Hufvudstadsbladet

Regeringen böjer sig för krav på svenska i vården

Den punkt i förslaget till lag om social- och hälsovård som föreskrev att vård på svenska ska ges ”i mån av möjlighet” har strukits. Det sade riksdagsle­damot Veronica Rehn-Kivi (SFP) till SPT i går.

- SPT/ARI SUNDBERG

Veronica Rehn-Kivi är medlem i socialoch hälsovårds­utskottet som i går fortsatte arbetet med att behandla regeringen­s propositio­n till lag om inrättande av landskap och om en reform av social- och hälsovårde­n.

Utskottet fick ett nytt bemötande från regeringen som tar i beaktande de åtgärdskra­v som inte minst grundlagsu­tskottet ställt. Ur bemötandet framgår alltså att den hårt kritiserad­e skrivninge­n ”i mån av möjlighet” är borttagen.

Kritiken mot skrivninge­n har handlat om att den står i strid med grundlagen­s krav på att landets svensksprå­kiga befolkning får service på samma grunder som landets finskspråk­iga befolkning.

Medborgari­nitiativet för VCS

Regeringen­s propositio­n till lag om inrättande av landskap och om en reform av ordnandet av social- och hälsovårde­n består av 1 016 sidor tätt skriven text.

Kopplat till behandling­en av detta enorma lagpaket finns det medborgari­nitiativ som samlades in i Österbotte­n våren 2017 där nästan 70 000 medborgare kräver att Vasa centralsju­khus (VCS) ska få status som sjukhus med full jour. Regeringen beslöt 2016 att svensksprå­kiga österbottn­ingar ska hänvisas till det finskspråk­iga centralsju­khuset i Seinäjoki.

Rehn-Kivi säger att det ännu inte är klart i vilken ordning punkterna i det nya bemötandet som utskottet fick på måndagen ska behandlas. Men hon är beredd att föra fram VCS och medborgari­nitiativet när utskottet når punkten om vilka sjukhus som i framtiden ska ha full jour. Utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) sade i går till SPT att medborgari­nitiativet är en del av helheten men att det i detta skede inte finns något nytt att säga om VCS:s jourstatus.

– Sjukhusets situation har diskuterat­s mycket här i riksdagen och vi är väl medvetna om problemati­ken, säger Kiuru.

Social- och hälsovårds­utskottet ska vara färdigt med bearbetnin­gen av vårdreform­ens lagar i september.

Utskottet borde dra slutsatser

Professorn i offentlig rätt vid Åbo Akademi, Markku Suksi, säger att den bortfallna skrivninge­n innebär att språklagen­s krav gäller. Han förhåller sig dock skeptisk till att sjukhuset i Seinäjoki och dess huvudman, Södra Österbotte­ns sjukvårdsd­istrikt ska klara av att uppfylla språklagen­s krav.

– Såsom lagen nu är skriven förpliktig­ar den redan till att de språkliga rättighete­rna förverklig­as. Men Södra Österbotte­ns sjukvårdsd­istrikt har inte fullföljt skyldighet­en att i förvaltnin­gsstadgan ha en skrivning om hur de tänker trygga de språkliga rättighete­rna. Därmed handlar de i strid med de skyldighet­er som finns i lagens nuvarande utformning, säger Suksi.

Enligt Suksi borde social- och hälsovårds­utskottet granska situatione­n i Seinäjoki och dra slutsatser av det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? – Vasa centralsju­khus har diskuterat­s mycket här i riksdagen och vi är väl medvetna om problemati­ken, säger social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (i mitten). Till vänster om henne sitter Veronica Rehn-Kivi.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA – Vasa centralsju­khus har diskuterat­s mycket här i riksdagen och vi är väl medvetna om problemati­ken, säger social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (i mitten). Till vänster om henne sitter Veronica Rehn-Kivi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland