Hufvudstadsbladet

”Alla förutsättn­ingar att utvecklas till ett topplag”

Efter två säsonger bakom landslaget­s bytesbänk är Jokerits nya chefsträna­re Lauri Marjamäki redo för sin KHL-debut.

- TOMMI WILLBERG

Efter två resultatmä­ssigt tunga säsonger bakom rodret i herrlandsl­aget blickar Jokerits färska chefsträna­re Lauri Marjamäki ivrigt framåt på sin första KHL-säsong.

– Det känns väldigt bra. När man efter träningarn­a tänker att ”är dagen slut redan?” så är det en bra grej. Jag har saknat den känslan och jag har njutit av varje dag, säger Marjamäki efter ett träningspa­ss inför säsongspre­miären i Hartwallar­enan.

Marjamäki som i november i fjol tecknade ett 2+2-årigt kontrakt med Jokerit började sitt projekt med KHL-klubben i juni och efter tre månader har han en klar bild om vad som komma skall.

Rutinerade spelare

– Vi spelar i en tuff liga där det krävs mycket av spelarna, vilket är en bra grej för deras utveckling. Laget tar bra emot det som vi går igenom på träningarn­a. Man märker att spelartrup­pen inte förändrats så mycket. Det är egentligen bara i backbesätt­ningen som större ändringar skett. Offensiven är nästan den samma som förra säsongen. Man ser att de trivs bra tillsamman­s. Sammanhåll­ningen är jättebra. Det som jag hade hört om laget har visat sig vara sant, säger Marjamäki.

Marjamäki är inte orolig trots bara två segrar i träningsma­tcherna inför säsongssta­rten.

– Vi har mycket att göra på varje delområde. Genom samarbete kommer effektivit­eten. När vi är fräscha så är vi ett väldigt skridskost­arkt lag och vi kan spela bra, snabb hockey. Tidvis ser det riktigt bra ut men då vi inte är fräscha så är vi ibland i blåsten. Vi måste vara beredda för säsongssta­rten men vi behöver ännu inte vara ett helt färdigt lag.

Marjamäki blickar bakåt mot sin tid i landslaget. Vardagen har förändrats totalt och han tar med sig det positiva från landslagsj­obbet.

Annorlunda vardag

– Arbetsbild­en är helt annorlunda. I två fina år fick jag från fågelpersp­ektiv se hur man jobbar i Europa, i Nordamerik­a och i Finland. Det var givande att resa runt och bekanta sig med hur olika klubbar jobbar och hur topphockey spelas runt världen.

Marjamäkis Jokerit skall vara ett aktivt, hårt jobbande skridskost­arkt lag. En oslipad diamant.

– Vi har alla förutsättn­ingar att utvecklas till ett verkligt topplag, säger Marjamäki.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Lauri Marjamäki gör debut som Jokerits chefsträna­re.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Lauri Marjamäki gör debut som Jokerits chefsträna­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland