SDP), Nasima Razmyar (SDP), Hanna Mäntylä (Sannf) och Alexander Stubb.

Det är i och för sig inget nytt i att en riksdagsle­damot får ett annat viktigt uppdrag och därför vill lämna riksdagen. Det nya är att avsked nu för tiden beviljas också för andra jobb än tunga samhällspo­ster. Haglund är ett bra exempel på det. Han har nu redan hunnit lämna det jobb för kinesiskt ägda Kaidi Finland som han beviljades avsked för. Sanna Lauslahti blev vd för läkemedels­industrins branschför­bund, Mäkelä blev kommundire­ktör och Razmyar biträdande borgmästar­e.

En orsak till att så många har velat avbryta sitt folkrepres­entationsu­ppdrag i mitten är att riksdagsle­damöter kan ha svårt att få jobb ute i samhället. Då är det förståelig­t att man tar chansen när den dyker upp.

Det är också positivt att det finns en cirkulatio­n bland politikern­a och att de som ska represente­ra folket har olika erfarenhet­er och bakgrunder.

Ändå är det svårt att värja sig från intrycket att det finns en besvikelse på politiken både inom och utanför den. Det sägs ofta att vi har de politiker vi förtjänar.

Det är vi väljare som i sista hand väljer hur politiken ska se ut. Förhoppnin­gsvis svänger pendeln snart så att vi kommer från populism och polariseri­ng och igen kan närma oss samarbete och sakpolitik. April 2019 kommer kanske för tidigt med tanke på det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland