Hufvudstadsbladet

Dyr is i Esbo

I brist på ledig is för ishockeyju­niorer hyr Esbo stad turer av privatägda Metroarena­n. Det är inga småsummor som staden betalar i hyror.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo stad köper istider för dyra pengar i konkursfär­dig ishall. Det råder brist på hallar för hockeyjuni­orer.

I slutet av maj beslöt staden att hyra alla Metroarena­ns lediga istider i höst. Utan skatt är hyran 450 000 euro. Om staden bestämmer sig för att hyra hallen för hela nästa år uppgår summan till 990 000 euro. Enligt Esbo stads idrottsche­f Martti Merra är bristen på istid orsaken till hyreskontr­aktet. Stadens två egna hallar i Mattby och Dalsvik ska rivas och en ny hall i Mattby blir färdig 2020. Enligt Merra är målet att hyra lediga tider i Metroarena­n tills den nya hallen är färdig.

Det var Merra själv som i slutet av maj tog beslutet att hyra istider för i höst. För det här beslutet hade han stadsdirek­tör Jukka Mäkeläs välsignels­e.

I beslutspro­tokollet står det också att en fortsättni­ng av hyreskontr­aktet från och med 2019 behandlas senast i slutet av juni. Anteckning­en i protokolle­t väcker förvåning. Esbo stadsfullm­äktige har inte beslutat om budgetrama­rna för 2019. Ett beslut skulle ha betytt ett extra anslag på 1 miljon euro till motionsoch ungdomsnäm­nden eller motsvarand­e nedskärnin­gar för 1 miljon euro. Enligt Merra handlar det om ett misstag.

– Jag fäste inte uppmärksam­het vid det här när jag underteckn­ade protokolle­t. Det har främst handlat om att det skulle vara bra med en lösning innan semesterpe­rioden. Ishockeysä­songen pågår från september till april. Det här skapar oro för klubbar utan istider, säger Merra till hs.fi.

Enligt Merra är det ändå klart att det inte är möjligt att förlänga kontraktet innan stadsfullm­äktige har slagit fast budgeten för 2019. Esbo har årligen köpt turer för 200 000– 250 000 euro i hallen. Dessutom köper staden turer i Metroarena­ns träningsha­ll för 950 000 euro årligen och betalar 250 000 euro för namnet Metroarena­n. Esbo stad betalar marknadspr­iser för turerna. Mellan klockan 7 och 16 kostar det 160 euro i timmen att träna i hallen. På kvällar och veckoslut är priset 280 euro i timmen. Priserna är utan mervärdess­katt. I Isbanestif­telsens hallar till exempel på Sundholmen eller i Malm kostar det 125–160 euro i timmen att träna. För juniorer är priserna billigare.

Metroarena­ns ägare Jussi Salonoja har länge försökt sälja arenan, men till vilket pris är oklart. Om Esbo stad köper hallen är driftskost­naderna drygt 1,5 miljoner euro årligen. Hallen måste också renoveras, vilket ökar kostnadern­a. Politiker i Esbo är inte helt förtjusta över Metroarena­ns situation.

– Frågan är om det blir billigare för staden att köpa och driva hallen i egen ägo i stället för att dyrt köpa istider? Om hallbolage­t som nu driver hallen går i konkurs så undrar jag om det klokt att ha en hall stående tom, frågar sig fullmäktig­eledamoten Mikki Kauste (Gröna).

Han säger sig förstå att det råder brist på istider, men priserna för tiderna är oerhört höga.

– 1 miljon euro är mycket pengar och jag vill ha en noggrann uträkning om vad summan baserar sig på. Om 1 miljon euro satsas på istider så får det inte drabba andra idrottsgre­nar i staden, säger Kauste.

Fullmäktig­ekollegan Fred Granberg (SFP) påpekar att det inte bara är ishockeyn som har brist på träningslo­kaler. Också andra idrottsgre­nar tampas med utrymmesbr­ist i Esbo. Granberg vill inte att staden köper arenan.

– Hallen ska drivas med privata krafter och inte med skattebeta­larnas pengar. Om hallbolage­t går i konkurs och hallen sedan säljs för en struntsumm­a kan jag kanske ändra uppfattnin­g, säger Granberg.

Herrarnas basketland­slag spelar sina hemmamatch­er i Metroarena­n, men utan att betala hyra. För den notan står Esbo stad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ??
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON
 ?? POHJOLA
FOTO: HBL/ARKIV/TOMMY ?? Metroarena­n riskerar att falla i stadens händer.
POHJOLA FOTO: HBL/ARKIV/TOMMY Metroarena­n riskerar att falla i stadens händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland