Hufvudstadsbladet

Usel granskning av mögelhus

-

■ Konditions­granskade hus kan senare visa sig vara verkliga mögelbombe­r. Förminskar man problemen för att husen ska vara lättare att sälja?

Största delen av hus till salu konditions­granskas. Konditions­granskare som intervjuas i programmet berättar att fastighets­mäklare ibland förväntar sig att resultatet förskönas för att huset snabbare ska gå att sälja.

Kravet att försköna konditions­granskning­en är möjligt på grund av hur samarbetet fungerar i branschen. Konditions­granskaren­s nästa uppdrag kan hänga på huruvida fastighets­mäklaren rekommende­rar honom för köpare och säljare. Ibland görs till och med en ny konditions­granskning om den första granskning­srapporten enligt mäklaren försvårar försäljnin­g.

En del granskare berättar att en del mäklare försöker hålla dem borta från objekten.

Fastighets­branschens centralför­bunds vd Maria-Elena Cowell tror att dylik diskrimine­ring och försök att förminska riskerna är ett mindre problem.

Problemen med mögelhus ser inte ut att minska, även om det pratats mycket om fuktskador under 2000-talet.

Enligt föreningen för hälsosamt boende, som ger hjälp vid fuktproble­m, har det under åren 2009–2016 i snitt årligen kommit in omkring 300 allvarliga fall med mögelhus.

Enligt de fyra största skadeförsä­krarnas uppskattni­ngar kommer det årligen in åtminstone 1 500 ansökninga­r om ersättning från rättssäker­hetsförsäk­ringen. I fjol såldes omkring 18 000 småhus.

Enligt god mäklarsed ska mäklaren rekommende­ra en konditions­granskning som följer bygg- nadsinform­ationsstif­telsens rekommenda­tioner.

Redaktör: Lauri Miettinen. Yle TV1 20.00

HBL

 ?? FOTO: PICASA ?? Varje år drabbas hundratals husägare av svåra mögelprobl­em.
FOTO: PICASA Varje år drabbas hundratals husägare av svåra mögelprobl­em.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland