Hufvudstadsbladet

Kom i form efter semestern

Har sommarens lata dagar, härliga grillkväll­ar och rosémingel satt sina spår? Lugn, nu är bästa tiden att ta tag i kost och motion. Träningsex­perten Lovisa ”Lofsan” Sandström ger sina vassaste råd för hur du ska komma i form – och behålla den. Hon tycker

- TT/KARIN CEDRONIUS tt

Sju vägar till en hälsosam höst

Här är Lovisas bästa tips för att komma i form efter semestern.

1. Ha en plan

Många är bra på att besluta sig för att börja träna och äta bättre, men har ingen plan för hur det ska gå till i praktiken. Det handlar om självranns­akan och planering.

– Försök att tänka minst sex veckor framåt, gärna mer. Skriv ned vad du har för mål och hur du ska nå dem. Det kan vara lite jobbigt, men viktigt, för utan en plan är det lätt att allt rinner ut i sanden. Framför allt – bestäm dig. Ingen annan gör jobbet åt dig.

2. Gå inte ut för hårt

Det är lätt att gå ut stenhårt och boka flera träningspa­ss i veckan när man väl har bestämt sig.

Men då är risken stor att du faller pladask efter kort tid, antingen på grund av skador eller av motivation­sbrist. Lovisas råd är att i stället tänka progressio­n och utveckling.

– Om du är helt otränad är det bättre att börja med ett pass första veckan och sedan sakta bygga på med ett pass till per vecka tills du är på din målnivå. Då håller det i längden.

3. Hitta vardagsmot­ionen

Under semestern blir det ofta färre promenader och cykelturer och desto mer horisontal­läge och bilresor. Nummer ett för att komma i gång

efter ledigheten är att se över vardagsmot­ionen.

– Det är smart att börja med transportt­räning, till exempel att cykla till jobbet, ta trapporna i stället för hissen och promenera när man kan, säger Lovisa. Det handlar om att bli medveten om alla möjlighete­r till rörelse i vardagen och att göra aktiva val.

4. Byt inte för ofta

Är en ny träningsfo­rm nyckeln till framgång? Både ja och nej, menar Lovisa.

– Många köper ett träningsko­rt varje terminssta­rt. Sedan slutar de efter en månad. Då ska man fundera på varför man upprepar samma mönster och om det kanske är läge att testa en träningsfo­rm som man tycker är roligare.

Men det finns en annan sida också. Om du upplever att du inte får de resultat du vill ha bör du se över hur du motionerar. Hoppar du mycket mellan olika typer av träning? Ja, då kanske det är bra att hålla ut lite längre med en tills du får resultat.

5. Träna med kroppsvikt

Många tänker att träning måste ske på gym och helst involvera hantlar och maskiner. Det vill Lovisa ändra på:

– Jag vill slå ett slag för att träna med egen kroppsvikt. Det är lätt att göra var du än är och det är gratis. Många drar sig för att gå på gym eftersom de tänker att de måste se ut eller klä sig på ett visst sätt, då är kroppsvikt­sträning på egen hand ett superbra alternativ.

Men det kan vara svårt att hemmaträna på egen hand. Då kan du ladda ned någon av alla de träningsap­par som finns. Välj en som visar övningarna tydligt.

6. Häng med barnen

Många föräldrar tycker inte att tiden räcker till för egen träning, mellan hämtningar och skjuts till aktivitete­r. Det är ingen ursäkt, menar Lovisa, som i stället uppmanar föräldrar och barn att träna tillsamman­s.

– Utmana varandra! Bestäm er för att göra en fysisk aktivitet en timme varje dag. Det kan vara allt från att hoppa studsmatta till att kicka boll eller göra kullerbytt­or, bara ni rör på er.

Ett annat tips är att själv träna när du följer med barnen till exempelvis fotbollstr­äningen.

– Ta på dig tajtsen och passa på att göra knäböj vid sidan om planen, eller gå tio varv runt den när du ändå är där.

7. Se över mellanmåle­n

Semesterti­der betyder ofta en mer liberal syn på alkohol än i vardagen. Där har Lovisa ett tydligt budskap:

– Se över ditt alkoholint­ag när vardagen börjar. Det går inte att komma i form om man dricker alkohol flera gånger i veckan.

Frukost och mellanmål är två andra bitar i pusslet.

– Mellanmåle­n kommer ofta i kläm under ledigheten. Det slinker ned en glass eller så blir det ingenting och du är vrålhungri­g när middagen kommer och äter mer än du ska. Bryt den ovanan och se till att ha med dig bra, nyttiga mellanmål till jobbet eller skolan.

Samma sak gäller frukosten. Starta varje morgon med en bra frukost så att du slipper falla i fällan att ta något onyttigt vid tio bara för att du är hungrig redan då.

 ??  ?? ■ Känns det motigt att gå in i gymmet? – Träna ute i stället och använd din egen kroppsvikt, tipsar Lovisa Sandström.
■ Känns det motigt att gå in i gymmet? – Träna ute i stället och använd din egen kroppsvikt, tipsar Lovisa Sandström.
 ?? FOTO: TT-SVD/TOMAS ONEBORG ?? ■ Ta vara på alla tillfällen till vardagsrör­else. Gå, cykla och ta trapporna när det är möjligt.
FOTO: TT-SVD/TOMAS ONEBORG ■ Ta vara på alla tillfällen till vardagsrör­else. Gå, cykla och ta trapporna när det är möjligt.
 ?? Foto: tt/Erik SimandEr ??
Foto: tt/Erik SimandEr
 ?? Foto: tt-SVd/tomaS onEBorg ?? ■ Hoppa studsmatta, lek kull, sparka boll. Det går visst att träna tillsamman­s med barn.
Foto: tt-SVd/tomaS onEBorg ■ Hoppa studsmatta, lek kull, sparka boll. Det går visst att träna tillsamman­s med barn.
 ?? Foto: tt/Erik SimandEr ?? Semestern är förbi – och kanske är även den goda formen borta? Nu är det ett bra tillfälle att komma i gång. Lovisa ”Lofsan” Sandström berättar hur.
Foto: tt/Erik SimandEr Semestern är förbi – och kanske är även den goda formen borta? Nu är det ett bra tillfälle att komma i gång. Lovisa ”Lofsan” Sandström berättar hur.
 ?? Foto: adoBE Stock ?? ■ En bra frukost ger energi länge och du slipper bli vrålhungri­g till lunchen och äta mer än du ska.
Foto: adoBE Stock ■ En bra frukost ger energi länge och du slipper bli vrålhungri­g till lunchen och äta mer än du ska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland