Hufvudstadsbladet

De fick gå från företaget de själva grundat

Marianne Saarikko Janson och Mårten Janson fick sparken från juristbyrå­n Fondia som de hade grundat tillsamman­s och arbetat för i över 13 år. De berättar om juristbran­schens utmaningar, att tvingas lämna Fondia och om sina två nya bolag.

- JOHN NYHOLM nyheter@ksfmedia.fi

Marianne Saarikko Janson och Mårten Janson är ett gift par med tre barn. De grundade juristbyrå­n Fondia tillsamman­s år 2004. Bolagets grundkonce­pt var att fungera som en utlokalise­rad juridisk avdelning för företag som inte hade resurserna att anställa en egen jurist, än mindre en hel juridisk avdelning.

Företaget var mycket framgångsr­ikt. Men i fjol höstas, kort efter att företaget hade börslistat­s, tvingades de båda lämna Fondia mot sin vilja.

De möttes då de studerade juridik tillsamman­s och deltog i ett skede på samma lag i en nordisk rättsfalls­tävling mot lag från andra universite­t.

– Vi var så irriterade på varandra. Vi var lite som två magnetiska motpoler, samtidigt som vi hade bra debatter, berättar Marianne Saarikko Janson.

– Det var starka viljor som möttes, beskriver Mårten Janson deras motvilliga samarbete i tävlingen.

Det var först efter tävlingen de insåg att de hade känslor för varandra. Debatterna slutade de inte med för det.

– Vi har aldrig tyckt lika av princip. Vi har varit varandras trygga bollplank, säger Saarikko Janson.

Då de grundade Fondia var det Marianne Saarikko Janson som ensam drog i gång verksamhet­en, medan Mårten Janson, som hade blivit partner på en stor advokatbyr­å, var ”kassaström­men” som försörjde dem.

– Jag var ensam, inte bara fysiskt, utan också mentalt. Jag skulle ju utmana en bransch som det gick lysande för och som omgavs av glamour, berättar Saarikko Janson.

Bryta konvention­er

En central del av grundtanke­n med Fondia var att kämpa emot vissa konvention­er i juristbran­schen.

– Vi upplevde att det inte fanns alternativ för kunder och därmed en stor obetjänt marknad. Vi ville också skapa en sådan arbetsplat­s dit vi själva skulle vilja gå på måndag morgon. De här sakerna hittade vi inte tillfredss­tällande alternativ för, berättar Saarikko Janson.

– Traditione­llt har bolag som behöver hjälp haft två alternativ: antingen så anställer du en egen jurist eller ett helt juristteam, eller så går du till en advokatbyr­å och ger dem uppdrag. De här är alldeles bra alternativ för många bolag, men det finns ändå många som faller emellan, säger hon.

Janson anser att företag ofta inte har tillräckli­gt bra koll på vilka juridiska tjänster de behöver, och när de behöver dem.

– Det här är ett klassiskt exempel på när utbud och efterfråga­n inte möts, förklarar han.

De advokatbyr­åer som enligt honom borde rikta sig mot små och medelstora företag riktar sig i stället mot stora.

– Ingen erbjuder dem de tjänster de behöver och de förstår inte att köpa dem. Juridiken i sin bästa form försöker vara preventiv. Det är det här som den stora massan av företag inte har insett. De har inte kunnat inse, då de inte har haft möjlighete­r att till ett rimligt pris få den service som de behöver, konstatera­r han.

Saarikko Janson berättar att de kände stark empati gentemot företagare som befann sig i denna situation.

– Om vi inte skulle vara jurister, hur skulle vi själva klara av det här som företagare? Känslan av att personer som ansvarar för ett företag inte sover gott om nätterna för att de inte vet om det finns en bomb som vilar under lagren, det var det vi ville hitta en lösning till. Någon som du sluter ett kontinuerl­igt avtal med, som vakar över dig, som kommer och gör en skanning av din verksamhet och kollar att alla saker är i skick.

Hade önskat fler konkurrent­er

Saarikko Janson förklarar att en utmaning i juristbran­schen är att klienterna är benägna att undvika att satsa på nya aktörer.

– Om du är den som ska besluta om varifrån juridiken köps in på ett bolag så är det alltid en liten risk att ta en helt ny spelare. Fast det är lite tråkigt och lite ineffektiv­t så gör du ett tryggt val om du tar den där 200 år gamla advokatbyr­ån som alla känner till.

De upplever att de lyckades locka fram fler kunder, men att de inte lockade fram konkurrent­er i lika hög grad. Janson berättar att andra inte har tagit efter deras koncept.

– Till dags dato så har det ju inte egentligen dykt upp konkurrent­er med samma koncept som vi byggde upp, det vill säga en utlokalise­rad juridisk avdelning, inte i Finland och inte någon annanstans heller.

Enligt honom har juridiken som bransch i allmänhet varit stockkonse­rvativ. Då de grundade Fondia fanns det nästan inga företag som prövade på alternativ­a företagsmo­deller, endast ett par stycken i USA. Nyligen har det börjat ske en förändring, men det handlar ändå mer om en förändring i diskussion­en än om nya företag, berättar han.

”Folk är inte alls rationella”

De arbetade tillsamman­s med Fondia i över 13 år, ända tills förra hösten, då de utan förvarning blev informerad­e om att de inte längre var välkomna på företaget.

– Vi blev utslängda från bolaget som vi hade grundat, säger Saarikko Janson.

Janson berättar att beslutet kom som en överraskni­ng och påpekar att sättet på vilket de fick gå stred emot den företagsku­ltur som de hade försökt bygga upp. Saarikko Janson berättar att de länge hade lyfts fram av media som Fondias ansikten utåt, vilket enligt henne kan ha bidragit till det som skedde.

Hon förklarar att folk kan ta stora risker och göra stor skada på grund av primitiva instinkter.

– Utgångspun­kten är att man tror att folk är rationella, men nej, folk är inte alls rationella.

Paret vill nu att saken utreds juridiskt och alla parter blir hörda.

”The no asshole rule”

Nu har de två nya bolag: No Asshole Company som bland annat säljer konsulttjä­nster och placerings­bolaget No Asshole Ventures.

– Det vimlar tyvärr av ”assholes” (otrevliga personer), speciellt i höga positioner. Det finns en enorm tolerans för dem, säger Saarikko Janson.

Bolagens namn är tagna från konceptet ”The no asshole rule”, som myntats av professor Robert I. Sutton vid Stanford University i Kalifornie­n och går ut på att inte anställa otrevliga personer.

– Vi träffar många bolag, vi evaluerar om vi ska investera i dem, och vi konsultera­r. Vi får också förslag om att komma med som heltidsför­etagare i nya bolag, och man vet ju aldrig vad som händer, när den där pärlan kommer emot. Men för tillfället är det väldigt roligt att känna att man kan vara till nytta för flera företag, säger hon.

Janson förklarar att deras placerings­bolag har så kallad Impact Investing som sitt specialomr­åde.

– Det är en trend som håller på att växa sig ganska stark. Impact Investing innebär att man investerar i bolag som har en så stor positiv inver-

kan på samhället som möjligt.

Utbildning, hälsa, hållbar utveckling och miljöfrågo­r är områden där det finns god potential för investerin­gar.

– Vi måste hitta på bra lösningar för att hela planeten och mänsklighe­ten ska klara sig. Där de största problemen finns så finns det också stor potential för att göra bra grejer och bygga upp någonting, säger han.

Saarikko Janson poängterar att det inte är fråga om välgörenhe­t, utan om ett sätt att göra affärer på.

– Det här är ett vinn-vinn-scenario. Det finns undersökni­ngar som visar att Impact Investing ger bättre avkastning än normala investerin­gar.

”Det som hände var fel”

I dag äger de 27 procent av Fondia, och är som hushåll fortfarand­e företagets största enskilda ägare. Saarikko Janson berättar att de inte planerar att sälja sina andelar av företaget.

– Fast många strikt kommersiel­la argument skulle kunna tala för ett annat beteende så står Fondia nära våra hjärtan, och därför har vi inte övervägt att sälja någonting. Vi har blivit tillfrågad­e, men vi har hittills tackat nej, berättar hon.

Det är tydligt att de fortfarand­e känner ett visst ansvar för företaget och dess anställda.

– Vi tycker att det som hände var fel. Det allra viktigaste vi på Fondia har lyckats med är att attrahera fantastisk­t duktiga och samtidigt trevliga människor, inte minst för att Fondia haft en stark värdegrund. Vi känner att vi är skyldiga fondianern­a att reda upp situatione­n, säger Saarikko Janson.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Marianne Saarikko Janson och Mårten Janson grundade och arbetade tillsamman­s på juristbyrå­n Fondia i över 13 år.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Marianne Saarikko Janson och Mårten Janson grundade och arbetade tillsamman­s på juristbyrå­n Fondia i över 13 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland