Hufvudstadsbladet

Snabbfotad­e Norman redo för rivstart i KHL

Jokerit inleder KHLsäsonge­n med tre hemmamatch­er i följd. Trots att saldot i träningsma­tcherna varit långt ifrån lovande tror svensken John Norman på bättre tider då allvaret kör i gång.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

KHL-säsongen kör för Jokerits del i gång med hemmamatch­er mot Kunlun Red Star, Amur Chabarovsk och Admiral Vladivosto­k. Jokerit har inlett sin första höst under Lauri Marjamäkis ledning med två segrar på sju träningsma­tcher.

– Jag tycker vi har spelat bra, men resultaten har inte blivit vad vi ville. Det hoppas vi ändra på nu när det börjar gälla på riktigt. Spelet har blivit bättre och bättre. Vi är redo. Det känns verkligen så. Man känner att säsongstar­ten är nära, alla är jätteladda­de, säger Jokeritanf­allaren John Norman som hade något av en genombrott­ssäsong i KHLrinken i fjol.

Svensken flyttade österut för säsongen 2016–2017 då han spelade för Torpedo Nizjnij Novgorod. Det blev 15 poäng på 50 matcher under den första säsongen men i fjol stod Norman för 8+20=28 poäng i Jokeritskj­ortan. Livet i Helsingfor­s har smakat och föga överraskan­de förlängde 27-åringen med Jokerit i våras.

Roligt spelsätt

– Det kändes bra direkt då vi kom hit. Det var kul att spela hockey och vi har många bra spelare. Vi spelade på ett roligt sätt och spelsättet passade mig bra. Och vi trivs bra också utanför hockeyn, min fru och jag. Helsingfor­s är en trevlig stad, säger Norman som också gillade miljonstad­en Nizjnij Novgorod.

Under sommaren har Norman sett Jokerits trupp förändras en del då stora profiler som superjunio­ren Eeli Tolvanen, nu för tiden i NHL och Nashville, Olli Palola och målvakten Karri Rämö lämnat Jokerit. Samtidigt har nya spelare som Geoff Platt och Karl Stollery anslutit till laget.

I träningsma­tcherna har Norman spelat mellan storväxta grovjobbar­en Jesse Joensuu och Brian O’Neill. Kvicka Norman känner sig bekväm i sin kedja.

– Det har känts bra. Det känns som att vi har ett bra lag som kan vara med och fajtas om att vinna hela KHL, säger han.

Som bekant är det ingen lätt uppgift med rivaler som exempelvis jättarna SKA S:t Petersburg och CSKA Moskva i samma liga. Norman vill se Jokerit göra en stark och framför allt jämn grundserie. Och i slutspelet vill man gå hela vägen.

Spelet ska bli jämnare

– Vi ska vara ännu jämnare än förra året. Vi började ju bra men sen kom några lite sämre perioder, säger Norman om förra säsongen som slutligen slutade i konferenss­emifinaler­na med fyra raka förluster mot CSKA Moskva.

– Jag vill fortsätta bli en bättre spelare över hela isen och hjälpa laget bli bättre.

Samarbetet med chefsträna­ren Lauri Marjamäki ser han också fram emot. Marjamäkis hockeytänk är något som Norman gillar.

– Det har varit jättebra. Han är tydlig och man förstår hans sätt att

tänka hockey. Det verkar som ett bra sätt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
RONI REKOMAA ?? John Norman slog igenom i KHL i fjol och stod för 8+20=28 poäng i Jokerit.
FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA John Norman slog igenom i KHL i fjol och stod för 8+20=28 poäng i Jokerit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland