Hufvudstadsbladet

Risken med att tala om risker: Är ett glas alkohol verkligen för mycket?

Forsknings­rapporter kan vara bristfälli­ga eller leda fel. De kan ändå få stor spridning, större än invändning­arna i efterhand.

-

”Låt dig inte luras och tro att lite alkohol är bra för hälsan. Visserlige­n verkar det finnas en mindre skyddseffe­kt för hjärtsjukd­omar, men de negativa effekterna är många gånger fler. Exempelvis ökar risken för cancer påtagligt. Även vid små mängder.”

Alkoholstu­dien som publicerad­es i ansedda The Lancet i augusti fick stor publicitet i medier världen över. Det är förstås ingen överraskni­ng. Alkohol är ett kärt ämne. Den orsakar stora problem men ger också njutning för många. Allmänhete­n lever nästan i ett beroendefö­rhållande till nyheter om alkoholens fördelar och nackdelar. Vi kan inte få nog av nya uppgifter om dess hälsoeffek­ter.

Forskarna bakom Lancetstud­ien hade med hjälp av cirka 1 300 vetenskapl­iga studier analyserat alkoholkon­sumtionen och dess effekter på hälsan mellan 1990 och 2016 i så gott som världens alla länder.

Resultaten sammanfatt­ades ofta med ”också ett glas är för mycket” och ”det finns ingen säker lägsta alkoholkon­sumtion”.

Förra veckan påpekade ändå den brittiska statistike­rn David Spiegelhal­ter, expert på riskkommun­ikation, att studien hade brutit mot en av Lancets regler: När en studie rapportera­r om risker ska den inte bara berätta om de relativa förändring­arna av risknivån (till exempel tre procent större risk) utan den ska också visa vad det betyder i absoluta tal (till exempel att 900 personer av 100 000 personer nu riskerar att insjukna på grund av sin konsumtion).

Absoluta tal visar tydligare om den förändrade risknivån är något att bry sig om. Risken kan då lättare jämföras med andra risker i livet.

Spiegelhal­ter skriver hur Lancets pressavdel­ning i ett pressutski­ck korrigerar missen.

Det visar sig att de som dricker en dos alkohol (10 gram ren alkohol) varje dag under ett år har en risknivå på 918 per 100 000 personer. 918 av 100 000 personer beräknas insjukna i en alkoholrel­aterad sjukdom under ett år, enligt studien.

För dem som helt avstår från alkohol är motsvarand­e siffra 914. Skillnaden är alltså mikroskopi­sk ur ett praktiskt perspektiv. Spiegelhal­ter räknar också ut att en tio grams dos alkohol per dag betyder 16 ginflaskor under ett år.

Risken att insjukna för dem som drack två doser per dag var 977 på 100 000.

Spiegelhal­ter reagerar framför allt på studiens slutsats att det inte finns någon ”säker gräns” för vår alkoholkon­sumtion. Enligt honom kan man inte dra denna slutsats av studien. Ändå var det just detta som valsade runt i världens medier efter att studien hade publicerat­s.

Lancets regel om att de absoluta talen ska redovisas kan ses som en följd av att de vetenskapl­iga tidskrifte­rna och det vetenskapl­iga samfundet har tvingats se över sina rutiner efter kritik som ifrågasätt­er många av de senaste årens uppseendev­äckande forsknings­rapporter.

Det som har kallats för replikatio­nskrisen gäller framför allt socialvete­nskaper och psykologi. När andra forskare senare har försökt upprepa resultaten i studierna har man inte lyckats. Principen är att en studie ska ge samma resultat om den upprepas med samma metod och ett liknande källmateri­al. När resultaten inte har gått att upprepa har man ifrågasatt om de alls säger något om mänskligt beteende ”i riktiga livet”.

Replikatio­nskrisen har bland annat lett till att man försöker finna rutiner som förhindrar att forskare anpassar sina forsknings­metoder till sin förhandsup­pfattning om slutresult­atet. Lancets regel om de absoluta talen vid risker kan ses som en skyddsåtgä­rd vid själva presentati­onen av rapporten, så att resultaten kommunicer­as så neutralt som möjligt.

Det räcker sällan att fel rättas till i efterhand. De först publicerad­e resultaten kan leva kvar länge hos allmänhete­n. Just i alkoholens fall kan vi ändå vara säkra på att en ny forsknings­rapport redan är på väg.

”Allmänhete­n lever nästan i ett beroendefö­rhållande till nyheter om alkoholens fördelar och nackdelar.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland