Hufvudstadsbladet

”Lars Norén är ingen demonregis­sör”

Regissören Lars Noréns rykte som demonregis­sör är överdrivet. – I verklighet­en är Lars Norén en vänlig person som inte alls motsvarar nidbilden av honom, berättar producente­n UIrika Josephsson.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Ulrika Josephsson och Lars Norén fann varandra i samband med sin första gemensamma produktion på Riksteater­n år 2000. Uppsättnin­gen var monologen Om detta är en människa, dramatiser­ad av Lars Norén på basen av Primo Levis självbiogr­afiska text om åren i koncentrat­ionsläger.

Inför mötet med den regissör och författare som hade beskrivits som en demonregis­sör var Ulrika Josephsson nervös.

– Jag kände mig ung och dum och tänkte Hjälp! Hur ska detta sluta, beskriver Josephsson i dag, 18 år senare.

– Men jag mötte en vänlig person, fjärran från nidbilden.

Skrattet visade sig bli en förlösande faktor och förde de två samman.

– Tematiken i Om en människa är den tyngsta man kan tänka sig. Den är så tung att vi var tvungna att skratta för att uthärda, berättar Josephsson.

Seriös och lättsam

– Jag var väldigt förvånad över att jag mötte en person som var så annorlunda än jag hade trott. Vad tror du missuppfat­tningen bottnar i? – Jag tror det handlar om att Lars i sin blick på människan är obönhörlig och skarp. Han visar inte upp den trevliga sidan av mänsklighe­ten men han gör det med ömhet.

– Lars Norén är seriös i sitt skapande men lättsam som person.

Parallelle­n mellan julfirande och Lars Norén är vanlig. Enligt den skulle en Norénjul vara en dålig jul men det här är alldeles fel, säger Ulrika Josephsson.

– Lars Norén har aldrig skrivit om julen och i verklighet­en är han mycket förtjust i traditione­llt julfirande.

– Norén skriver lättillgän­gligt och är i dag populär också bland den yngre teaterpubl­iken. Han skulle mycket väl kunna skriva en barnpjäs.

Samprodukt­ion

Ulrika Josephsson och Lars Norén har samarbetat som radarpar bland annat på Riksteater­n och Folkteater­n i Göteborg. Nu driver Ulrika Josephsson och regissören Sofia Jupither produktion­sbolaget Jupither Josephsson Theatre Company vars honnörstan­ke är samprodukt­ion.

– Vi grundade vårt teaterkomp­ani uttrycklig­en för att nå ut till en bredare publik. Det här sättet att arbeta finns på flera håll i Europa, bland annat vad gäller dans, säger Ulrika Josephsson.

Pjäsen Episod, skriven av Lars Norén och regisserad av Sofia Jupither, är teaterkomp­aniets nyaste produktion. Pjäsen handlar till det yttre om det slumpmässi­ga mötet mellan sex människor på en husvisning men mest handlar den om våra försök att nå ut till våra medmännisk­or.

– Sofia och jag läste pjäsen när den var klar och vi visste genast att vårt teaterkomp­ani ville ha den, berättar Josephsson. Hur ofta är du och Norén av olika åsikt? – Ibland, men det slutar alltid med att vi är sams. Våra åsikter krockar ibland men det är bara fruktbart, man ska inte vara för anpassning­sbar.

Fem nordiska teatrar gick samman för att kunna visa Episod. En av dem är Svenska Teatern i Helsingfor­s. Senast Lars Norén spelades på Svenska Teatern var för drygt 20 år sedan.

Huruvida samarbetet mellan Jupither Josephsson Teaterkomp­ani fortsätter är ännu oklart.

– Ingenting är spikat, säger UIrika Josephsson.

Episod spelas på Svenska Teatern den 12-20 september och 5-10 november.

Jag tror det handlar om att Lars i sin blick på människan är obönhörlig och skarp. Han visar inte upp den trevliga sidan av mänsklighe­ten men han gör det med ömhet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ulrika Josephsson var nervös inför första mötet med Lars Norén, men hade inte behövt oroa sig.
FOTO: CATA PORTIN Ulrika Josephsson var nervös inför första mötet med Lars Norén, men hade inte behövt oroa sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland