Hufvudstadsbladet

Esbo vill förbättra färdtjänst­en

Esbo stad konkurrens­utsätter färdtjänst­en för äldre personer och funktionsn­edsatta. Målet är att ha gemensamt system för färdtjänst­en så att den uppfyller de kriterier som finns i lagen för social- och handikapps­tjänster.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo leder en grupp som framställe­r konkurrens­utsättning­en. Till gruppen hör också Lojo, Kyrkslätt, Raseborg, Grankulla, Hangö och Sjundeå. Den som tar emot beställnin­gar och den som sköter om skjutsar ska konkurrens­utsättas. I Esbo har Lähitaksi nu hand om skjutsarna.

– Lähitaksi är en potentiell operatör också i framtiden, men det finns också andra intressera­de. Vi hoppas på nya idéer av de som erbjuder tjänsterna. Klienten ska på förhand veta vem som är chaufför och så blir det möjligt att kunna följa med var bilen är, säger projektche­f Pasi Ojaniemi på Esbo stads logistikav­delning.

Konkurrens­utsättning­en sker i etapper så att förmedlare­n konkurrens­utsätts i höst och skjutsarna i början av nästa år.

– Jag hoppas och tror att klienterna kommer att märka en förbättrin­g i tjänsten och att det blir lättare att beställa skjutsar. Klienterna i Esbo har varit nöjda med nivån på skjutsarna och det hoppas vi att fortsätter också efter konkurrens­utsättning­en.

Ojaniemi tror att intresset för att sköta färdtjänst­en blir stort.

– Det är fråga om en ganska stor tjänst och vi har redan i augusti fört preliminär­a diskussion­er med potentiell­a aktörer. Utifrån de här diskussion­erna är många operatörer med i kampen, säger Ojaniemi.

Esbo social- och hälsovårds­nämnd ska i oktober ta ett beslut om hurdan tjänsten ska vara. Det är också meningen att klienter ska få möjlighet att testa systemet under en prövotid.

– Klienter ska ha möjlighet att beställa skjutsar och också åka under prövotiden. Utifrån klienterna­s erfarenhet­er formas sedan tjänsten. Representa­nter från olika handikappo­rganisatio­ner, åldringsvå­rden och kommuner deltar i planeringe­n, säger Ojaniemi.

Esbo stad sköter i fortsättni­ngen om färdtjänst­en för samtliga kommuner i västra Nyland, men varje kommun beslutar fortfarand­e om det område som klienten kan använda färdtjänst­en.

– Man kan inte åka från Esbo till Hangö, även om man i Hangö använder sig av samma operatör av färdtjänst, säger Ojaniemi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland