Hufvudstadsbladet

Män som hatar kvinnor

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Vad är ens rättighete­r och möjlighete­r att sätta stopp när någon börjar sprida uppgifter och bilder i syfte att skada en på nätet? Om kvinnliga offer för allehanda förtalskam­panjer, hämndporr och hot och trakasseri­er på nätet handlar Cynthia Lowens dokumentär Netizens från 2018.

Hur lagen ser ut i USA, vilka rättighete­r offret har, och vilka möjlighete­rna är att spåra förövare och får bort material blir inte helt klart. Men det som är uppenbart att det är svårt att få stopp på denna typ av trakasseri­er och förföljels­er, och att kampen är lång om det lyckas. Polisen verkar heller inte ta de utsatta kvinnorna på allvar, eller ens förstå sig på problemati­ken.

Dokumentär­en följer tre kvinnor som blivit offer för nättrakass­erier.

Aktivisten Anita Sarkeesian blev utsatt för näthat för att hon kritiserad­e kvinnobild­en i videospel på sin sajt Feminist Frequency. När hon började samla in pengar för att finansiera webbserien Tropes vs. Women in Video Games eskalerade hoten.

Om Sarkeesian blev utsatt för att hon vågade kritisera en mansdomine­rad domän och kultur, verkar förföljels­erna av Tina Reine mer handla om personlig hämnd. I hennes fall var det en tidigare pojkvän som spred rykten om henne på nätet. Ryktena ledde till att Reine på fem år inte kunde få något jobb inom sin bransch – när arbetsgiva­rna googlade henne fick de omedelbart träffar som gjorde att de inte vågade anställa henne.

❞ Det handlar alltså om något skrämmande och angeläget som kan drabba alla, men det är ofrånkomli­gt också något abstrakt och svävande över dokumentär­en.

En liknande historia har advokaten Carrie Goldberg vars expojkvän spred hämndporr om henne, det vill säga bilder och filmer av henne i sexuella situatione­r.

Eftersom hon själv hade svårt att hitta en advokat som var expert på denna typ av brott beslöt hon sig för att starta en advokatbyr­å specialise­rad på att hjälpa just dessa brottsoffe­r. Byrån har även engagerat sig starkt i metoorörel­sen.

Det handlar alltså om något skrämmande och angeläget som kan drabba alla, men det är ofrånkomli­gt också något abstrakt och svävande över dokumentär­en. Det finns å andra sidan säkert också skäl till att man inte närmare går in på förövarna och hur trakasseri­erna mer exakt tagit sig uttryck. I vilket fall är dokumentär­en trots sitt ämne med sina dryga nittio minuter för lång. Yle TV1 21.30, repris söndag 12.40

 ?? FOTO: YLE ?? ■Tina Reine fick inget jobb på grund av det som skrevs om henne på nätet.
FOTO: YLE ■Tina Reine fick inget jobb på grund av det som skrevs om henne på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland