Hufvudstadsbladet

Polisen sköt mot våldsam taxikund

Den misstänkta rånaren var beväpnad med kniv. Han befinner sig för tillfället på Kuopio universite­ts sjukhus, men det finns inga uppgifter om hans tillstånd.

- SPT

Polisen är så gott som klar med förundersö­kningen kring taxirånet som slutade i att polisen sköt den beväpnade rånaren i Joensuu tidigt i går.

En 21-årig man steg in i framsätet i en taxi Kontiolax i Norra Karelen klockan 1.30 natten mot söndagen. Så fort han kommit in i bilen drog han en kniv och hotade den 31-åriga kvinnliga föraren och krävde att få hennes telefoner. Enligt föraren betedde mannen sig osammanhän­gande och viftade med kniven inne i bilen. Föraren lyckades ändå trycka på larmknappe­n i bilen.

Larmet gick till polisen som kom bilen på spåren nära Joensuu centrum. En polispatru­ll signalerad­e till bilen att stanna, men bilen stannade inte. Bilen försökte ändå inte aktivt komma undan.

Efter ett tag svängde bilen in på landsvägen mot Kuopio, där den stannade. Då sprang den kvinnliga föraren ut ur bilen och berättade för polisen att passagerar­en hade en kniv.

Strax därefter steg mannen ur bilen. Polisen beordrade honom att lägga ner kniven, men han vägrade och började gå mot en av poliserna. Då sköt polisen mannen i bröstet.

Mannen är finsk medborgare och bosatt i Kontiolax. En ambulans tog honom till Norra Karelens centralsju­khus och senare till Kuopio universite­ts sjukhus. Polisen har för tillfället inga uppgifter om hans tillstånd.

Flera vittnen har blivit hörda i samband med förundersö­kningen. Brottsrubr­iceringen är grovt rån och våldsamt motstånd mot tjänsteman. Polisens vapenanvän­dning ska utredas av Riksåklaga­rämbetet.

Den kvinnliga föraren klarade sig oskadd och har fått tillbaka sin stulna egendom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland