Hufvudstadsbladet

Undervatte­nsgåtor på spåren i Porkalavat­tnen.

Bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) var med om att inviga en ovanlig undervatte­nspark för vrakdykare utanför Porkala udd. Parken är resultatet av flera års arbete med frivilliga krafter för att göra områdets spöklikt intakta vrak til

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

De förrädiskt steniga och livligt trafikerad­e vattnen kring Porkala har lurat många skepp i fördärvet. På bottnen invid den uråldriga, strategisk­t betydelsef­ulla farleden i Finska viken ligger både krigs- och handelsfar­tyg försjunkna i törnrosasl­ummer, med vindögda flundror och tjuriga hornsimpor som enda sällskap.

– Det handlar om åtminstone ett femtiotal vrak, och kanske lika många oupptäckta, säger dykaren Markku Luoto vid dykarfören­ingen Nousu ry.

Luoto är chef för ett långvarigt frivilligp­rojekt som förverklig­ats i samarbete med Finlands marinarkeo­logiska förening och med stöd av Museiverke­t: att öppna en undervatte­nspark med guidade exkursione­r ned i djupet. I går var det dags för invigning, med fokus på tre vrak utanför Stora Träskö där man fäst bojar och vajrar för dykare och deras båtar.

– Östersjön och i synnerhet den finska kusten är unik genom sitt stora antal historiska vrak av trä. Ingenstans i världen finns en så rik marinarkeo­logisk skattkamma­re som här, säger Vesa Saarinen vid Finlands marinarkeo­logiska förening.

Orsaken till att så många förlista träfartyg på Finska vikens botten trotsat tidens tand är att skeppsmask­en Teredo navalis inte trivs i de här vattnen.

– Vraken är intakta, de ser ut som vraken gör i serietidni­ngar, säger marinarkeo­logen Minna Koivikko, en av projektets drivande krafter.

Krigsfarty­g från 1700-talet

Men i motsats till serievärld­en behövs inte professor Kalkyls hajformade ubåt ur Tintinalbu­met Rackham den Rödes skatt för att utforska Porkalavra­kens hemlighete­r. En stor del av vraken i Porkalaomr­ådet ligger på grunt vatten.

Det så kallade Alkovraket, ett handelsfar­tyg lastat med kalk från Pargas som förliste i slutet av 1800-talet, ligger delvis på 4–5 meters djup och lämpar sig bra för amatördyka­re.

– Dessutom behöver man inte dyka för att bekanta sig med vraken. Med hjälp av ny digitaltek­nik och tredimensi­onella modeller kan vi kartlägga, filma och presentera vraken för alla. Dykningarn­a videofilma­s, så de som stannar på båten kan följa med vad som händer under vattnet i realtid på en skärm ombord, säger Markku Luoto.

Den erfarna fritidsdyk­aren Mikael Ahlavuo ingår i den grupp på omkring tio dykare som inviger vrakparken. Det sker vid det så kallade Kanonvrake­t på 10–14 meters djup, en del av ett krigsfarty­g utrustat med tunga kanoner som sjönk under 1700-talet. Var resten av fartyget ligger är okänt.

– För dykintress­et i Finland är det fint att vraken märks ut med bojar. På egen hand är det inte nödvändigt­vis så lätt att hitta dem. Sikten är inte alltid så god i finländska vatten, även om läget förbättrat­s de senaste åren, säger Ahlavuo, som bland annat dykt vid Sinaihalvö­n och i Kalifornie­n.

– Det är roligt att kombinera intresset för dykning med intresset för historia. Det bästa med vraken är att man aldrig vet vad man kan hitta, säger han.

Livesändni­ng ur djupet

Dykarna ger varandra klartecken och försvinner under ytan. Medan de närmar sig vraket håller de radiokonta­kt med marinarkeo­logen Minna Koivikko ombord på båten. Samtidigt visar tv-skärmen hur dykarna avancerar mot målet.

Som illuminera­t av lysmossa dyker fantomskep­pets alggröna silhuett några minuter senare upp på monitorn.

– Där är lavetten för kanonen, förklarar Minna Koivikko.

– I många vrak finns också en stor del av lasten kvar, men grundregel­n är att allt stannar kvar på bottnen. Man inte får röra någonting, fortsätter hon.

Dykarna gör ändå ett undantag från regeln: de hittar en säck med champagne som plockas med upp ur djupet. Tyvärr är den inte lika gammal som den beryktade vrakchampa­gnen som hittades på Åland 2010, utan nedsänkt i förväg enkom för invignings­tillfället.

Bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n, är på plats för att inviga parken.

– Ett fint initiativ med tanke på turismen i området. Sättet på vilket man nu kartlägger vraken kan också bidra till att lösa problemen med de riskvrak som ligger i Östersjön, alltså sådana vrak som innehåller olja och andra ämnen som är farliga för miljön. Hoppas vi kan börja tömma riskvraken, säger Tiilikaine­n.

Upptäckarg­lädje

Ett besök i vrakparken kostar ingenting, och dykare har fri tillgång till spökskeppe­n. Förhoppnin­gen är att guidning, transport och inkvarteri­ng kring parken ska öppna nya möjlighete­r för lokala företagare.

Projektche­f Markku Luoto utmanar nu andra dykarfören­ingar och företag att ”adoptera” vrak, det vill säga fästa bojar vid vraket, kartlägga det och registrera informatio­nen och koordinate­rna hos Museiverke­t och på webbplatse­n hylyt.net.

– Här finns hur mycket som helst att upptäcka, menar Luoto.

Själv är han särskilt intressera­d av ett vrak som på bilderna delvis ser ut som en brädhög.

– Det är en klinkbyggd träbåt, en uråldrig teknik. Vraket kan i princip vara hur gammalt som helst, kanske från vikingatid­en eller medeltiden. Porkala udd var veterligen en viktig knutpunkt på vikingarna­s östliga handelsled redan för tusen år sedan, säger Luoto.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ??  ??
 ??  ?? Ner i djupet. Mikael Ahlavuo, som sysslat med dykning i 18 år, förbereder sig på att inviga vrakparken vid det så kallade Kanonvrake­t utanför Stora Träskö i Porkala skärgård.
Ner i djupet. Mikael Ahlavuo, som sysslat med dykning i 18 år, förbereder sig på att inviga vrakparken vid det så kallade Kanonvrake­t utanför Stora Träskö i Porkala skärgård.
 ??  ?? Bojar, vajrar och kartor leder dykarna till vraket på drygt tio meters djup.
Bojar, vajrar och kartor leder dykarna till vraket på drygt tio meters djup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland