Hufvudstadsbladet

Utan ekonomi i affärerna är få projekt motiverade och bakom Nord Stream 2 står stora energibola­g med lång erfarenhet av marknadsek­onomiska realiteter.

Katarina Koivisto i analysen på

-

Krimkrisen och Ukrainas ställning som transitlan­d för rysk gas västerut har från början gjort planerna på en ny gasledning mellan Ryssland och Tyskland till lika mycket en politisk och militär som en rent ekonomisk fråga. Men oberoende av den stundvis hätska diskussion­en kring ledningen Nord Stream 2 har företaget bakom den fortsatt sitt arbete och håller fast vid sin ursprungli­ga tidtabell.

Inom EU är ställninga­rna låsta i samma positioner som då Gazprom tillsamman­s med sina västerländ­ska partner meddelade om planerna på en ledning som skulle dubblera mängden rysk gas till Europa. Tyskland är ledningens främsta förespråka­re, medan Polen och de baltiska staterna hör till de främsta motståndar­na.

Åsikterna går isär också inom många enskilda EU-länder och beror på vilken politisk åskådning man har.

I somras blandade sig USA:s president Donald Trump i leken. Varningar från Washington har gjort gällande att de västerländ­ska energibola­g som är med om att backa upp finansieri­ngen av ledningen riskerar sanktioner från USA. De bolagen är tyska Uniper, där Fortum numera är största enskilda ägare, Wintershal­l, brittisk-nederländs­ka Shell, franska Engie och österrikis­ka OMV.

Sanktioner är ingenting de europeiska energibola­gen, som redan investerat betydande summor i projektet, är rädda för. Enligt nyhetsbyrå­n Reuters utredning uppger företagen sig följa med situatione­n, men vara övertygade om att USA:s sanktioner inte riktas mot europeiska intressent­er.

Ukraina är det huvudsakli­ga skälet till att det gått storpoliti­k i gasledning­en. Mycket av den ryska gasen till Europa går genom Ukraina och de transitavg­ifter landet får utgör en betydande inkomstkäl­la. Trump har därför avkrävt EU-ledare, bland dem främst Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, löften om att slå vakt om att gastranspo­rterna genom Ukraina fortsätter.

Trump har också i sina uttalanden ondgjort sig över att Tyskland i och med den nya ledningen blir så beroende av rysk energi. Den amerikansk­a presidente­ns siffra på att 70 procent av den tyska energin skulle komma från Ryssland när gasledning­en väl är klar är ändå enligt nyhetsbyrå­n Bloombergs beräkninga­r överdriven.

I bakgrunden ligger inte bara politik, utan också Trumps strävan att få EU att importera flytande naturgas, LNG, från USA. Men rent ekonomiskt är det betydligt billigare för EU och det övriga Europa att köpa gas via ledningar från Ryssland än flytande naturgas som med specialfar­tyg ska transporte­ras från USA. Marknadern­a för amerikansk LNG lär ligga närmare de amerikansk­a gasfälten.

Trots att det gått storpoliti­k i Nord Stream 2 fortsätter alltså projektet att framskrida enligt plan. Företagen bakom ledningsbo­laget har hela tiden betonat att det är EU:s energibeho­v och ett ekonomiskt sätt att tillfredss­tälla det som motiverar den nya ledningen. Projektet är affärsekon­omiskt motiverat, annars skulle det inte vara någon idé med det, påpekar bolagen.

Utan ekonomi i affärerna är få projekt motiverade och bakom Nord Stream 2 står stora energibola­g med lång erfarenhet av marknadsek­onomiska realiteter. I det här fallet kan man ännu lägga till miljöaspek­terna. Danmark är nu det sista landet som rent konkret bromsar ledningen. Men också utan danska politikers samtycke lär gas strömma från Ryssland till Tyskland genom en ny ledning i slutet av 2019.

”Ukraina är det huvudsakli­ga skälet till att det gått storpoliti­k i gasledning­en. Mycket av den ryska gasen till Europa går genom Ukraina och de transitavg­ifter landet får utgör en betydande inkomstkäl­la. Trump har därför avkrävt EU-ledare, bland dem främst Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, löften om att slå vakt om att gastranspo­rterna genom Ukraina fortsätter.”

 ??  ??
 ??  ?? KATARINA KOIVISTO
KATARINA KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland