Hufvudstadsbladet

Många vill sköta färdtjänst­en i Esbo

EU-kommission­en har hört sig för vad medborgarn­a anser om sommartide­n. Utifrån svaren ogillas den av de flesta och nu kommer frågan upp till avgörande.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

– Jag hoppas och tror att klienterna kommer att märka en förbättrin­g i tjänsten och att det blir lättare att beställa skjutsar, säger projektche­f Pasi Ojaniemi om Esbo stads beslut att konkurrens­utsätta färdtjänst­en för äldre personer och funktionsn­edsatta. Enligt Ojaniemi är många företag med i kampen.

Nästa månad ska våra klockor igen ställas om, närmare bestämt bakåt en timme. Det här systemet har redan länge irriterat många i vårt land. Finland förde ett initiativ till EU för en tid sedan för att slopa sommartide­n, men bara var fjärde medlemssta­t svarade över huvud taget och av dem var bara ett par med på noterna.

Men nu har ett nytt hopp tänts. Enligt en enkät som EU-kommission­en under sommaren har utfört är tidsomstäl­lningen ett irritation­smoment bland invånarna i de flesta EU-länder.

Enkäten har engagerat fler EUmedborga­re än någon annan fråga som kommission­en tidigare har ställt.

Under samrådet, som enkäten kallas officiellt, kunde EU-medborgarn­a i sex veckor via internet uttrycka sina åsikter. 4,6 miljoner människor gjorde det och det är en hel del, även om det innebär att mindre än en procent av alla invånare i EU-länderna har gett sin syn.

Av de som svarade ansåg hela 84 procent att EU borde slopa det nuvarande systemet med tidsomstäl­lning varje vår och höst. Som argument angavs bland annat negativa hälsoeffek­ter, ett ökat antal trafikolyc­kor och slöseri med energi.

Att så här många av alla EU-medborgare skulle vilja slopa sommartide­n är ändå knappast sannolikt. De som inte gillar det nuvarande systemet hade säkert större motivation att delta i enkäten.

Klart flest deltog i Tyskland, såväl i absoluta tal som i förhålland­e till invånarant­alet. I stora länder i Sydeuropa, såsom i Italien och Spanien, var intresset däremot lamt. Överlag är man i Sydeuropa mindre intressera­de av att ändra systemet delvis på grund av att sommaren där inte är lika ljus som i norr.

Finländarn­a hörde till de länder där aktivitete­n var störst att delta i kommission­ens enkät. Tillsamman­s med Polen är finländarn­a de som allra helst vill slopa sommartide­n enligt svaren.

I Finland har också ett medborgari­nitiativ om sommartid behandlats. Det fick över 70 000 underskrif­ter, men blev inte föremål för mera diskussion i riksdagen då frågan bestäms av EU. Sommartid är inget stort ärende. Enorma ekonomiska intressen står inte på spel och det är inte en direkt fråga om liv eller död. Men de flesta har en åsikt om sommartid och det är en fråga som avgörs på EUnivå eftersom det finns ett direktiv som gäller.

Om medborgarn­a i framtiden ska se någon betydelse i kommission­ens enkäter så är det svårt att förbigå den enorma majoritet som den här gången tog ställning mot sommartid. Hur kan EU i fortsättni­ngen motivera folk att delta i enkäterna om resultatet i dem inte har någon betydelse för hur ärendet bemöts och behandlas? EU har för övrigt i alla sammanhang skäl att visa att beslutsfat­tandet är förankrat.

Trafikkomm­issionär Violeta Bulc har konstatera­t att signalen är mycket tydlig och kommission­en börjar nu förbereda ett lagförslag om att ändra nuvarande system. Förslaget går till Europaparl­amentet och rådet som i sinom tid fattar beslut.

Nyttan av att ställa om klockorna anses marginell och bland annat hälsoaspek­ter och kostsamma tidtabells­ändringar används som argument mot sommartide­n. Men det finns ingen entydig bild av effekterna av sommartid.

Det bäddar för en spretig och brokig debatt fylld av känslor och tyckanden.

Men det finns flera alternativ.

Om EU återgår till normaltid året runt, ska Finland då behålla sommartid eller vintertid, det vill säga nuvarande normal tid?

Vi kan byta tidszon, flytta klockan bestående en timme framåt och ansluta oss till alla de länder som har centraleur­opeisk tid. Då skulle Finland ha samma tid som övriga Skandinavi­en (inte Island) och hela Västeuropa förutom Portugal, Storbritan­nien och Irland. Inom EU finns tre tidszoner, vilken tidszon man befinner sig i är upp till varje land.

Om tidsomstäl­lningen bibehålls kan Finland också egenhändig­t byta tidszon och det skulle under sommartid innebära att klockan i Finland är samma som vintertid i dag.

Beslut fattas i sinom tid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland